Europa skal selv udvinde råstoffer

23/04/2013 14:40

Dansk Industri

Europas forbrug af råvarer overstiger langt vores egen produktion. Konsekvensen er, at EU er stærkt afhængig af import af råvarer.

Den afhængighed gør os meget sårbare, når adgangen til råmaterialer begrænses. Den manglende europæiske udvinding og forarbejdning af råstoffer betyder også, at Europa går glip af arbejdspladser i forbindelse med råstoffer.

For niende gang
Det er blandt de centrale konklusioner i temakapitlerne DI’s Globaliseringsredegørelse 2013, som DI offentliggør i dag for niende gang. DI kræver nu et serviceeftersyn af EU-rammerne for minedrift - og ikke mindst et opgør med den europæiske modvilje mod at udvinde og bearbejde råstoffer på europæisk jord.

- Der er en direkte sammenhæng mellem at have adgang til råvarer og sikre job og produktion i Europa. Men minedrift i Europa bremses eller forhindres i dag alt for ofte med henvisning til miljømæssige eller naturbeskyttelse årsager – selv om udvinding og forarbejdning kan udføres på en miljømæssigt forsvarlig måde, hvis det er grundigt planlagt. Vi er nødt til at gøre op med den "ikke i min baghave"-holdning, som Europa har til minedrift, "siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI.

Fælles EU-fokus på minedrift og forarbejdning
- Kina har efterhånden fået en voksende andel af det globale ressourceforbrug. Dette afspejler, at Kina er blevet "verdens fabrik". Men det stigende kinesiske forbrug betyder også, at europæiske virksomheder risikerer at blive presset på det globale marked for råvarer, siger Karsten Dybvad.

Han opfordrer til en fælles EU-fokus på at styrke rammebetingelserne for minedrift og forarbejdning i Europa.

Brug for serviceeftersyn
- Det er tid til et serviceeftersyn af EU rammebetingelserne for minedrift. Målet bør være, at minedrift kan udføres uden at forårsage varig skade på vores miljø - men med varige gevinster for Europas velstand og jobskabelse. Som led i det bør der selvfølgelig ske naturgenopretning, når minedriften er afsluttet, siger Karsten Dybvad.

Han peger på, at mulighederne for minedrift i Grønland også er meget spændende set med europæiske og danske øjne.

- Danske virksomheder er allerede til stede i Grønland. Men vi opfordrer den danske regering og det grønlandske selvstyre til at udvikle en fælles strategi, så vores virksomheder i større omfang kan drage fordel af mulighederne i Arktis, siger adm. direktør Karsten Dybvad.

Mest Læste

Annonce