Dansk Industri: Betydningen af EU kan kun undervurderes

Politik

25/03/2017 14:17

Nick Allentoft

De økonomiske gevinster af EU-samarbejdet er større, end de fleste beregninger viser, mener DI-chef.

Danmarks medlemskab af EU er helt og aldeles vitalt for landets velstand. 

Det siger Dansk Industris (DI) administrerende direktør, Karsten Dybvad, i anledning af EU-samarbejdets 60-års fødselsdag.

Lørdag mødes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med 26 EU-kolleger i Rom for at fejre dagen. Og ifølge Dybvad har den danske minister måske mere end nogen anden grund til at smile.

- Vi er blandt de lande i EU-samarbejdet, der har allerstørst interesse i det indre marked. Vi er et lille land med en meget åben økonomi. Det vil sige, at vi skaber vores velstand ved at handle meget med udlandet, siger DI-chefen.

For nylig anslog en rapport, som Erhvervsministeriet har fået lavet, at EU's indre marked giver Danmarks bruttonationalprodukt et løft på fem procent.

Det svarer til en økonomisk gevinst på 100 milliarder kroner om året.

Karsten Dybvad påpeger, at sådanne udregninger er svære at lave. Men han mener samtidig, at de ofte skyder for lavt. 

- Der er ingen tvivl i mit sind om, at det er meget store gevinster, vi får ud af samarbejdet. Jeg tror sådan set, at gevinsterne er større, end de fleste beregninger viser. Man kan nærmest kun undervurdere effekten af, at vi er med i EU, siger han.

Den EU-begejstrede direktør ærgrer sig over, at Storbritannien som det første land i samarbejdets historie ikke længere ønsker at være med.

Sidste år stemte et flertal af briterne for at forlade EU, og om to år ventes skilsmissen at være endelig.

- Det havde været det bedste for alle parter - også for UK - at blive i samarbejdet, siger Karsten Dybvad.

Han forventer, at de forestående skilsmisseforhandlinger mellem Storbritannien og EU kommer til at skabe et slags vakuum i danske virksomheders aktiviteter i Storbritannien.

- De kommende par år bliver præget af usikkerhed. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske. Hvordan skal man agere i forhold til det britiske marked? Det kommer formentlig til at medføre en form for tilbageholdenhed, siger Karsten Dybvad. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce