Danmark uden gæld i udenlandsk valuta for første gang siden 1834

Mandag den 20. marts afdrager Danmark sit sidste lån i udenlandsk valuta. Afviklingen af lånet på 1,5 milliarder US dollar betyder, at den danske stat ikke længere har gæld i andre valutaer end danske kroner. Det er første gang i mindst 183 år.

- Det er en historisk begivenhed, at Danmark nu er helt uden gæld i fremmed valuta. Det viser, hvor stor tillid vi har fået opbygget i udlandet til dansk økonomi og fastkurspolitikken. Det er en festdag for sund og ansvarlig finanspolitik, og mange finansministre har gjort en indsats for, at vi er nået hertil, siger finansminister Kristian Jensen. 

Det første statslån i udenlandsk valuta blev optaget i 1757, hvor staten lånte, hvad der svarer til en halv million rigsdaler i Hamborg og Amsterdam. I perioden frem til 1834 er der ikke fuldstændige data for gældsafviklingen, og man kan derfor ikke udelukke, at staten har været uden udenlandsk gæld i løbet af denne periode.

Man kan dog med sikkerhed fastslå, at Danmark ikke siden 1834 har været uden gæld i udenlandsk valuta. Den historiske begivenhed er for finansministeren en påmindelse om nødvendigheden af, at tilliden til dansk økonomi bliver fremtidssikret.    
 
- Gældsafviklingen skal ikke være en sovepude. Fra 2030 har vi udsigt til mere end 20 år med store offentlige underskud, fordi store fødselsårgange forlader arbejdsmarked, og mindre årgange kommer ind. Hvis vi ikke håndterer denne udfordring, risikerer vi at slå ødelæggende huller i udlandets tillid til dansk økonomi, påpeger Kristian Jensen.
 
Fakta
  • Lån i udenlandske valutaer bruges til at sikre en passende valutareserve, som anvendes til at realisere den danske fastkurspolitik. 
  • Med den nuværende valutareserve har det imidlertid ikke været nødvendigt at optage lån i fremmed valuta, og derfor har gælden de seneste år været faldende og er nu helt afviklet.
  • Staten har fortsat indenlandsk gæld i danske kroner. Ved udgangen af 2016 udgjorde den omtrent 650 milliarder kroner svarende til ca. 32 procent af BNP. Udenlandske investorer ejer ca. 40 pct. af den indenlandske gæld.
Emneord: Statsgæld, Udenlandsk Gæld, Finansministeriet, Kristian Jensen, Nationalbanken, 200317-1
Finansministeriet på DenOffentlige.dk Finansministeriet
Aktivitet: Artikler: 87 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Vil du vide mere?

Udfyld formular, så sætter vi dig i kontakt

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige