De har hjulpet millioner uden offentlig hjælp: AA fylder 80 år

Det begyndte med en mand, der havde brug for hjælp til at sige farvel til alkoholen. Han fandt en ven, der ville det samme, og i løbet af få år blev det til bevægelsen Anonyme Alkoholikere. Baseret på frivillighed og private donationer har AA siden hjulpet millioner med at leve som ædru alkoholikere.

Det var mødet i Akron Ohio i USA mellem to amerikanske alkoholikere, børsmægleren Bill Wilson (Bill W.) og kirurgen Robert Smith (Dr. Bob), der blev grundlaget for dét verdensomspændende fællesskab, Anonyme Alkoholikere er i dag.


Bill W. havde været ædru i seks måneder, men følte en voldsom trang til at drikke. I stedet for at drikke kontaktede han Dr. Bob, der var blevet opgivet som et ”håbløst tilfælde” af sine omgivelser. En rigtig fordrukken alkoholiker, som ingen ventede noget af.

Bill og Bob fandt sammen om at bekæmpe trangen til sprit den 10. juni 1935.

Dagen er siden officielt udnævnt som stiftelsen af AA for det blev den dag Dr. Bob drak for sidste gang, og han og Bill W holdt sig herefter ædru resten af livet. 10. juni regnes derfor for AA’s officielle fødselsdag.

De to mænd videregav deres løsning til andre alkoholikere, og siden har millioner af alkoholikere opnået ædruelighed ved hjælp af AA møder og AA’s åndelige program.

AA i Danmark blev startet 14. januar 1955 og har således fejret 60 års fødselsdag tidligere i år.

Der findes ikke noget officielt eller præcist medlemstal for AA.

Læs mere om AA's historie her

AA skønner selv at have over to mio. medlemmer på verdensplan, og at der i alt findes over 116.000 AA-grupper, som holder møder for alkoholikere. Det eneste, der kræves for at blive medlem af AA er et ønske om at holde op med at drikke. Ingen registreres, og der betales intet kontingent. AA klarer sig selv økonomisk gennem egne frivillige bidrag.

Jubilæet fejres officielt i starten af juli ved et konvent i Atlanta Gorgia i USA, hvor der forventes over 80.000 deltagere, der kommer fra hele verden.

 

Emneord: AA, Anonyme Alkoholikere, Frivillighed, Civilsamfund
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1502 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

TILMELD NYHEDSBREV

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige udgives alle hverdage, når det væsentlige er indsamlet og tilbyder:

 • Overblik
 • Ingen betalingsmure
 • Videndeling
 • Nyheder, cases, blog og debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 13.06.16 Jesper Feldager
  Fundamentalist

  Nej Peder, jeg kalder ikke dig fundamentalist. Jeg ser intet galt i at følge programmet til punkt og prikke, hvis det er det som virker for dig. Fundamentalister kalder jeg dem (som jeg kun har hørt om, men aldrig mødt i mine 8 år som ædru) som mener at de til bunds har forstået den eneste rigtige vej og "gokker andre i nødden", som ikke i ét og alt følger PRÆCIS samme spor. Lev og lad leve :-)

 • 12.06.16 Jesper Feldager
  AA

  Forøvrigt, Niels Larsen, så har AA ingen vision om universel afholdenhed. Der er mange mennesker som har stor glæde ved at nyde alkohol og kan leve et godt liv med det. Vi er bare nogle millioner, hvor nydelse er overmandet af tvang og derved forkrøbler vores fornuft og evne til at leve på en måde, som ikke er destruktiv for os selv og vores omgivelser. Når først denne grænse er overskredet, viser al erfaring at vi ikke kan opnå et naturligt forhold til alkohol igen. Derfor er vi nødt til helt at lade være - 'en dag ad gangen.

 • 12.06.16 Peder
  Fundamentalist

  Kan læse i en af kommentarerne at jeg er fundamentalist !
  Hvis det at følge AA's program som er så smigt beskeder i bogen Anonyme alkoholikere er at være fundamentalist , ja ok , så det det jeg er !
  Da jeg kom ind af AA's døre i 1991 var noget af det først jeg fik at vide " tag hvad du kan bruge og las teste ligge" det havde nær slået mig ihjel !
  Et godt menneske fortalte mig efter et stykke tid st i AA fandtes der et program ( de 12 trin ) som " hvis jeg ville overleve alkoholismen" kunne følge ! Det reddede mit liv !
  Hvis det at være en fundamentalist er at fortælle andre alkoholikere at der findes en løsning , ja så er jeg fundamentalist !!!

