BoligJobplan vil suge milliarder op af statskassen

26/05/2011 11:54

Den nye aftale om fradrag for håndværkerarbejde i hjemmet kan kun løbe rundt, hvis den bruges af under ti procent af befolkningen. Det viser en beregning fra FTF. Der er udsigt til en kæmpe ufinansieret skattelettelse, hvis mere end ti procent af befolkningen over 18 år vælger at bruge den nye BoligJobplan, som regeringspartierne netop har aftalt med DF og Kristendemokraterne. Det viser en beregning fra FTF, som er hovedorganisation for mere end 450.000 offentligt og privat ansatte.

Aftalen betyder, at man fremover kan få skattefradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet – både ude og inde. Fradraget vil være på ca. en tredjedel af lønudgifterne, og der kan maksimalt gives 15.000 kr. pr. person over 18 år. Det svarer til, at hver person kommer til at betale 5.000 kr. mindre i skat.

Alle over 18 år kan principielt få fradag fra puljen. Der er ikke udmeldt noget loft over BoligJopblanen, som der blev, da Renoveringspuljen blev lanceret i 2009. Her lukkede kassen, da de afsatte 1,5 milliarder byggekroner var brugt. Og det blev de hurtigt: Det var først til mølle, og telefonlinjen til puljen glødede, og netsiden blev overbelastet hos Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Kan koste 22 milliarder - om året

Hvis BoligJobplanen bliver ligeså populær, kan den let komme til at koste langt mere end de to milliarder, der er fundet penge til ved at skære på andre konti – blandt andet til forebyggelse af dårligt arbejdsmiljø og nedslidning på arbejdsmarkedet.

FTF har beregnet, at hvis alle landets ca. 4.356.000 personer over 18 år vælger at bruge ordningen, så vil det koste statskassen ca. 22 mia. kr. Det koster det nemlig, at alle over 18 år betaler 5.000 kr. mindre i skat.

Til sammenligning vil regeringens forslag om en efterlønsreform lappe hullet i statskassen med ca. 18 mia. kr. i 2020.

Med andre ord: Hvis ordningen udnyttes i sin yderste konsekvens, vil den koste ti gange mere end de to milliarder kr. der er dækning for i statskassen. Skal ordningen løbe rundt økonomisk, kan kun hver tiende dansker få det maksimale fradrag. Det svarer til ca. 400.000 personer.

Helt uacceptabelt

Formand for FTF, Bente Sorgenfrey ser store problemer i BoligJobplanen.

”Regeringen har sammen med aftaleparterne lanceret en ordning, der risikerer at dræne statskassen for milliarder af kroner. En del af den besparelse, som regeringen regner med at høste ved næsten at afskaffe efterlønnen, risikerer dermed at blive spist op. Ganske vist vil noget af ordningen blive finansieret ved, at sort arbejde gøres hvidt. Men det gælder jo kun en mindre del – ellers skulle danskerne være en hel nation af skattesvindlere”, siger hun.

FTF’s formand finder det samtidig dybt uansvarligt og helt uacceptabelt at betale skattelettelser til private ved at bl.a. underminere indsatsen mod stress og psykisk nedslidning, sådan som aftalen om BoligJobplanen indebærer.

Ordningen skal nemlig bl.a. skal betales med 150 mio. kr., der ellers var afsat til Forebyggelsesfonden. Fonden skal forebygge arbejdsmiljøproblemer og fysisk og psykisk nedslidning på arbejdsmarkedet. Den har i 2012 kun 281 mio. kr. til uddeling, og der er allerede i dag langt flere projektansøgninger, end der er midler til.

En nedskæring med 150 mio. kr. vil således mere end halvere mulighederne for at forebygge problemer i arbejdsmiljøet.

BoligJobplanen er desuden bl.a. finansieret ved at hente 500 mio. kr. i aktiveringsindsatsen for ledige og ved 900 mio. kr. i løn og driftsbesparelser i staten.

Ordningen skal i første omgang kun fungere med virkning til 2013, men skal til gengæld starte allerede juni i år. Derfor skal den til afstemning i Folketinget allerede inden den 1. juni.

Mest Læste

Annonce