"Nu kan vi fra dansk side bruge vores gode erfaringer og ekspertise inden for elektroniske udbud til at påvirke udarbejdelsen af de nye standarder. Det vil både komme danske myndigheder og virksomheder til gavn," siger vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Anders Hoffmann.

Danmark i spidsen for digitalisering af offentlige indkøb og udbud i Europa

Politik

11/05/2015 13:36

Mikkel Sarka

Danmark skal drive arbejdet med at standardisere digitaliseringen af offentlige indkøb og udbud på tværs af EU. Det er lykkedes Digitaliseringsstyrelsen og Dansk Standard at få det internationale sekretariat, der skal fastlægge rammerne for fælleseuropæiske elektroniske indkøbs- og udbudsprocesser, på danske hænder. Der er kick-off-møde den 17.-18. juni.

Sekretariatet er en udløber af et flerårigt europæisk samarbejde og har direkte relation til EU's nye udbudsdirektiv, der tilsiger, at alle medlemsstaters offentlige indkøb og udbud skal gennemføres elektronisk fra 2018. Digitalisering af indkøbs- og udbudsprocesser skal baseres på fælles internationale standarder og open source, så det sikres, at de nye elektroniske systemer kan udveksle data i alle faser lige fra udbud over kontraktindgåelse til indkøb. Det giver grundlag for øget konkurrence og øget transparens til gavn for både danske og udenlandske udbydere og tilbudsgivere, som oven i købet høster fordele af reducerede transaktionsomkostninger.

Jesper Jerlang, standardiseringsdirektør i Dansk Standard:

- Besparelsespotentialet alene i Danmark er betragteligt. Af de ca. 300 mia. kr., som det offentlige i Danmark køber varer og ydelser for om året, er antageligt op til 10 procent transaktionsomkostninger. Det offentlige i EU indkøber årligt for ca. 15.000 mia. kr., så potentialet for besparelser er stort. At arbejdet drives fra Danmark kan blive en stor fordel for de danske udviklere og leverandører af indkøbs- og udbudssystemer til virksomheder og offentlige indkøbere, hvis de deltager i standardiseringsarbejdet. Det giver dem nemlig særligt gode muligheder for tidligt at følge og påvirke udviklingen af de standarder, som vil sætte rammerne for et eksplosivt voksende internationalt marked for indkøbs- og udbudssystemer i de kommende år.

Lars Frelle-Petersen, Direktør i Digitaliseringsstyrelsen:

- Danmark er i forvejen forgangsland, når det gælder anvendelse af systemer til e-fakturering og NemID, og har gennem NemHandel opnået rigtig gode erfaringer med systemer baseret på åbne standarder og open source. De offentlige myndigheder har især på faktureringsområdet opnået en række effektiviseringsgevinster på håndteringen af de mere end 18 mio. elektroniske fakturaer, der årligt behandles i myndighederne. Derfor er e-indkøb og e-udbud et naturligt næste skridt. Ved at trække standardiseringsarbejdet til Danmark er der også gode betingelser for at opnå dansk indflydelse på alle de andre e-processer, der bør standardiseres, så som elektroniske varekataloger og ordrer.

Vicedirektør Anders Hoffmann, Erhvervsstyrelsen:

- Handel over landegrænserne øger væksten i det danske samfund og de internationale standarder gør det lettere at handle globalt. I takt med at de kommer til at spille en vigtigere rolle, bliver det også vigtigere for Danmark at udøve indflydelse på udarbejdelsen af de internationale standarder. Derfor har det været en klar målsætning for Erhvervsstyrelsen, at få sekretariatet til Danmark, og jeg er glad for, at det nu er lykkedes. Nu kan vi fra dansk side bruge vores gode erfaringer og ekspertise inden for elektroniske udbud til at påvirke udarbejdelsen af de nye standarder. Det vil både komme danske myndigheder og virksomheder til gavn.

Sekretariatet delfinansieres af Erhvervs- og Vækstministeriet, Digitaliseringsstyrelsen med bidrag fra de nationale standardiseringsorganisationer i Sverige, Norge og Danmark.

Internationalt kick-off-møde finder sted den 17.-18. juni hos Dansk Standard, hvor også danske interessenter er velkomne til at deltage.

Læs mere om udvalget for e-udbud og e-indkøb.

Mest Læste

Annonce