Statsminister Helle Thorning-Schmidt Foto: Agnete Schlichtkrull

Dagpengene: Statsministerens mareridt er tilbage

Politik

12/08/2014 09:25

Nick Allentoft

Helle Thorning-Schmidt må igen forsvare regeringens dagpengepolitik efter kritik fra støttepartier, baglandet, egne folketingspolitikere og fagbevægelsen.

Mareridtet er tilbage for statsminister Helle Thorning-Schmidt. Det om dagpengene.

Det har ramt hende gennem hele regeringens levetid, og det vil dukke op igen og igen, også i løbet af efteråret. Her skal der forhandles finanslov, og Enhedslisten og SF har udpeget en halvering af genoptjeningsperioden som et centralt krav.

Dagpengekommissionen

Thorning afviste dog bastant de to partier i weekenden, da hun åbnede det politiske efterår med interview i de tre store morgenaviser. Hun vil afvente dagpengekommissionens anbefalinger. De kommer først ved udgangen af næste år. Altså efter et folketingsvalg.

Ifølge politisk redaktør på Information, Casper Dall, tvinger den opblussede dagpengediskussion dog Thorning til at lytte ekstra meget til SF og Enhedslisten i de kommende forhandlinger om finansloven.

                                  Læs også: SF: Radikale blokerer for dagpengeløsning

For hun kan umuligt have en intention om at gå til valg på en intern uenighed i rød blok om netop dagpengene. Den ophedede diskussion kostede således dyrt for SF, da partiet sad i regering og skulle bakke op om reformen, og den har ligeledes flyttet mange stemmer fra Socialdemokraterne til Dansk Folkeparti.

- Vestager og Corydon har nu øjnene stift rettet mod, hvilke andre krav Enhedslisten og SF kommer med til finanslovforhandlingerne. Jeg er sikker på, at regeringen vil gå langt for at lande et rødt flertal, siger Casper Dall.

Regeringen kommer med sit udspil til finansloven i slutningen af august. Allerede nu står det dog klart, at man er parat til at hæve fradraget for fagforeningskontingent markant. 

Måske ikke helt tilfældigt, blev det også meldt ud i weekenden. Det kan være betaling, så vennerne i fagbevægelsen sluger den varslede beståen af dagpengesystemet, som den ellers generelt er kritisk overfor.

Mens FTF, 3F og Danmarks Lærerforening mandag i Berlingske kritiserer regeringen, har det ikke været muligt for Ritzau at få kommentarer fra de fagbosser, der traditionelt ligger tættest på Socialdemokraterne - Dansk Metal og LO.

Netop fagbevægelsens holdning til spørgsmålet om dagpengene kan blive afgørende for, hvor hårdt SF og Enhedslisten har mulighed for at gå til regeringen i forhandlingerne. 

Onsdag holder SF sommergruppe hos Metal Hovedstadens A-kasse for at lægge yderligere vægt bag ønsket om at ændre dagpengereformen.

Der er dog ingen tvivl om, at de to partier vil komme med en række yderligere krav til finansloven, så der trods alt er rum for forhandling.

SF ønsker blandt andet flere pædagoger i daginstitutionerne. Velfærd og varme hænder kan man nok også forvente bliver nævnt. Og en øget indsats mod social dumping, som har været et af Enhedslistens krav til de seneste finanslove.

Ifølge Casper Dall bliver det spændende, om regeringen kan nå de to partier. Det afhænger også af, om Enhedslisten og SF på et tidspunkt vurderer, at regeringen ikke kan genvinde magten, og det derfor blot gælder om at positionere sig frem mod et valg.

- Truslen om et valg ligger der jo. Og selvom emner i en valgkamp normalt hurtigt skifter, har dagpengene bare en sprængkraft, som kan vare alle tre uger i en valgkamp, siger Casper Dall.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce