Kommuner: Behov for en stærkere Robin Hood

Infrastruktur

19/03/2014 10:23

Nick Allentoft

Rige kommuner må betale mere til det fattige kommuner, der lider under fraflytning og tabte skatteindtægter.

Kun godt et år, efter at regeringen på baggrund af et årelangt udredningsarbejde lavede en udligningsreform, er mere omfordeling fra de rige til de fattige kommuner igen på dagsordenen.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag. 

På det kommunale topmøde, der begynder torsdag, skal kommunerne diskutere løsninger på, at der sker en markant vandring fra land til by, så de vanskeligt stillede kommuner mister både indbyggere, skatteindtægter og bloktilskud. 

Svaret fra en række udkantsborgmestre er klart: Landets rigeste kommuner må gribe endnu dybere i pengekassen og sende flere penge til de fattigste, hvis alle kommuner fortsat skal kunne levere en ordentlig service. 

- Når borgerne og jobbene forsvinder, falder kommunens indkomstgrundlag, og der kommer flere og flere sociale udgifter, som der ikke kompenseres for i udligningssystemet. 

- Der er ingen tvivl om, at udligningssystemet er med til at skævvride landet, siger Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann (V) til Jyllands-Posten.

Kommuneforeningen KL fremlægger i torsdag en analyse, der viser, at visse kommuner er hårdt ramt af faldende befolkningstal, høje sociale udgifter og et stigende antal ældre. 

Den afgående KL-formand, Erik Nielsen (S), forudser, at udkantskommunerne bliver endnu mere pressede af den kommende beskæftigelsesreform og bakker derfor op om behovet for en reform af udligningssystemet. 

Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), var en skarp kritiker af den tidligere reform, og han afviser også denne gang mere udligning. 

- Når vi af den sidste skattekrone, vi får ind, skal betale 92 øre til andre kommuner, så er det ikke bare udligning, så er det konfiskation, siger Hans Toft til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce