Danskerne: Flygtninge og integration er vores allerstørste problem

Politik

04/01/2016 09:52

Nick Allentoft

I en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4, peger 65 procent af danskerne på ’Flygtninge, indvandrere og integration’ som det vigtigste politiske problem netop nu.

I sin nytårstale fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Danmark med flygtningekrisen står »midt i det, der måske er den største og mest komplicerede krise, vi endnu har set i dette århundrede«. Og også i vælgernes øjne overskygger de politiske udfordringer med flygtninge og integration alle andre politiske områder lige nu.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

I en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4, peger 65 procent af danskerne på ’Flygtninge, indvandrere og integration’ som det vigtigste politiske problem netop nu. Også sundhed og ældrepleje ligger højt på vælgernes dagsorden, men bekymringen for de områder blegner sammenlignet med flygtninge-problematikken. Mens to ud af tre danskere peger på flygtningeproblemer som det vigtigste lige nu, er det én ud af tre, der peger på henholdsvis sundhed og ældrepolitik som de vigtigste politikområder.

Læs også: Seks dages dagbog om flygtningekrisen på Lesbos

For valgforsker Rune Stubager, Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, er der da heller ingen tvivl om, at flygtninge kommer til at stå øverst på den politiske dagsorden i hele 2016 - både på Christiansborg og ude i kommunerne.

- Flygtninge og integration kommer også til at dominere den politiske dagsorden i det nye år, fordi løsningerne ikke ligger snublende nær, og der er heller ikke nogen, der tør love at finde løsninger, der virker effektivt, siger han til Ugebrevet A4.

Heller ikke politisk kommentator Hans Engell er overrasket over danskernes syn på de politiske udfordringer. Hans Engell forventer, at det især er de store økonomiske konsekvenser af flygtningestrømmen, som vil fylde i politikernes 2016.

- Det er jo klart, at debatten om topskattelettelser eller bundskattelettelser vil blegne, når man kan se, at udgifterne til flygtningeområdet vil eksplodere. Det er noget, der vil sætte hele velfærdssamfundet under et hårdt økonomisk pres, og dertil kommer så de kulturelle og sociale udfordringer, som også følger med, siger Hans Engell til Ugebrevet A4.

’Uddannelser, herunder manglen på praktikpladser’ kommer ind på en fjerdeplads på vælgernes dagsorden, og derefter kommer klima, social tryghed og arbejdsmarkedspolitik. Frygten for terror har ifølge A4-undersøgelsen ikke for alvor grebet danskerne. I hvert fald er det kun 14 procent eller hver syvende dansker, der angiver, at det er et vigtigt politisk problem nu og her. Og mens slagsmålet raser i blå blok, om regeringens bebudede skattelettelser skal ligge i bund eller top, viser undersøgelsen, at vælgerne overhovedet ikke synes, at skattepolitik er vigtig sammenlignet med flygtninge og de klassiske velfærdsdagsordener. Kun 7 procent af danskerne erklærer i A4-undersøgelsen, at skattepolitik er vigtig.

Mest Læste

Annonce