En hotline mod vold

Velfærd

11/02/2013 14:48

Administrator

Selv i et civiliseret samfund er der børn, der ikke har det civiliseret derhjemme. Så mange, at brevkassen og chatten i Foreningen for Børn og Unge i Voldsramte Familier ofte er rødglødende med henvendelser fra fortvivlede unge.

”Vi har haft godt 1800 henvendelser i brevkassen i 2012. Det er en stigning på næsten 50 pct. i forhold til sidste år,” siger Kirsten Hermansen.

Det er over 10 år siden, at Kirsten Hermansen grundlagde foreningen. Den drives i dag med hende som bestyrelsesformand, en lille håndfuld ansatte på kontoret i Vedbæk og et stort korps af 92 frivillige.

Det er blandt andet de frivillige kræfter, som besvarer henvendelserne fra brevkassen og chatten. Her varierer henvendelserne fra børn, der ikke kan udholde deres forældres højlydte skænderier til andre, som bliver udsat for psykisk vold, indespærret eller banket.

De frivillige, som blandt andet tæller sygeplejesker, socialrådgivere, en lærer, en psykoterapeut og en kriminolog, tager sig af den direkte kontakt med de mange tusinde unge, som hvert år henvender sig til foreningen.

”Først og fremmest fortæller vi dem altid, at det er flot, at de henvender sig til os. Dernæst gør vi opmærksom på, at vold er en ulovlig og strafbar handling. Men vores vigtigste budskab vil altid være, at man skal bryde tavsheden. Tal med din mor om, at far slår. Og hvis du ikke kan tale med mor, så gå til en anden voksen, som du stoler på,” siger Kirsten Hermansen.

Opsøgende information

Men foreningen nøjes ikke blot med at modtage henvendelserne fra de unge. Der er i stigende grad efterspørgsel på de temadage, som foreningen holder på folkeskoler og læreruddannelser, som er et gratis tilbud.

”På temadagene oplyser vi de unge om familie- og kærestevold. Der sker gennem oplæg af en repræsentant for foreningen og politiet ud fra budskaberne om, at det er ulovligt og strafbart at slå i Danmark, og at det er vigtigt at bryde tavsheden for at stoppe volden,” siger Kirsten Hermansen

Derudover er det fast tradition på temadagene, at en ung kvinde eller mand fortæller sin personlige beretning om familie- og kærestevold.

”Vi har meget gode erfaringer med temadagene. Ofte kommer de unge op til os bagefter og fortæller, at de også oplever vold eller misbrug derhjemme. Hver gang er vores vigtigste budskab: Bryd tavsheden,” siger Kirsten Hermansen, som har en fortid i reklamebranchen.

”Alt for mange går med den tro, at de ikke må sige til nogen, hvad de oplever derhjemme. Men hvis der blot er ét andet menneske, de kan stole på, så kan det komme til at betyde en forskel for det barn,” siger Kirsten Hermansen. 

Hendes mission er dog ikke at øge frekvensen af tvangsfjernelser i Danmark.

”Vi ønsker ikke at bryde familier op. Vores mission er blot at hjælpe familien til at komme ud af den onde cirkel, så de kan blive sammen,” siger Kirsten Hermansen.

Den stigende berømmelse

Kirsten Hermansen udgav i 2000 bogen ’Når far slår mor’. Den fik sendetid i Bubbers børneprogram, og det gjorde den berømt.

”Dagen efter ringede min telefon 176 gange. Hver gang var der et menneske, som ville have bogen tilsendt. Der gik det op for mig, hvor stort behovet er for hjælp til børn og unge, der udsættes for vold,” siger Kirsten Hermansen.

To år senere stiftede hun foreningen, og bogen er nu på sjette oplag. For Kirsten Hermansen er det i dag et fuldtidsarbejde at passe foreningen, som hun også er daglig leder af. Især informationsarbejdet er højt prioriteret.

”Vi har lige fået lavet en undersøgelse, som viser, at langt de fleste danskere godt ved, at de har pligt til at anmelde mistanke om vold mod børn. Alligevel svarer mange, at de har haft en mistanke uden at gøre noget ved det,” siger Kirsten Hermansen.

Derfor er det blevet hendes job at fortælle danskerne, at vold er strafbart, og at man har pligt til at anmelde sin mistanke, mens budskabet til børnene er det samme, som da foreningen startede: Bryd tavsheden.

Læs mere

Hvis du vil vide mere om Foreningen for Børn og Unge i Voldsramte Familier, så se hjemmesiden www.familievold.dk , hvor du kan læse om temadage, og hvor du kan søge hjælp, hvis du har mistanke om, at et barn bliver udsat for vold.

Mest Læste

Annonce