EU-kommissær vil fjerne rabat til Danmark og andre EU-lande

Politik

02/06/2017 08:24

Nick Allentoft

Kommissær vil have opgør med rabatter, når Storbritannien forlader EU. Men unionen må spare, mener Danmark.
Medlemslandenes rabatter på medlemskab af unionen kan man fjerne nu, da briterne går, mener budgetkommissær Günther Oettinger.   - Der er en chance for, at rabatterne forsvinder, når Storbritannien udtræder. Det var den første store rabat, efterfulgt af mange mindre rabatter. Det giver os en chance for at komme af med dem alle. Ikke kun moderrabatten, men også børnerabatterne, siger Oettinger, der er på besøg i Berlin. 

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Storbritannien var det første land, der i sin tid fik rabat. Siden har Sverige, Tyskland, Holland, Østrig og senest Danmark også fået rabatter.  Det var den daværende EU-kritiske britiske regering og Margaret Thatcher, der trumfede rabatten igennem med ordene, "jeg vil have mine penge tilbage".    I 2013 forhandlede daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) en rabat på en milliard kroner til Danmark. Rabatten begrundes med, at Danmark betaler uretmæssigt meget til EU, sammenlignet med andre velstående lande i EU. I praksis fungerer rabatten ved, at Danmark får reduceret det bidrag, vi ellers skulle betale.    Kristian Jensen: EU må spare Danmark skal ikke betale en krone mere til EU, fastslår finansminister Kristian Jensen (V), efter at EU's budgetkommissær, Günther Oettinger, har sagt, at Storbritanniens farvel til EU er en oplagt lejlighed til at ophæve andre medlemslandes rabatter.   EU må i stedet skrue ned for sine udgifter, når Storbritannien forlader unionen, mener den danske finansminister.   - Det er jo ligegyldigt at snakke om rabatter, hvis grundprisen er højere. Det vigtige for mig er, hvad Danmark skal betale. Og jeg mener ikke, at vi skal betale en krone mere til EU, siger Kristian Jensen.   Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fik i 2013 forhandlet sig til en rabat på en milliard kroner på Danmarks EU-kontingent. Tidligere havde også Sverige, Tyskland, Holland og Østrig fået rabatter.   Fælles for dem er, at de er fulgt i kølvandet på den første rabat af alle, nemlig den som den daværende britiske premierminister Margaret Thatcher trumfede igennem i 1980'erne. Og når nu "moderrabatten" ryger ud af regnskabet, er det oplagt også at sige farvel til "børnerabatterne", mener Oettinger.   Kristian Jensen er med på, at der kan være brug for en ny metode til at udregne, hvem der betaler hvad til EU. Men kun hvis EU sætter sine udgifter ned, svarende til hvad Storbritannien har betalt i kontingent.   - Jeg mener sådan set, at der er rige muligheder for at nedjustere for eksempel den fælles landbrugspolitik. EU skal satse på forskning, uddannelse og infrastruktur, siger Kristian Jensen.   Spørgsmål: Mener du generelt, at EU bruger for mange penge?   - EU bruger de penge, politikerne har besluttet. Hvis jeg kunne vælge frit, ville EU bruge pengene anderledes. Men det ville man sådan set også både i den danske stat og min hjemkommune. Sådan er det i et demokrati.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce