Banedanmark dømt for at gemme ansattes lægeoplysninger

Ledelse

30/09/2016 11:39

Nick Allentoft

Ifølge HK har Banedanmark indhentet speciallægeerklæringer på en hel del ansatte. Det er sket i forbindelse med, at de var langtidssyge, og Banedanmark ønskede dem fyret, hvilket de også blev senere.

Ansattes personfølsomme oplysninger, der blandt andet har omhandlet seksuelle forhold, er endt i personalemapper hos Banedanmark, som andre ansatte havde mulighed for at læse.

Det var ulovligt, men Banedanmark får ikke nogen økonomisk straf. Det har Højesteret afgjort torsdag, skriver netmediet Avisen.dk, der er ejet af A-pressen.

Fagforbundet HK har ført sag for tre medlemmer, der tidligere arbejdede for Banedanmark.

Ifølge HK har Banedanmark indhentet speciallægeerklæringer på en hel del ansatte. Det er sket i forbindelse med, at de var langtidssyge, og Banedanmark ønskede dem fyret, hvilket de også blev senere.

- De sygemeldte har siddet hos psykologer eller psykiatere og fortalt om deres inderste liv med forventning om at kunne få pension. De har for eksempel kunnet fortælle om seksuelle forhold, forholdet til deres ægtefælle, eller om de var udsat for vold i barndomshjemmet. Altså ting fra deres allerinderste, fortæller advokat i HK Michael Møllegaard Jessen.

De meget personfølsomme oplysninger lagde Banedanmark ind i de sygemeldtes personalemapper. Ifølge HK skete det for 47 personer i perioden 2008 til 2013 og Michael Møllegaard Jessen er forarget over afgørelsen fra Højesteret.

- Det kan ikke passe, at det skal være gratis for Banedanmark at bryde persondataloven. Det devaluerer jo hele loven, hvis det ingen konsekvenser har at bryde den.

- Det sender et signal til andre arbejdsgivere om, at de ikke behøver tage persondataloven alvorligt, siger han til Avisen.dk.

Den kritik vil sektionschef i Banedanmark, Kristian Beltner, ikke forholde sig til. I et skriftligt svar til Avisen.dk erklærer han sig tilfreds med dagens dom og skriver desuden:

- Banedanmark tager dommen til efterretning og har ikke yderligere kommentarer.

De berørte medarbejdere har fået et brev fra Banedanmark, hvori virksomheden beklager det, der er hændt, oplyser Kristian Beltner.

Michael Møllegaard Jessen siger til Avisen.dk, at de nu vil læse dommen og overveje, om de skal henvende sig til EU-Kommissionen for at se, om Danmark lever op til EU's krav om gennemførsel af persondatalovgivning.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce