Arbejdsløse og syge organiserer sig som aldrig før på Facebook

Velfærd

04/02/2016 12:08

Nick Allentoft

- Før jeg blev syg, troede jeg ikke, den slags var nødvendigt i Danmark, men jeg blev målløs over, hvor dårlig retssikkerheden er for kronisk syge. Jeg troede først, det kun var mig, som blev behandlet dårligt af systemet, men da jeg fik kontakt med andre opdagede jeg, hvor uhyggeligt udbredt, det er, fortæller Rie Grenaa til Avisen.dk, der skriver, at den sociale modstandsbevægelse stadig vokser på Facebook.

"Bekæmp Fattigdom Nu", "Nok er nok" og "Stop mishandling af syge i jobcentrene".

Det er navnene på nogle af de grupper, der i stigende grad dukker op på Facebook, hvor arbejdsløse, kronisk syge og andre udsatte danskere deler frustrationer og erfaringer med ligesindede. Og det viser en af styrkerne ved sociale medier, som ellers for nylig har været stærkt kritiseret for at fremme en grim debattone.

Læs også: Her er historien bag velfærdsstatens eksistenskrise

Det siger Mads Kæmsgaard Eberholst, medieforsker ved Roskilde Universitet, til Avisen.dk.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Facebook har gjort det meget nemt at finde de her interessefællesskaber og mobilisere sig. Selvom der længe har været patientforeninger, så krævede det jo, at man opdagede dem, for eksempel ved at man så en folder, og så skulle man sende et brev og så videre. Med Facebook kan alle deltage nemt og ubetinget, og man kan møde grupperne når som helst, man har behov for det, siger han.

Især for mennesker, som er syge, handicappede eller mangler kræfter og ressourcer betyder det meget, at man kan være med i fællesskaberne uden at forlade sit eget hjem - derfor giver det god mening, at denne type netværk er dukket op, forklarer han.

- Jeg synes, det er fantastisk. Det er netop det, sociale medier er til for. De får en positiv oplevelse ved at møde ligesindede og ser, at de ikke er alene. Samtidig kan de støtte hinanden og udvise handlekraft ved at vise, at de er mange, som står bag en bestemt holdning.

Læs også: Ny social modstandsbevægelse

Torsdag eftermiddag foregår demonstrationen "Værdigt Liv Til Alle", som over 2.700 danskere har erklæret sig interesseret i på Facebook. Her vil man på Christiansborg Slotsplads protestere mod regeringens forringelser for syge, arbejdsløse, flygtninge og andre udsatte borgere - for eksempel det bebudede kontanthjælpsloft. Demonstrationen, hvor blandt andre sangerinden Nanna Lüders Jensen vil optræde, er netop stablet på benene af de mange netværk på Facebook.

Nogle bruger de nye sociale fællesskaber til at blive klogere på deres rettigheder, eller finde ud af, hvor de kan få juridisk rådgivning. Det gjorde Rie Grenaa for eksempel. I 2012 oprettede hun selv Facebook-gruppen "Aktion syg i Danmark" i 2012. Hun lider af en uhelbredelig neurologisk lidelse og forskellige fysiske følgevirkninger og kæmpede i årevis for sin førtidspension, som hun endelig fik i efteråret 2015.

- De grupper er uvurderlige, når man står helt alene og er ved at miste modet. Jeg følte mig helt "lost", da jeg blev syg og kom i klemme i systemet, så det hjalp mig meget i hverdagen, fortæller Rie Grenaa til Avisen.dk.

Læs også: Facebook overtager velfærdsopgaver

- Før jeg blev syg, troede jeg ikke, den slags var nødvendigt i Danmark, men jeg blev målløs over, hvor dårlig retssikkerheden er for kronisk syge. Jeg troede først, det kun var mig, som blev behandlet dårligt af systemet, men da jeg fik kontakt med andre opdagede jeg, hvor uhyggeligt udbredt, det er.

Men der er også ulemper forbundet med at engagere sig i netværkene.

- Hvis man er i et jobafklaringsforløb, kan man risikerer, at jobcentret og kommunen bruger det mod én som bevis på, at man har en arbejdsevne. Selvom der jo er stor forskel på, om man kan holde til at være aktiv i en gruppe, når man ind imellem har en god dag og kan samle kræfter bagefter, og så at kunne holde til at arbejde et fast antal timer, siger Rie Grenaa til Avisen.dk.

Demonstrationen finder sted torsdag klokken 16.30 i både København, Aarhus og Odense.

Mest Læste

Annonce