Danmark er Europas bedste sted at drive forretning

Velfærd

29/10/2014 09:43

Nick Allentoft

En ny rapport fra Verdensbanken viser, at erhvervsklimaet i Danmark er blandt verdens bedste. Mens en minister glæder sig vil en anden minister på skattejagt i små virksomheder. Små virksomheder uden medarbejdere betaler fem milliarder kroner for lidt i skat, mener skatteministeren.

Danmark er det land i Europa, hvor vilkårene for at drive forretning er bedst, viser en ny rapport med titlen "Doing Business" fra Verdensbanken.

Samlet set ligger Danmark på en fjerdeplads i verden efter Singapore, New Zealand og Hongkong, hvilket er én plads bedre end sidste år.

- Danmark har gjort det lettere at starte en virksomhed op ved at reducere minimumkravet til opstartskapital, står der blandt andet i rapporten.

Regeringen har med en lov om iværksætterselskaber mindsket kapitalkravet til anpartsselskaber fra 80.000 kroner til 50.000 kroner. Loven trådte i kraft 1. januar.

Ifølge Verdensbankens cheføkonom, Kaushik Basu, tegner der sig et mønster blandt de lande, der generelt klarer sig bedst.

- Et markant antal af landene i top-30 har tradition for, at staten spiller en stor rolle i økonomien, siger han.

- De lande, der klarer sig bedst, er derfor ikke dem, hvor der ikke er nogen statslig regulering, men de, hvor regeringen har formået at skabe regler, der fremmer handel uden nødvendigvis at hindre udviklingen af den private sektor, uddyber Basu.

Verdensbanken har målt på en lang række forhold blandt andet: Hvor nemt er det at starte virksomhed, hvordan håndteres byggetilladelser, adgangen til elektricitet, registrering af ejendomme, kredit, skatteopkrævning og handelsrestriktioner.

Store lande som Kina, Brasilien og Indien ligger langt nede på listen efter lande som Grækenland og Rusland, og Verdensbankens metode har tidligere ført til kritik fra blandt andet Kina.

Norge, Finland og Storbritannien er de øvrige europæiske lande i top-10, hvor USA, Sydkorea og Australien også befinder sig.

Danmark har de seneste tre år ligget nummer fem på listen, men er i år altså gået en plads frem.

 

Minister: Topplacering lokker virksomheder til Danmark

Det vækker stolthed hos handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), at Danmark er et af de lande i verden, hvor det er nemmest at starte og drive en virksomhed.

Det siger han, efter at en ny rapport fra Verdensbanken placerer Danmark på en fjerdeplads over lande i verden, hvor rammevilkårene for virksomheder er bedst.

- At Danmark ligger i toppen på dette vigtige konkurrenceindeks er godt for vores evne til at fastholde og skabe nye arbejdspladser ved at tiltrække flere udenlandske investeringer og dermed få sat mere gang i den økonomiske vækst. Indekset er et centralt parameter, når internationale virksomheder overvejer, hvor de skal etablere sig, skriver ministeren i en pressemeddelelse.

Danmarks placering er den bedste nogensinde på listen, der udkommer årligt. De senere år har Danmark været nummer fem. 

Ifølge regeringen skyldes fremgangen blandt andet, at det siden sidste måling er blevet lettere at registrere en virksomhed med en lov om iværksætterselskaber.

Ifølge Verdensbankens cheføkonom, Kaushik Basu, tegner der sig et mønster blandt de lande, der generelt klarer sig bedst.

- Et markant antal af landene i top-30 har tradition for, at staten spiller en stor rolle i økonomien. De lande, der klarer sig bedst, er derfor ikke dem, hvor der ikke er nogen statslig regulering, men dem, hvor regeringen har formået at skabe regler, der fremmer handel uden nødvendigvis at hindre udviklingen af den private sektor, uddyber Basu.

I toppen af listen ligger Singapore, New Zealand og Hongkong. Norge, Finland og Storbritannien er de øvrige europæiske lande i top-10, hvor USA, Sydkorea og Australien også befinder sig.

 

Minister vil på skattejagt hos de danske iværksættere   Der er problemer med skattebetalingen hos enkeltmandsejede virksomheder.

For hvor det er nemt at starte ny virksomhed i Danmark, er det tilsyneladende ikke lige så nemt at få afregnet det korrekte beløb med skattefar. I hvert fald hvis man spørger Skatteministeriet, som har regnet sig frem til, at de små virksomheder koster statskassen 5,3 milliarder kroner hvert af på grund af kludder i selvangivelsen, skriver Berlingske.

Derfor vil skatteminister Benny Engelbrecht (S) på jagt efter de manglende betalinger og kradse en større del af udeståendet ind. Han varsler en offensiv over for iværksætterne.

- Vi finder den store hammer frem med en målrettet intelligent kontrol. Det betyder i praksis en skrappere kontrol med virksomhedernes selvangivelser, siger Benny Engelbrecht til Berlingske.

- Derudover sætter vi også ind med oplysning, for der er for mange af dem, der starter virksomhed, der ender blandt dem, der ikke betaler nok i skat. Jo bedre vi er til at møde den nye virksomhed, desto større sandsynlighed er der for, at den kommer til at betale det rigtige beløb i skat.

De enkeltmandsejede virksomheder er ifølge Skatteministeriet den gruppe af virksomheder, hvor der er klart størst forskel mellem det, der skal betales i skat, og det, der rent faktisk bliver betalt.

Ministeren ønsker ikke at give et bud på, hvor stor en del af de mange milliarder, der kan hentes til statskassen. Han slår dog fast, at regeringen fortsat vil arbejde for at gøre det let at starte ny virksomhed.

I Danmark er der 275.000 af de helt små virksomheder. Skat vil nu afholde en række informationsmøder for virksomhederne rundt om i landet. Ministeren vil selv deltage på nogle af møderne på det, han kalder en "iværksætter-tour".

Derudover vil Skat tilbyde endnu flere digitale løsninger, som skal gøre det nemmere for virksomhederne at indberette det rigtige beløb i skat og moms.

    FAKTA: De bedste og værste steder at drive forretning Singapore topper liste, der rangerer landes forretningsklima. Se her, hvem der ligger i bunden.

Danmark er rykket en enkelt placering op på Verdensbankens liste over lande, hvor forretningsklimaet er bedst.

Her er de 10 bedste og de 10 værste steder at starte og drive forretning:

* De 10 bedste:

1. Singapore

2. New Zealand

3. Hongkong

4. Danmark

5. Sydkorea

6. Norge

7. USA

8. Storbritannien

9. Finland

10. Australien

* De 10 værste:

189. Eritrea

188. Libyen

187. Den Centralafrikanske Republik

186. Sydsudan

185. Tchad

184. Congo

183. Afghanistan

182. Venezuela

181. Angola

180. Haiti

Kilde: Verdensbankens rapport "Doing Business"

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce