Danske ingeniørydelser hitter i udlandet

Den rådgivende ingeniør­branche har øget sin eksport med 34 pct. det seneste år. Udlandet efterspørger dansk ekspertise fra en bred palet.

Dansk ekspertise indenfor brobygning, energioptimering og infrastruktur til vand, olie, gas og energi er ­efterspurgt i udlandet. Danske rådgivere indenfor bygge- og anlægsbranchen har, ifølge en konjunkturanalyse fra DI Videnrådgiverne, øget deres eksport med 34 pct. det seneste år.

- De danske rådgivningsfirmaer har formået at specialisere og tilpasse deres services til et ekstremt konkurrencepræget marked. Danmark har været frontrunner på f.eks. brobygning, vandbehandling og energioptimering, og virksomhederne har været dygtige til at udnytte denne viden til opbygning af markeder uden for landets grænser, siger branchedirektør ­Henriette Søltoft, DI Videnrådgiverne.

Eksport bliver større

Blandt de virksomheder, der har fået vind i sejlene i udlandet, er Orbicon, der rådgiver på området for miljø, forsyning og byggeri.

- Over de seneste fire år har vi fordoblet vores eksport. Vi har foreløbig et marked i 10 – 12 lande, men med de erfaringer, vi foreløbig har gjort os, forventer vi, at eksport vil blive en stadig større del af vores forretning. Men det kræver, at man går all-in. Hvis man kun går halvhjertet ind i det, bliver det aldrig stort, siger adm. direktør Jesper Nybo Andersen, Orbicon.

Ekspertise efterspurgt

Han ser især muligheder på nærmarkederne i Norge, Sverige og Østeuropa, men firmaet har også leveret ydelser til australske og engelske mineselskaber.

- Det er især de miljøteknologiske løsninger, vi har lavet for offentlige institutioner, der har givet os en ekspertise, som de sætter stor pris på i udlandet. F.eks. er de biologiske nedbrydningsmetoder, vi bruger i slamhåndteringen, en væsentlig billigere løsning end afbrænding, som benyttes mange steder i verden, siger Jesper Nybo ­Andersen.

 

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Modtag også nyhedsbrev fra:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.04.18 Infrastruktur
  Sjællandske politikere besøger Femern-byggepladsen

  Den 18 kilometer lange tunnel mellem Rødbyhavn på Lolland og den tyske ø Fehmarn er verdens længste sænketunnel og verdens længste tunnel under vand med både vej- og togbaner.

 • 12.04.18 Infrastruktur
  Assens bliver en hovedby på forkant

  Assens Kommune har netop fået tilsagn om, at Assens er med i Realdanias ”Hovedbyer på forkant”. Med godt 2 millioner til projektet ”Fremtidens Assens” skal der laves en udviklings- og helhedsplan for hele byen og skabes nyt liv i Assens’ bymidte gennem strategisk planlægning og nye tværgående samarbejder.

 • 11.04.18 Infrastruktur
  Aabenraa Kommune skifter leverandør: Næste års lønsedler kommer fra EG Silkeborg Data

  Fra årsskiftet 2019 vil medarbejderne i Aabenraa Kommune få deres lønsedler fra en ny leverandør. Kom-munen har nemlig valgt at skifte leverandør efter en EU-udbudsrunde, hvor EG Silkeborg Data vandt Delaf-tale 2: Løn- og vagtplansystem. EG Silkeborg Data er dermed kommunens kommende leverandør mindst otte år frem i tiden.

 • 03.04.18 Infrastruktur
  Markant flere sætter boligen til salg

  Optimismen blomstrer fortsat på boligmarkedet, og flere får troen på, at de sagtens kan sælge deres hus eller lejlighed. Derfor sætter flere nu deres bolig til salg. Fremgangen er den største, siden vi senest oplevede et fald i renten for tre år side

 • 21.03.18 Infrastruktur
  Boligsalg: Købesummen falder i store dele af landet

  I en tredjedel af landets kommuner er det beløb, der bliver handlet huse for, faldet på blot et år. Samtidig stiger den samlede købesum på landsplan. Stigningen er dermed skævt fordelt i landets kommuner, viser nye tal fra Boligsiden.dk.