Bestikkelsesagen: To mænd anker ubetinget fængsel

Ledelse

06/12/2016 18:00

Nick Allentoft

To offentligt ansatte anker ubetingede domme for at modtage bestikkelse. En tredje mand får betinget dom.
To mænd er ved Retten i Glostrup idømt ubetinget fængsel for som offentligt ansatte at have modtaget bestikkelse fra it-leverandøren Atea. En tredje får en betinget dom og 40 timers samfundstjeneste.

Bestikkelsesskandalen fra Region Sjælland

Bestikkelsesskandalen begyndte i Region Sjælland og spredte sig siden til en række andre offentlige myndigheder. Sagen er kaldt Danmarkshistoriens største, og har tråde til flere andre myndigheder. IT-giganten ATEA spiller en central rolle.

Læs alt om skandalen her. 

Mændene med de ubetingede domme er idømt henholdsvis fire måneder og 60 dages fængsel. Begge har valgt at anke. Den hårdeste straf er gået til en tidligere kontorchef i Københavns Kommune.

- Retten har lagt vægt på, at han sad i en ledende stilling i kommunen, og at misbruget har været systematisk, lyder det fra retsformand Nanna Blach.   Kontorchefen enten modtog eller lavede aftale om at modtage gaver til en værdi af cirka 40.000 kroner.   Straffen på 60 dages fængsel tilfalder en tidligere ansat i DSB, som i flere tilfælde har modtaget elektronisk udstyr fra Atea. Samlet værdi: knap 17.000 kroner.   Den tredje mand var ansat i Københavns Kommune. En enkelt gang modtog han en mobiltelefon og en iPad. Retten har valgt at gøre straffen mod ham betinget. Han overvejer, om han vil anke dommen.

Hans dom lyder på 20 dages fængsel, men de skal altså ikke afsones. Til gengæld skal han udføre 40 timers samfundstjeneste. Han modtog gaver for godt 8000 kroner.

De tre modtog som ansatte ved Københavns Kommune og DSB blandt andet iPhones og iPads fra it-leverandøren Atea. Alle tre sad i stillinger, hvor de stod for indkøb af it-udstyr til deres arbejdsplads.   Under sagen er det kommet frem, hvordan mændene med den ene hånd har modtaget gaverne fra de personer i Atea, som de med den anden hånd sad og indgik handler med på vegne af deres arbejdsplads.   Effekterne fik mændene efter eget udsagn til test. Men igen og igen endte telefoner og iPads hos koner og børn.   Andre gange var der tale om private indkøb. Men enten blev mændene ikke faktureret noget beløb, eller også var beløbet så lavt, at det ifølge Bagmandspolitiet, der er anklagemyndighed i sagen, er at regne som bestikkelse.     OVERBLIK: Offentligt ansatte mistænkt for bestikkelse   Den såkaldte Atea-bestikkelsessag er vokset og vokset siden sommeren 2015. Få et overblik her.   Dusinvis af offentligt ansatte er mistænkt for at have modtaget bestikkelse fra it-leverandøren Atea. Tirsdag er der faldet dom i de tre første sager. Her er de vigtigste oplysninger i sagen.   * Juni 2015: En række personer med tilknytning til Atea og it-firmaet 3A-it samt flere offentligt ansatte, herunder en ansat i Rigspolitiet, bliver anholdt og sigtet. Efterfølgende bliver seks personer varetægtsfængslet.   * Sagen opstod efter en udbudskrig mellem Atea og 3A-it. Atea orienterede efterfølgende udbyderen, Region Sjælland, om en mistanke om urent trav. Det fik regionen til at melde sagen til politiet.   * Denne del af sagen drejer sig blandt andet om en Formel 1-rejse til Dubai til en værdi på over 400.000 kroner, som angiveligt skulle have fungeret som bestikkelse.   * Efterforskningen af sagen førte efterfølgende til en række nye mistanker mod offentligt ansatte. 31 personer bliver sigtet i sagen for overtrædelse af straffelovens paragraf 144.   * Paragraffen forbyder offentligt ansatte at modtage penge, gaver eller andre fordele. Formålet er at beskytte tilliden til de offentlige myndigheder.   * Dog er det tilladt at modtage såkaldte taknemmelighedsgaver - for eksempel en æske chokolade fra pårørende på et plejehjem - eller mindre gaver ved mærkedage.   * De nye sager er mindre i omfang end sagerne fra sommeren 2015. De nye sager handler blandt andet om modtagelse af gaver i form af elektronisk udstyr, såsom computere og telefoner.   * Af de 31 sigtede er der rejst tiltale mod 12 indtil nu. Anklagemyndigheden har opgivet sagen mod 9, mens der i 10 af sagerne endnu ikke er taget stilling til, om der skal rejses tiltale.   * 6. december 2016 har Retten i Glostrup dømt tre mænd i sagen. De to har fået ubetinget fængsel i henholdsvis fire måneder og 60 dage. Den tredje fik 20 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste.   * De sigtede fra den oprindelige sag fra sommeren 2015 - herunder de mænd, der en periode sad fængslet - har endnu ikke fået svar på, om der bliver rejst tiltale mod dem.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce