Giv os mere frihed lyder det samstemmende fra kommuner, topledere og borgmestre.

Borgmester går i krig med mistillid og regelstyring

Politik

10/03/2014 15:56

Nick Allentoft

Glem Christiansborg, regler og bureaukrati. Vis vejen, tænk nyt og tag ansvar. Så klart lyder budskabet fra nyvalgt borgmester. Hun har erfaring som minister, folketingsmedlem og regionsrådsmedlem og indtog for nylig sit rådhus med en direkte opfordring til forandringer.

Først opfordrede FOAs formand, Dennis Kristensen, til at udfordringsretten bliver brugt endnu mere. Senest har Kommunaldirektørerne rettet et skarpt angreb på flere ministre for overstyring.

Nu gør en nyvalgt konservativ borgmester det samme, og vil de kommende år “sætte fokus på udfordringsretten - og opfordre jer (medarbejdere og ledere i kommunen, red.) til at benytte jer af den mulighed, vi har for at afprøve nye måder at løse opgaverne på.”

Borgmesteren hedder Benedikte Kiær. Hendes parti Konservative. Kommunen Helsingør. Og den fælles “fjende” hedder nu Christiansborg.

“Jeg mener faktisk, at det voksende bureaukrati er tidens største hæmsko for udvikling af vores offentlige sektor - og dermed for at nå nogle af de mål vi gerne vil nå,” sagde Benedikte Kiær, der også opfordrede kommunens ledere til at udfordre reglerne.

“Jeg tror på, at vi kan udfordre de stive regler og processer inde fra Christiansborg, så vi i højere grad kan afbureaukratisere vores organisation,” lød det fra Benedikte Kiær da hun talte til kommunens ledere på en intern konference for nylig.

Dermed melder hun sig i koret af lokale topledere, der ønsker fred fra Christiansborg og frihed til at forandre og genopfinde velfærdsløsningerne lokalt i kommunen. Det får ros fra flere sider.

“Benedikte Kiærs analyse af behovet for et opgør med alt for stram detailregulering af arbejdet i den offentlige sektor rammer hovedet på sømmet. Djøf er helt enig i, at det er nødvendigt med en mindre grad af regulering for at give plads til at skabe bedre resultater og bedre ledelse i den offentlige sektor. Vi håber meget, at arbejdet med en tillidsreform sætter sig konkrete aftryk i den måde, den offentlige sektor i dag bliver styret på,” siger Henning Thiesen, der er formand for offentlige chefer i Djøf.

For nylig indtog Pia Gjellerup, der er tidligere minister og central socialdemokrat, stillingen som chef for Center for Offentlig Innovation. Også hun roser Benedikte Kiærs klare tale.

“Det er vigtigt for innovationen i det offentlige, at der er et politisk ansvar for at få tingene til at udvikle sig. Benedikte Kiær giver nogle fine eksempler på, at den politiske idérigdom kan afspore det gode og fornuftige arbejde i dagligdagen, fordi der kommer nye kontroller og regler i fortsættelse af en ”agurkehistorie”. Det kræver virkelig politisk ledelse at stå fast på, at grundlaget for arbejdet er i orden, og at der ikke er brug for nye regler,” siger Pia Gjellerup.

Tillid eller kontrol

Kiærs krigserklæring mod bureaukrati og regler lød under en tale på Helsingør Kommunes lederkonference “Ledelse i og af fællesskaber den 6. marts. Borgmesteren leverer en markant opfordring til forandringer og erklærer samtidig, at hun vil vise medarbejdere og ledere tillid i kampen for bedre løsninger. Et budskab som ligger i direkte linje til Kommunaldirektørernes opfordring til mindre kontrol og mere tillid fra Christiansborg.

- Det svækker virkelig vores muligheder for at omstille den kommunale sektor, når der hele tiden kommer nye krav til indrapportering eller nye krav til den måde, vi skal gøre arbejdet på. Det gør det ikke nemmere, men sværere at levere velfærd til borgerne, lød det i Ugebrevet Mandag Morgen mandag fra Kommunaldirektørernes formand, Niels Højberg.

Kommunernes Landsforening bakker ifølge Politiken mandag op om opgøret med Regeringen og Christiansborg.

»Jeg er jo fra en generation, hvor man sagde, at tillid er godt, men kontrol er bedre. Jeg har indtryk af, at regeringens medlemmer er noget yngre end jeg, men alligevel opererer de efter et ordsprog, som er fra før deres tid. Jeg tror ikke på, at kontrol altid er godt. Det er det i hvert fald ikke, når vi taler om god, sund økonomistyring i kommunerne, for det giver altså en masse uhensigtsmæssigheder, hvor der bliver lavet små cigarkasser for at sikre sig mod straf for regeringen. Så der er et behov for at få løsnet det, og det har vi også peget på flere gange«, siger KL-formand, Erik Nielsen, til Politiken.

Ingen ministre har mandag reageret på Kommunaldirektørenes opsigtsvækkende angreb, men MandagMorgen har fået en skriftlig kommentar fra Finansministeren.

“Regeringen ønsker ikke en detailstyring af kommunerne. Tværtimod. Vi har tillid til, at det er lokalt i de enkelte kommuner, at man bedst ved, hvor behovet er størst. Det er sund fornuft, at vi i den offentlige sektor har indsigt i, hvad vi bruger pengene på, så vi kan bruge pengene, hvor behovet er størst. Og her har kommunerne et stort ansvar i rollen som forvalter af halvdelen af den offentlige økonomi,” fastslår finansministeren overfor MandagMorgen.

Mest Læste

Annonce