Der mangler fokus på ernæring i demensplanen

Der er ikke fokus på ernæring i ministerens demenshandleplan – men det burde der være.

Mange demente har nemlig svært ved at overskue et måltid og forstå, hvad og hvordan de skal spise, tygge og synke. Det øger risikoen for underernæring, og det vil yderlige nedsætte dementes funktionsevne og livskvalitet.

Når demensplanen sætter fokus på ’bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering’, bør mad og måltider derfor være en af de indsatser, der får opmærksomhed.

Et godt og nærende måltid er afgørende for mennesker. Vi taler om noget helt basalt, men for nogle demente går det tabt. De kan simpelthen have svært ved at fortolke måltidet og forstå, hvad de skal spise. Demente har derfor brug for opmærksom og for at blive guidet gennem måltidet, hvis de skal få nok næring.
 
Et trygt måltid for demente
Forskning viser, at det er måltidsoplevelsen som helhed, der afgør om mennesker med demens får tilstrækkelig næring. Hvis demente fx forstyrres og er i vildrede under måltidet, er der stor risiko for, at de ikke får spist nok og bliver underernærede. Måltiderne skal derfor i fokus. Det gælder både maden og rammerne omkring måltidet. Det kræver et nært samarbejde på tværs af faggrupperne omkring den demente.
 
Hilser planen velkommen
I Kost & Ernæringsforbundet hilser vi sundheds- og ældreminister Sophie Løhdes plan velkommen, og hæfter os særligt ved, at der nu skal udarbejdes lokale demensstrategier. Her vil kost- og ernæringsfagliges kompetencer spille en vigtig rolle. Vi kan bidrage til, at dementes funktionsevner ikke forsvinder, og vi kan bidrage til at opfylde målet om et mindre medicinforbrug, fordi nok og næringsrig mad gør den demente stærkere og mere modstandsdygtig over for sygdom.
Emneord: Demens, Kost og ernæring, Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, Underernæring, Kostvaner, Pleje og Omsorg, Ældreomsorg, Ældreområdet, Plejecentre
Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 65 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige