Besparelse på selvmordslinje møder bred kritik

Politik

04/10/2015 22:24

Nick Allentoft

Både fra rød og blå blok i Folketinget er der kritik af regeringens ønskede besparelse på Livslinien.

5000. Så mange opkald forventede Livslinien at modtage om året fra mennesker med selvmordstanker i nattetimerne.

Men fra starten af 2016 vil selvmordstruede ikke længere kunne ringe på nummeret og modtage rådgivning.

Det bliver konsekvensen, hvis regeringens forslag til finansloven for næste år gennemføres, hvor den ellers bevilgede støtte på fire millioner til Livsliniens natteåbning fjernes.

Uden bevillingen bliver Livslinien nødt til at lukke telefonerne ned om natten fra starten af næste år, skriver Politiken. 

Det er et tomrum, som stifter og bestyrelsesformand for Livslinien, Morten Thomsen, frygter konsekvenserne af.

- Om natten kumulerer angst, stoffer og alkohol ofte, og det sætter selvmordstruede i en særligt skrøbelig situation. Hvis de ikke kan ringe til os, kommer det til at koste menneskeliv, siger Morten Thomsen.

I protest mod regeringens finanslovsforslag går han nu som bestyrelsesformand.

- Det er ikke nogen nem beslutning. Det her er mit livsværk. Men jeg kan simpelthen ikke stå inde for den her forkerte og fatale beslutning, siger han til TV2.

- Der vil være nogen, der ikke kan kæmpe igennem natten, fordi der ikke er nogen steder at gå hen, siger Morten Thomsen.

Sundheds-og ældreminister Sophie Løhde (V) har ikke forholdt sig til fjernelsen af de fire millioner fra forslaget til Finansloven 2016, men henviser til statsstøtten af fondens daglige drift.

De seks millioner, som Livslinien i fremtiden vil blive ved med at få fra regeringen, dækker over 12 timers rådgivning om dagen ifølge Livsliniens bestyrelse.

Men det er ikke nok til at drive natterådgivningen, der siden opstarten i begyndelsen af 2014 har været støttet af private fonde.

- Tidligere har Livslinien været dygtige til at få støtte fra blandt andet private fonde, og det kan vel ikke afvises, at man også i fremtiden kan få midler fra fonde og andre til støtte for Livsliniens arbejde, skriver Sophie Løhde i en mail til Politiken.

Men det kan ikke lade sig gøre, fastslår direktør hos Livslinien, Jeppe Kristen Toft.

- De penge, vi har fået, var til opstarten af natteåbningen. Ikke til driften. Hvis der var nogle fonde, vi kunne søge til driften af nattetelefonerne, ville vi søge dem. Men dem har vi ikke fundet, og uden bevillingen bliver vi derfor nødt til at lukke telefonerne, siger han.

Bred politisk opbakning til Livslinien

Venstre-regeringen ser ud til at stå alene, når det handler om at finde opbakning til at spare knap fire millioner kroner på selvmordslinjen Livslinien.

I finanslovsforslaget lægger regeringen op til at fjerne bevillingen på 1,3 millioner kroner årligt fra 2016-2018 til Livslinien. Konsekvensen af det vil være, at telefonerne må lukke om natten.

Besparelsen møder kritik fra både rød og blå blok.

Læs mere om de mia-store satspuljer

Med satspuljerne kan politikere og ministre hvert år fordele millioner og atter millioner til konkrete projektet.

Læs mere om satspuljer her

De Konservatives sundhedsordfører, Mette Abildgaard, kan slet ikke se logikken i at spare penge på det område.

- Jeg kan ikke se, at man kan være mere udsat, end når man er kommet til det punkt, hvor man ikke længere tror på livet. Det er et helt forkert sted at spare.

- Det er ofte om natten, at frygten melder sig, og der er det bare afgørende, at vi har et tilbud til dem, siger hun og tilføjer:

- Vi bliver nødt til at spørge os selv, om vi som samfund kan se os selv i øjnene, hvis vi sparer hos dem, der føler sig så svigtet og udsatte, at de er klar til at forlade dette samfund.

Heller ikke blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, er begejstret.

- Kan vi forhindre folk i at begå selvmord ved at have en telefon åben om natten, hvor mange sårbare sjæle vil prøve at begå selvmord, så er det pengene værd, siger DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Venstres tredje støtteparti Liberal Alliance er på linje med DF og De Konservative, bekræfter sundhedsordfører, May-Britt Kattrup.

Besparelsen kan koste menneskeliv, lyder det fra Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix. Hun har flere gange besøgt Livslinien, også om natten.

- Telefonerne ringer konstant. Der er et stort behov, at nogen svarer de mennesker, som sidder alene med angst og selvmordstanker. Det er en besparelse, der kan koste liv, siger hun.

I en skriftelig kommentar til Ritzau siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) følgende om kritikken:

- Jeg har noteret mig, at flere af Folketingets partier er indstillet på at bevilge flere penge, ud over de seks millioner kroner vi i regeringen har sat af i vores finanslovsforslag, til Livslinien.

- Og jeg finder det helt naturligt, at vi tager sagen op i satspuljekredsen, ligesom vi aftalte sidste år, da vi blev enige om at sætte penge af til en ekstern evaluering af Livsliniens foreløbige erfaringer med natåbning.

I satspuljen sidder partierne Socialdemokraterne, De Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og De Konservative.

På Twitter skriver Løhde nu i forlængelse af de politiske meldinger: "Er der penge til Livslinien: Ja. Ska der fortsat være natåbent: Ja. Hvis sats-partier er enige, så blir det let at lave aftale herom".

/ritzau/

Mest Læste

Annonce