Brug hovedet, når du søger på nettet: Google får rekordstor EU-bøde for snyd

Politik

28/06/2017 11:43

Nick Allentoft

Vestager giver Google kæmpebøde på 18 milliarder kroner. Det er ny rekord i sager om misbrug af dominans. Se listen over EU's kæmpebøder her.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, giver Google en rekordstor EU-bøde på 2,42 milliarder euro for misbrug af sin dominerende position i søgninger på nettet.

Det svarer til 18 milliarder kroner.

Vestager mener, at den gigantiske søgemaskine misbruger sin dominans til at vise kunder hen til sin egen webshop.

Det sker, selv om det måske ikke er det mest relevante søgeresultat.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Vestager giver Google 90 dage til at rette ind. Ellers risikerer Google dagbøder på op til fem procent af den daglige globale omsætning, advarer hun.

Margrethe Vestager siger, at den store amerikanske søgemaskine har fundet på nogle fantastisk innovative produkter. De har gjort en forskel i folks liv.

- Det er en god ting, siger Vestager.

Men det er ulovligt, at selskabet misbruger sin dominans i søgninger til at fremme Googles egen shopping-service på bekostning af konkurrenternes, mener Vestager.

- Det nægtede andre virksomheder muligheden for at konkurrere på deres bedrifter og for at forny sig, siger konkurrencekommissæren.

- Og vigtigst af alt nægtede det europæiske forbrugere muligheden for at få et ægte valg mellem tjenester og innovationens fulde fordele, siger hun.

Google er uenig i beslutningen om at give selskabet en milliardbøde.

- I fuld respekt er i vi uenige i de konklusioner, der er annonceret i dag, siger Googles vicedirektør og chefjurist, Kent Walker.

- Vi vil studere kommissionens afgørelse i detaljer og overveje en appel, siger han.

Kent Walker siger, at søgegiganten forbinder folk, der handler på nettet, med tusinder af både små og store annoncører.

Han mener, at Googles service er nyttig for alle.

- Når du handler på nettet, ønsker du at finde de produkter, du leder efter, hurtigt og nemt, siger Kent Walker.

Den hidtil største EU-bøde i en sag om misbrug af en dominerende position er fra 2009. Den ramte den amerikanske computervirksomhed Intel.

Bøden var på 1,06 milliarder euro. Det svarer til 7,9 milliarder kroner.

Den blev givet, fordi Intel blev fundet skyldig i at misbruge sin position til at holde rivaler væk fra markedet for computerchips.

Forbrugernes vagthund glæder sig over EU's hammer

Straffen til Google vækker glæde hos Forbrugerrådet Tænk, der via sin internationale søsterorganisation BEUC var med til at klage over Googles praksis.

- Google har misbrugt sin dominerende stilling. Det må virksomheder ikke, for så bliver konkurrencen sat ud af spil. Det går ud over forbrugerne. Vi regner med, at Google giver os et fair, retvisende og ikkemanipuleret søgeresultat. Men de har favoriseret deres egne og deres samarbejdspartneres produkter. Det er ikke acceptabelt, siger Lars Pram, direktør for Forbrugerrådet Tænk.

For Tænk er bøden afgørende, fordi den sender et klart signal til branchen om, at man ikke kan slippe, bare fordi man er stor og international.

- Det er en rigtig god dag for forbrugerne. Og det viser, at der er behov for stærke konkurrencemyndigheder ikke bare i Danmark, men også i Europa. Vi er virkeligt glade for, at EU har sat foden ned over for Google og har slået hårdt ned over for dette her, siger Lars Pram.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er der fortsat stor brug for et stærk, paneuropæisk organ for at tage kampen op med de nye, globale spillere. 

Alphabet, der ejer Google, omsatte i 2016 for 600 milliarder kroner og tjente 128 milliarder kroner. Dermed har selskabet flere finansielle muskler end mange lande. Samtidig opererer det over hele verden.

- Det er rigtigt svært for hver af os individuelle forbrugere at gennemskue, hvad og hvem vi er oppe imod. 

- Virksomhederne bliver større og større, så derfor er det vigtigt, at lande på tværs af grænser arbejder sammen og holder øje med, at de opfører sig ordentligt, siger Lars Pram. 

- Margrethe Vestager har vist, at hun ikke er bange for at gå til selv de allerstørste. Og det er utroligt vigtigt.

 

FAKTA: Se de største bøder EU har uddelt gennem tiderne Største EU-bøde, der har ramt en dansk virksomhed, gik til Lundbeck i 2013. Den var på 700 millioner kroner.

Her kan du se de største bøder og afgørelser fra EU gennem tiderne:

Ulovlig statsstøtte:

* Apple (2016): Den amerikanske it-gigant får besked på at betale 13 milliarder euro (97 milliarder kroner) tilbage i skat til Irland på grund af ulovlig skattefordel.

Karteller:

* Volvo/Renault, Daimler, Iveco og DAF (2016): Nogle af Europas største producenter af lastbiler får en samlet bøde på 2,93 milliarder euro (knap 22 milliarder kroner) for ulovlige prisaftaler.

* Philips, LG Electronics, Panasonic, Samsung, Toshiba og Technicolor (2012): Nogle af verdens største elektronikvirksomheder får en samlet bøde på 1,47 milliarder euro (11 milliarder kroner) for ulovlige prisaftaler på billedrør til tv- og computerskærme.

Misbrug af dominans:

* Google (2017): Den amerikanske søgegigant får en bøde på 2,42 milliarder euro (18 milliarder kroner) for misbrug af dominans til at favorisere egen shopping-tjeneste.

* Intel (2009): Den amerikanske computervirksomhed får en bøde på 1,06 milliarder euro (7,9 milliarder kroner) for misbrug af dominans til at holde rivaler væk fra markedet for computerchips.

Hidtil største danske bøde:

* Lundbeck (2013): Den danske medicinalvirksomhed får en bøde på 93,8 millioner euro (700 millioner kroner) for ulovligt at betale konkurrenter for at vente med at lancere billigere kopimedicin efter udløb af virksomhedens eget patent.

Kilder: EU-Kommissionen

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce