Nulfejlskultur står i vejen for effektiv digitalisering

03/05/2013 11:13

Dansk Industri

Offentlige ledere er bange for at lave fejl. Det skaber bump på vejen mod en effektiv digitalisering af den offentlige sektor, mener overvismand og formand for regeringens Produktivitetskommission, Peter Birch Sørensen.

Det offentlige lønsystem er konstrueret så der er meget lille råderum til personlige bonusordninger. Det kan stå i vejen for produktivitetsudviklingen, siger formand Peter Birch Sørensen, regeringens Produktivitetskommission. Foto: Hans Søndergaard

Frygten for at komme i vælten med forfejlede eller blot fejlbehæftede digitalisteringsprojekter kan være en grund til, at offentlige ledere holder igen med beslutninger om at øge graden af offentlig digitalisering.

Meget fokus på fejl
Det fremhævede formand Peter Birch Sørensen, da han holdt oplæg for en stor skare af virksomheder, offentlige ledere og andre aktører, da DI Itek i dag holdt konference om netop en øget digitalisering af det offentlige.

- Det er en objektiv sandhed, at der er meget fokus på fejl i det offentlige, og det kan ikke være anderledes, for det er ofte fejl, der har meget stor betydning for mange mennesker. Men angsten for fejl må ikke betyde, at man slet ikke går i gang. Derfor må man sammen med leverandørerne definere, hvor det er, man kan tillade sig at lave fejl, og når det sker, er det vigtigt, at man fastholder opbakningen til lederne, med mindre fejlene er sket med vilje eller ved åbenlys dumhed, siger direktør Lars B. Goldschmidt, DI.

Mulighed for bonus
Peter Birch Sørensen fremhævede desuden det offentlige lønsystem, der levner meget lidt plads til at belønne medarbejdere, der fremmer produktiviteten. Han påpegede, at højere løn, bonusordninger og anerkendelse er vigtige parametre for innovation og effektivitetsfremmende initiativer.

- Det er vigtigt, at man kan belønne medarbejdere og ledere, når de lykkes, og når de viser positivt afvigende adfærd. For mange offentlige ansatte er lønnen ikke det afgørende, for de fleste arbejder som små bæster alligevel. Men alle vil gerne anerkendes, og det er klart, at det kan være med til at understøtte forbedringer, siger Lars B. Goldscmidt.

Mest Læste

Annonce