Danmark skal prioritere teknisk forskning højere

Danmark bruger færre midler på teknisk forskning end vores nabolande. DI’s produktivitetspanel anbefaler, at den offentlige forskning i højere grad rettes mod virksomhederne.

Det er kun 14 pct. af de ca. 20 mia. kr., som hvert år sættes af til den offentlige forskning, der bruges på tekniske videnskaber. F.eks. robotter, teknologi til vindmøller, selvhelende maling og andre materialer.

Fokus på forskning i tekniske videnskaber

Det svarer til ca. tre mia. kr. årligt, og er for lidt, mener DI's produktivitetspanel.

- Virksomhederne efterspørger langt større fokus på forskning i tekniske videnskaber, og der er behov for, at universiteterne opprioriterer den erhvervsrettede forskning. Panelet foreslår, at man øger de samlede offentlige forskningsinvesteringer til 1,5 pct. af BNP og øger andelen, der bruges til de tekniske videnskaber, til 20 pct., siger direktør Lars Goldschmidt, DI.

Danmarks budget til teknisk forskning er mindre end budgetterne i de fleste andre lande i OECD.

Mere forskning rettet mod erhvervslivet

Det er lavere end f.eks. i ­Tyskland (23 pct.), ­Sverige (19 pct.) og Finland (27 pct.). Samtidig viser undersøgelser, at virksomheder med selvstændig forskningsaktivitet har væsentlig højere produktivitet end tilsvarende virksomheder uden forskning.

- Det, virksomhederne har brug for, er mere forskning rettet mod erhvervslivet. Det kunne f.eks. være produktions- og materialeforskning, men det er desværre ikke prioriteret i særlig høj grad på finansloven for 2014. Det bør politikerne ændre på i de kommende år, siger Lars Goldschmidt.

Giv plads til praktikanter

Jens Oddershede, formand for Danske Universiteter, vil gerne være med til at øge forskningen på de teknisk videnskabelige områder, hvis der er politisk opbakning til en forøgelse af de samlede midler til forskningen.

- Der er også behov for, at de forskningsbaserede uddannelser i højere grad bliver erhvervsorienterede, siger Jens Oddershede.

 
 
 

 

Emneord: Teknisk forskning, Dansk Industri, produktivitetspanel, Danske Universiteter, Jens Oddershede, Lars Goldschmidt, OECD, erhvervsrettet forskning
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 182 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige