Billede: ftf.dk

Boom i vold og trusler mod offentligt ansatte

Velfærd

07/10/2014 12:59

Suleman Haider

I årets første seks måneder var der mere end 1.500 sager om vold og trusler mod offentligt ansatte, viser nye tal. Det er uacceptabelt, at vold og trusler mod offentligt ansatte er eksploderet, mener FTF, der vil styrke forebyggelsen af vold på jobbet.

I første halvår af 1995 var der 675 sager om vold og trusler mod offentligt ansatte. 20 år senere i første halvår af 2014 var det tal mere end fordoblet til 1.546 sager, viser tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Søndagsavisen.

”Lunten er blevet kortere, og det kommer blandt andet til udtryk ved mere vold mod socialrådgivere, hospitalspersonale, skolelærere og i særdeleshed politibetjente,” siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.

”Det er ofte personer på kanten af samfundet, der begår de her handlinger, men vi ser også helt velfungerende mennesker, der pludselig koger over,” forklarer hun.

FTF: Styrk og bevar forebyggelsen på arbejdspladserne

Der er brug for en styrket indsats for at forebygge vold på jobbet, mener FTF, der fornylig har kritiseret, at en række vigtige arbejdsmiljøbevillinger til bl.a. voldsforebyggelse på arbejdspladserne bortfalder fra 2016.

Det vil fx ramme en række offentlige arbejdspladser, bl.a. døgn- og daginstitutioner, der er plaget af vold samt fysisk og psykisk nedslidning. De vil ikke længere kunne få støtte til indsatser mod vold eller nedslidning på jobbet.

”De midlertidige arbejdsmiljøbevillinger, der snart falder bort, skal gøres permanente”, siger Bente Sorgenfrey.

Fra november i år lanceres forebyggelsespakker til forebyggelse af vold mod ansatte på sygehusene. Her er pengene kun bevilget i 2014. Det er den type indsats, som ikke vil kunne fortsætte, hvis regeringens varslede besparelser gennemføres.

Politifolk får tæv 
Politifolk er blandt de faggrupper, der oplever stigende problemer med vold på jobbet. Tendensen de seneste år været så voldsom, at politiet siden 2007 omhyggeligt har registreret og analyseret sagerne.

I første halvår af 2013 blev der registreret 326 sager, i første halvår af 2014 var tallet vokset til 423.

”Episoderne sker oftest, når folk er fulde, og vi kommer ud til husspektakler, fester og så videre. Men det kan også ske i forbindelse med en banal trafikkontrol. Der er en tendens til, at man ikke bare sådan adlyder autoriteter længere. Respekten er langsomt smuldret”, siger Flemming Olsen, forbundssekretær i Politiforbundet til Søndagsavisen.

I Politiforbundet arbejder man nu målrettet på at få et detaljeret overblik over sagerne om vold mod politifolk, så man bedre kan forebygge vold på jobbet.

”Vores medlemmer er tykhudede, og der er rigtig mange betjente, der holder de her episoder for sig selv. Så mørketallet er omfattende, og vi vil gerne have et reelt overblik, før vi kommer med tiltag”, siger Flemming Olsen.  

 

 

 

Mest Læste

Annonce