Pinligt Ekstra Bladet – og pinligt ansvarsløst LA

Velfærd

22/02/2013 12:12

Puk Sabber

Jeg siger altså totalt fra, når et overklasseløg med god hjælp fra Liberal Alliance kynisk udstiller en forkert virkelighed. Det er absurd teaser, når det tilmed kommer til at fremstå som virkeligheden, og det gør arbejdet med socialt udsatte forbandet vanskeligt. Virkeligheden i systemet er nemlig, at fx en hjemløs misbruger mister sin kontanthjælp, fordi han/hun ikke har levet op til kravene om fremmøde ved jobcentret.

Hvor vi som socialrådgivere før skulle vejlede og hjælpe skal vi nu bruge mere tid på kampe i og med systemet – og Liberal Alliances retorik gør bare det hele værre for dem, der virkelig har brug for hjælp.

Hvor er det dog trættende med alle dem, der ødelægger det for de mest udsatte i vores samfund. Der vil altid være nogle, der misbruger systemerne, men derfor skal det vel ikke ramme alle dem, der vitterlig har et behov?

Politikere smider ansvaret fra sig

Når man vinkler en sådan historie som om misbrug er standard, er det fordrejning. Det tydeligt, at de unge fyre bag youtube-videoen ikke aner en pind om det at være kontanthjælpsmodtager. De er blot med til at understøtte den holdning, der i forvejen hersker efter ”Dovne Robert” og ”Fattig Carina”, der blev fejlvinklet via medierne. At filmen så åbenbart er timet til at komme samtidig med Liberal Alliances udspil om kontanthjælp skriger simpelthen til himlen. Hvad kan man sige til, at et ansvarligt politisk parti tilsidesætter al anstændighed alene for at få et ultraliberalt synspunkt frem?

Ansvarligt er det i hvert fald ikke. Snarere ekstremt!

Det er så nemt at hoppe på den vogn som journalist, for tænk hvis man skulle gå ind og undersøge, hvordan de socialt udsatte virkelig mishandles i et system, der slet ikke rummer dem. Det er nemlig en helt anden historie - og en svær en af slagsen at dække journalistisk. Det er jo nemt nok at gøre som Ekstra Bladet, der afdækker et glat og poleret system set fra en ung velstillet mands øjne. Et menneske, der aldrig har prøvet at være afhænig af et system, der stadig skæres helt ind til benet og stiller flere og flere umulige krav til de mest udsatte.

Filmen stritter mod virkeligheden!

For det første kan man slet ikke få kontanthjælp, hvis man selv har sagt sit job op, så her er der allerede et hul i deres tese om at alle kan få kontanthjælp. Vejlederen i jobcentret begår nemlig en fejl ved at bevilge kontanthjælp sådan som det fremstilles.

Der er helt klare regler for, hvornår man er berettiget til at modtage kontanthjælp. Man skal have været udsat for en social begivenhed som fx at blive fyret, miste forsørgelsen på fx dagpenge eller skilsmisse.

Derudover er det slet ikke underligt at ”overklasseløget” henvises til at søge om enkeltydelse i Socialcentret i København, da det er dem, der sidder og administrerer alle ansøgninger om enkeltydelser, og man behøver altså ikke være socialt belastet for at søge en enkeltydelse - det kan alle mennesker søge om, også folk der ikke er på kontanthjælp.

Læs mere her: Socialkrisen: Svage bliver svagere

Pinligt for Ekstra Bladet

Det er sørgeligt, at Ekstra Bladet bruger sådan et amatør skoleprojekt til stille spørgsmålstegn ved vores nuværende og allerede stramme kontanthjælpssystem. Et system der i forvejen stiller så store krav til de mest udsatte at flere og flere ryger helt ud af systemet og lever et parallel liv på gaden, hvor de forsørger sig selv via kriminalitet. Ak ja, da det kom frem at filmen muligvis har en direkte linie til Liberal Alliance forsvandt lidt af troværdigheden da også. 

Hvorfor egentlig ikke overklasseløget?

De kontanthjælpsmodtagere, der ikke har andre problemer end ledighed skal vel også have ret til at få del i vores fælleskasse, hvis de økonimisk kommer på røven i en periode og ikke er medlm af en A-kasse. Eller skal de blot henvises til, at de må klare sig selv? Tror I så ikke, at de ville ende med at sige, at så vil vi da ikke betale skat, når det kun er nogle, der kan få hjælpen, hvis lokummet brænder.

Jeg har som socialrådgiver gennem mange mange år set, hvordan lokummet kan komme til at brænde for alle – selv overklasseløg, der er endt grøften på grund af cokemisbrug, gæld og kriminalitet.

Velfærdssamfundet gælder for alle - og kære journalister, tag nu og sæt den vinkel, så den rummer bare en smule af virkeligheden. Den nuværende retorik er blot til skade for de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere, der mistænkeliggøres og bliver ofre for en politisk populisme af værste skuffe.

Mest Læste

Annonce