 • 11.06.16 Jesper Feldager
  AA

  Hold da op, Niels Larsen, hvor har du dog fået tingene i den gale hals. Du har ret i at der ikke findes dokumentation for programmets virkning, udover alle vi ædru alkoholikere, som ved det af erfaring. Faktisk er der ikke rigtig nogen behandling, som der er dokumentation for, hvorfor den etablerede lægevidenskab også famler i blinde og kun kan tilbyde f.eks antabus, som IKKE gør folk ædru, hvis ikke der samtidig sker noget i alkoholikeren hoved. Derfor kalder vi det et åndeligt program. Det kræver Ikke at man tror på gud, blot at man erkender at man selv er magtesløs overfor sit misbrug (og tro mig, de fleste af os har prøvet alt, inden vi nåede dertil) og at der er en magt større end os selv. Det behøver ikke at være en gud, det kalder vi det bare for nemmere skyld. Hvis min højere magt er erkendelsen af at hele verden ikke drejer om min akse, at min vilje ikke får træerne til at springe ud, eller at kosmos sender den energi forstærket retur, som jeg udsender, så er det fint med Aa. Ingen dømmer andre for deres fortolkning af "gud", så har De ihvertfald misforstået noget. Hvad angår skyld og skam, går programmet netop ud på at befri os fra dette. I løfterne står: Vi vil ikke angre vores fortid og heller ikke ønske at glemme den. Der er godt nok et punkt som handler om at undskylde overfor dem man måtte have gjort ondt på sin vej. Men kun hvis det giver mening og kan befri os fra mere "gokker os selv i nødden", med egen uduelighed og uformåen. AA prædiker og missionerer ikke, folk opsøger fællesskabet af egen drift. Hvis nogen råber på hjælp, kommer vi gerne. Vi fortæller ikke hvad du skal gøre, eller har gjort forkert, men vores egne historier om hvordan vi blev ædru. Alle har deres egen vej og ingen er forkert, bare den virker. Jeg skal ikke udelukke at der findes fundamentalister som stejler hvis man ikke tager alt hvad der står i Aa litteraturen helt bogstaveligt. Disse typer findes vist indenfor alle foreninger, trosretninger og øvrige forsamlinger. Mit hovedindtryk fra 8 års AA møder i ind og udland, er dog en åben, tolerant og imødekommende atmosfære, hvor alle er velkomne, også en brandert, som dog bliver bedt om at tie og tale med en efter mødet. Ingen fordømmer denne person - vi har alle været der. Jeg har ingen myndighed på AA'S vegne, taler kun for mig selv, som alle AA'ere. Jeg kunne bare ikke, som en der har genvundet mit liv ved hjælp af AA og Minnesota modellen, lade dit indlæg stå uimodsagt. God sommer!

 • 10.06.16 Malene Ø
  AA har hjulpet mig

  Jeg har været ædru i over 10 år, fordi fællesskabet og sammenholdet i AA findes. Jeg vil for altid være taknemmelig for, at Bill og Bob mødte hinanden. Jeg var bekymret for den åndelige del af programmet, men fandt at i AA bestemmer vi alle selv, hvordan vi forstår det at have en højere magt i vores liv. Der er heldigvis heller aldrig nogen, der har stoppet noget som helst ned i halsen på mig, som jeg ikke ville være med til. Jeg har bare oplevet omsorg, tolerance og gensidig respekt mellem alle de dejlige mennesker, som jeg i dag kalder mine venner i AA. Lige meget, hvor i verden, jeg rejser hen, kan jeg finde et AA-møde og vide, at dér er trygt og rart at være. For mig er AA mit fundament, hvorpå jeg kan leve et sundt og kærligt liv uden kaos og drama.. Et helt almindeligt liv på godt og ondt uden alkohol og selvdestruktion. Tak for hjælpen Bill og Bob og alle i andre gæve sprittere derude :)

 • 11.06.15 Niels Larsen
  aa

  AA har aldrig nogensinde fremlagt dokumentation for at kunne hjælp mod afhængighed/misbrug. programmet er baseret på tro og kræver religiøs overgivelse uden betingelser, til en højere magt ,som de ofte selv omtaler gud. Hvis man fejler vil man altid få fortalt at man ikke har været grundig nok. Programmeret er uden fejl, det betragtes som at være den eneste sande og universelt gældende vej til et liv uden afhængighed og at total afholdenhed er bedst for alle.... altid programmet er fyldt med skylds og skamstyngede medlemmer, som er nedbrudt i selvet. Sandheden om aa er at de har ødelagt livet for flere, end de få fanatikere, det virker for, opbygning og struktur samt måden man lægger det frem for nye søgende, som ofte er nedbrudt og fortvivlede for at få hjælp, leder tanken i retning af sekter og nyreligiøse bevægelser. Det har intet med behandling og hjælp til misbrugs ramte at gøre.

 • 10.06.15 Uffe Lund-Larsen
  AA fylder 80

  Det fremgår af indledningen på artiklen, at AA er baseret på frivillighed og private donationer. AA modtager IKKE donationer udefra, men "AA klarer sig selv gennem egne frivillige bidrag", som det fremgår af slutningen af artiklen. AA financieres og styres udelukkende af de menige medlemmer.

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Modtag også nyhedsbrev fra:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også