Europol gør livet sværere for internationale kriminelle

Ledelse

22/11/2015 14:57

Nick Allentoft

Europol samler data og koordinerer medlemslandes indsats. I Østjylland førte det til optrevling af narkoring.

De råber ikke "freeze". De omringer ikke afsidesliggende huse med hævede pistoler. Og de sparker ikke døre ind til skumle baglokaler med bjerge af narkotika eller gustne pædofilibagmænd med bukserne nede om haserne.

Men hvad er det så politifolkene i Europol laver, som er så vigtigt for bekæmpelsen af den grænseoverskridende kriminalitet, at vi nu skal til stemmeurnerne for at tage stilling til Danmarks retsforbehold i EU-samarbejdet?

Troels Ørting Jørgensen er sikkerhedschef i den britiske storbank Barclays, men var indtil for et år siden en ledende figur i Europol i Haag.

Han forklarer, at Europol bedst kan sammenlignes med Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), der bistår efterforskerne i de 12 danske politikredse, når de arbejder med komplekse sager, der involverer flere kredse.

- Europol består af cirka 600 analytikere og eksperter samt forbindelsesofficerer fra medlems- og partnerlandene. Deres funktion er i det store hele videndeling på samme måde som NEC's, men bare med lande i stedet for politikredsene, siger Troels Ørting.

- Vil det sige, at Europol slet ikke rykker ud på gerningssteder?

- Både og. Europol efterforsker ikke selv, men eksperterne er nogle gange med ude, når eksempelvis rockergrupper eller cyberkriminelle får sparket døren ind. 

- Så ved de præcis, hvad der kan være interessant at se efter på stedet og kan så pege det ud for de lokale politistyrker, siger Ørting.

Østjyllands Politi er et af de steder, hvor Europol har gjort en forskel - helt konkret i en stor sag, hvor internationale forbrydere fra et sommerhus på Djursland distribuerede store mængder kokain.

Sagen startede i efteråret 2013, fortæller politiinspektør Jesper Bøjgaard Madsen:

- I forbindelse med en anden sag får vi et tip fra tysk politi, om at en kvinde fra Ecuador var på vej til Tirstrup Lufthavn ved Aarhus med en større mængde kokain. Tyskerne leverer også nogle telefonnumre, der er interessante for sagen.

Nogle af telefonnumrene er engelske, og Østjyllands Politi tager på den baggrund til Haag for at holde et møde med de danske og engelske forbindelsesofficerer i Europol.

- Vi har jo brug for at få skabt en kontakt til den rigtige afdeling i det engelske politi, og den kontakt faciliterer Europol, så vi efterfølgende kan arbejde tæt sammen med de engelske efterforskere, siger Jesper Bøjgaard Madsen.

Med Europols mellemkomst lykkedes det Østjyllands Politi at arbejde sig ind i et netværk af britisk-ghanesiske bagmænd, der brugte Østjylland som base for distribution af kokain til både England, Sverige og København. 

Fire mænd blev i sagen idømt mellem fire og otte års fængsel i Danmark, en femte mand blev anholdt i Sverige, og en kurer blev snuppet i en lufthavn ved London, efter at have slugt 68 kugler med i alt et kilo kokain.

 

FAKTA: Europol - EU's politisamarbejdeBliv klogere på Europol-samarbejdet her: Europol er rammen for det operationelle politisamarbejde mellem EU-landene.   * Oprettet i 1998. * Danmark har været med fra begyndelsen. * Alle 28 EU-lande er med, og Europol har formelle samarbejdsaftaler med Albanien, Australien, Bosnien-Hercegovina, Canada, Colombia, Island, Liechtenstein, Makedonien, Moldova, Monaco, Montenegro, Norge, Rusland, Schweiz, Serbien, Tyrkiet, Ukraine, USA og Interpol. * Europol er ikke en egentlig politistyrke, og der er ingen betjente, der kan anholde folk. Det er et agentur, der kan støtte EU's 28 medlemslande i deres efterforskning af kriminalitet over grænser. * Hovedkvarter: Haag, Holland. * Ansatte: Omkring 900. 185 forbindelsesofficerer udstationeret fra medlems- og partnerlande. * Arbejdets omfang: Deltager i omkring 18.000 efterforskninger på tværs af EU-landenes grænser hvert år. * Arbejdsområde: Kamp mod alvorlig organiseret kriminalitet, for eksempel terrorisme, hvidvaskning af penge, narkohandel, menneskehandel, børneporno og cyberkriminalitet. Europol kan bidrage med informationsudveksling, analyse af efterretninger, ekspertise og træning. * Hvis det danske retsforbehold består, vil Danmark ryge ud af Europol-samarbejdet, fordi man i EU er ved at lave det juridiske grundlag for samarbejdet om, så det bliver en mere integreret del af EU-samarbejdet. Lovændringen ventes at træde i kraft engang i 2016. * Det er umuligt på forhånd at sige, om - og i givet fald hvordan - Danmark kan bevare en tilknytning til Europol, hvis retsforbeholdet består, når Europol er lagt om. Det vil være op til en konkret forhandling, og ingen andre EU-lande har særaftaler. Kilde: Ritzau og Europol   /ritzau/

Mest Læste

Annonce