Bluetooth skaber hurtigere trafik

04/12/2012 14:33

Randers Kommune

Randers Kommune skifter nu signaludstyr i et af Danmarks mest trafikerede lyskryds ved Randers Bro og Tørvebryggen. Forud for arbejdet er trafikken siden april blevet målt ved hjælp af Bluetooth-teknologi. Målingerne skal være med til at sikre, at det nye lyssignal får trafikken til at glide nemmere og hurtigere. Projektet er blandt de første af sin art i Danmark.


Siden april har nogle små bokse med indbyggede sensorer overvåget trafikken på en godt 2,5 kilometer lang vejstrækning i Randers omkring Randers Bro ved Tørvebryggen og Havnegade. Hver gang en billist med en Bluetooth-enhed i bilen har kørt på strækningen, er det anonyme Bluetooth-signal blevet registeret af sensorerne. På den måde har Randers Kommune fået en måling af, hvor lang tid den pågældende bilist har været om at køre strækningen. Og når der dagligt samles information om 3-4.000 bilisters køretid, dannes et tydeligt billede af trafikkens afvikling.

”Oplysningerne bruger vi nu til at tilpasse de nye lyssignaler, så trafikken kommer hurtigere frem i myldretiden. Når de nye signaler er sat op, vil vi igen foretage målinger på strækningen for at se, hvordan det har virket – og for eventuelt at lave tilpasninger på de nye lyssignaler,” fortæller projektleder ved Randers Kommune, Henrik Kaldahl.

Når Bluetooth-teknologien kan bruges til disse målinger, skyldes det at teknologien vinder mere og mere indpas. Flere og flere benytter sig af de små mobile øresæt i forbindelse med deres mobiltelefon. Samtidig har flere og flere biler fået fastmonteret håndfri-systemer, der styres ved hjælp af Bluetooth.

”Vi kan derfor i dag bruge disse målinger med stor sikkerhed. Udfordringen ved pilotprojektet i Randers har været, hvordan vi udgår, at cyklister og gående med en Bluetooth-enhed bliver talt med i statistikken. Men der er det lykkedes os af få foretaget nogle beregninger og indlagt dem i systemet. På den måde kan vi adskille cyklisterne og de gående fra bilerne,” fortæller seniorspecialist Jonas Olesen fra rådgivningsvirksomheden Cowi.

Virksomheden har udviklet systemet Cowi City Sense™, der gør det muligt at anvende sensorernes registreringer af Bluetooth-signalerne. Selve teknologien leveres af den nordjyske virksomhed Blip Systems A/S. COWI City Sense™ er allerede blevet anvendt til forskellige trafikanlayser i flere kommuner og hos Vejdirektoratet, men projektet i Randers har givet så meget data, at Cowi City Sense™ nu for alvor rykker.

”Randers er det første sted vi har brugt systemet i centrum af en by. Det er derfor en slags pilotprojekt. Og det har givet os nogle rigtig gode erfaringer, så vi nu kan bruge Cowi City Sense™ praktisk talt alle steder i landet,” fortæller Jonas Olesen.
 

Mest Læste

Annonce