Aktivt medborgerskab giver værdi: Her er to historier fra virkeligheden

En hund, to borgere og en leder med interesse for medborgerskab giver menneskelighed på Bofællesskabet Korsvang i Assens. Mød butiksejeren Charlotte og enken Astrid, der er blevet en frivillig del af Korsvang.

På Korsvang bor Basse. Basse er en rolig og glad golden retriever, der sammen med en anden hund, skaber stor glæde for beboerne på Korsvang. Korsvang er Eden-certificeret, hvilket betyder at børn, planter og dyr er en stor del af hverdagen på Bofællesskabet og er med til at skabe livsglæde blandt beboerne.

Assens Kommune er redaktør for eget indhold

Assens Kommune deler gode historier og konstruktiv viden på DenOffentlige som redaktør for eget indhold. Læs flere historier fra Assens lige her. 

Vil du være redaktør for eget indhold på DenOffentlige, så kontakt os.

- Jeg går en lang tur med Basse hver formiddag – også i weekenderne, forklarer Charlotte Søndergaard, som bor tæt på Korsvang og er indehaver af en butik i Assens.

Hun har gået tur med Basse de seneste otte år. Hun så en annonce i avisen, hvor Korsvang efterlyste en til at lufte Basse i weekenderne, og eftersom hun næsten lige havde mistet sin hund, tænkte hun, at det ville være et godt alternativ, indtil de fik købt en ny. Det skulle dog vise sig at være mere end blot et alternativ, og her otte år efter er hun stadig Basses faste hundelufter.

- Jeg fandt ud af, hvor stor en glæde det giver, og hvor meget det også hjælper de ansatte til primært at skulle tænke på de ældre. Samtidig er det også pludselig blevet en fast vane og en del af min rutine. Jeg synes, det er rigtig hyggeligt at komme på Korsvang og lige bidrage med en lille smule, fortæller Charlotte og uddyber; 

- Der skal ikke særlig meget til for at gøre folk glade. Mange af dem på plejehjemmene har ydet hele deres liv, og så synes jeg egentlig, at det er fair, at vi hjælper, hvor vi kan. Der skal ikke meget til at give dem en hyggelig formiddag. Det synes jeg, at man har pligt til, når man selv har det godt. Der skal ikke særlig mange resurser til, når man er rask og frisk.

Er blevet er stor del af fællesskabet

Selvom det i begyndelsen hed sig, at Charlotte blot skulle lufte Basse, har forholdet mellem hende og Korsvang alligevel udviklet sig, og nu kan hun slet ikke forestille sig ikke at skulle være en del af fællesskabet.

- Basse er jo desværre ved at blive gammel, så jeg er lidt nervøs for, hvad der sker, når han ikke er her mere, siger hun og fortsætter;

- Hvis Korsvang ikke anskaffer en ny hund, så må jeg finde en anden måde, så jeg kan blive ved med at komme her. Jeg er jo blevet en del af fællesskabet, og jeg vil ikke kunne undvære hverken de ansatte eller beboerne. Det ville være rigtig mærkeligt pludselig ikke at komme her mere, understreger hun.

Også lederen af Bofællesskabet, Sina, er glad for ordningen med, at Charlotte lufter Basse. Hun fortæller, at det betyder meget, at Charlotte bidrager aktivt til hverdagen på Korsvang. Hun er blevet en stor del af fællesskabet og bliver derfor også inviteret med til blandt andet julefrokoster.

- Det er godt for mig at komme på Korsvang

Astrid Jørgensen på snart 82 år er en anden nabo til Korsvang, som har fået et tæt forhold til beboerne og de ansatte.

- Astrid kommer og laver nogle praktiske opgaver eksempelvis tømmer hun opvaskemaskinen, fortæller Sina og fortsætter;

- Hun har formået at skabe nogle helt unikke venskaber. Hun er en varm person og giver rigtig meget. Folk holder rigtig meget af hende.

Astrid begyndte at komme på Korsvang i 2008, da hendes mand flyttede ind på boenheden. Her sad hun tit ved siden af ham i stuen, da han var meget dement og derfor sov meget. Astrid havde dog et ønske om at holde sig selv i gang, så derfor begyndte hun at hjælpe til med små opgaver. Hun begyndte at tømme opvaskemaskinen, lagde lidt tøj sammen og vandede blomsterne i stuen.

I 2013 gik Astrids mand desværre bort, og Sina kom på besøg hjemme hos Astrid, for at tale om, hvad der nu skulle ske.

- Sina (leder af stedet, red.) spurgte mig, om jeg havde lyst til at fortsætte med at komme på Korsvang. Det sagde jeg ja til. Jeg har næsten ikke noget familie mere, så hun var bekymret for, om jeg ville blive ensom. Det første halve år efter min mand gik bort var en hård tid, og jeg var nemt kommet til at sidde alene hjemme og ikke tale med nogen. Derfor var jeg glad for, at Sina kom og talte med mig. Hun sagde, at det var for min egen skyld, men selvfølgelig også fordi, de gerne ville beholde mig. Det er jeg glad for. Det er godt for mig, siger Astrid, der kommer på Korsvang hver dag fra klokken 14-18 – også i weekenderne og på helligdage.

Venskaber, aktiviteter og praktisk arbejde giver ekstra energi

Hun forklarer, at hun især hjælper til med de praktiske ting. Hun tømmer opvaskemaskinen, vander blomsterne, pudser sølvtøj og hjælper med at skrælle kartofler til aftensmaden. Hun gør det, fordi hun har lyst, hvilket hun også flere gange understreger.  

- Jeg føler, at jeg får noget ud af dagen, når jeg kommer her, og jeg kan mærke, at jeg er meget velkommen. Personalet fortæller mig næsten hver dag, at de er glade for at se mig. Det varmer mig rigtig meget, og det giver mig lidt ekstra energi, fortæller Astrid.

Astrid har efterhånden fået mange venskaber - både blandt de ansatte og beboerne. Hun fortæller hjerteligt om bankospil og erindringsdans, og hvor meget sådanne aktiviteter betyder for både hende og beboerne.

For lederen af Korsvang, Sina Moltrup, er det aktive medborgerskab vigtigt for trivlsen på bofællesskabet. For hende er det vigtigt, at man hjælper hinanden, hvor man kan, og på den måde engagerer os i fælleskabet og samfundet omkring os.

- Jeg håber, at vi i fremtiden kan blive endnu bedre til at hjælpe hinanden, blive bedre til at give en hånd, når der er brug for det og på den måde løfte samfundsopgaver i fællesskab. Venskabet mellem Korsvang og deres naboer et vigtigt skridt i retningen mod endnu mere aktivt medborgerskab og fremtiden byder forhåbentlig på mange flere af den slags venskaber, slutter hun.  

Emneord: Medborgerskab, Assens Kommune, Sina Moltrup, Bofællesskabet Korsvang, Relationel Velfærd, 220817, Samskabelse, Kvmail20172
Assens Kommune på DenOffentlige.dk Assens Kommune
Aktivitet: Artikler: 17 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også