Dansk energieffektivitet giver konkurrencefordel

Industrivirksomheder i Danmark udnytter energi bedre end deres udenlandske konkurrenter, viser ny analyse fra Energistyrelsen.

Energi er en stor omkostning i virksomheders produktion, og Danmark har et relativt højt energiforbrug - til gengæld er vi gode til at udnytte energien. Energiudgifternes andel af industriens samlede produktionsværdi er lavere i Danmark end i udlandet, viser en ny analyse fra Energistyrelsen. 
 
De danske udgifter til energi i 2009 udgjorde 5,5 pct. af den samlede produktionsværdi, mens det tilsvarende tal i udlandet var 9,1 pct. Det giver industrivirksomheder i Danmark en konkurrencefordel på 3,5 pct. 
 
- Rapporten bekræfter klart og tydeligt, at dansk industri er mere energieffektiv end langt størstedelen af vores konkurrenter i udlandet. Det er en fordel for virksomhederne og noget, vi kan være stolte af i Danmark, siger chef for energi- og klimapolitik Troels Ranis, DI. 
 
Analysen opfanger ikke alt 
 
Analysen sammenligner energidata fra EU-landene og EU’s største samhandelspartnere i årene 2001, 2005 og 2009 og beregner industrielle branchers energiforbrug. 
 
Troels Ranis peger på, at analysen ikke opfanger, at der kan være store forskelle i energiforbruget inden for de enkelte brancher, da analysen tegner et situationsbillede for de enkelte brancher set under ét. 
 
- Det kan dermed give et skævt indtryk af, at alle danske virksomheder klarer sig fint, når det gælder om at være konkurrencedygtige på energiforbruget. Så over for industrivirksomheder med et højt energiforbrug gælder det om at være varsomme med at pålægge energiudgifter, så de ikke bliver skubbet ud af landet, siger Troels Ranis.

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Modtag også nyhedsbrev fra:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.04.18 Infrastruktur
  Sjællandske politikere besøger Femern-byggepladsen

  Den 18 kilometer lange tunnel mellem Rødbyhavn på Lolland og den tyske ø Fehmarn er verdens længste sænketunnel og verdens længste tunnel under vand med både vej- og togbaner.

 • 20.04.18 Infrastruktur
  Nye tal: Boligsalget i markant opbremsning

  Det samlede boligsalg er faldet 10 procent henover det seneste år, viser nye handelstal fra Boligsiden.dk. Særligt på markedet for ejerlejligheder er opbremsningen markant med et dyk på knap 20 procent. Fremadrettet kan boligsælgerne dermed forvente

 • 12.04.18 Infrastruktur
  Assens bliver en hovedby på forkant

  Assens Kommune har netop fået tilsagn om, at Assens er med i Realdanias ”Hovedbyer på forkant”. Med godt 2 millioner til projektet ”Fremtidens Assens” skal der laves en udviklings- og helhedsplan for hele byen og skabes nyt liv i Assens’ bymidte gennem strategisk planlægning og nye tværgående samarbejder.

 • 11.04.18 Infrastruktur
  Aabenraa Kommune skifter leverandør: Næste års lønsedler kommer fra EG Silkeborg Data

  Fra årsskiftet 2019 vil medarbejderne i Aabenraa Kommune få deres lønsedler fra en ny leverandør. Kom-munen har nemlig valgt at skifte leverandør efter en EU-udbudsrunde, hvor EG Silkeborg Data vandt Delaf-tale 2: Løn- og vagtplansystem. EG Silkeborg Data er dermed kommunens kommende leverandør mindst otte år frem i tiden.

 • 03.04.18 Infrastruktur
  Markant flere sætter boligen til salg

  Optimismen blomstrer fortsat på boligmarkedet, og flere får troen på, at de sagtens kan sælge deres hus eller lejlighed. Derfor sætter flere nu deres bolig til salg. Fremgangen er den største, siden vi senest oplevede et fald i renten for tre år side