EU’s indre marked er alles ansvar

Politik

25/11/2017 09:00

Maja Kirstine Andersen

Det indre marked er en ubetinget fordel for Danmarks velstand, siger DI's Anders Ladefoged. Han opfordrer alle til at stille sig selv spørgsmålet: Hvordan løfter Danmark sin del af ansvaret for at vedligeholde og styrke det indre marked?

Trykfjedre, trækfjedre, torsionsfjedre, tallerkenfjedre, efterharvetænder, enkelt og dobbelt fjedersplitter. Fjedre til alle tænkelige former og formål, som produceres i Danmark af Hagens Spring Group. 80 ud af de 190 medarbejdere arbejder på fabrikken i Rebild Kommune. Virksomhedens hjemmemarked er EU’s inde marked. 80 procent af deres råvarer køber de på det indre marked. 80 procent af fjedrene bliver solgt til andre EU-lande, hvor de f.eks. bliver brugt i den tyske bilindustri.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Men hvorfor tage afsæt i fjedre? Fordi Hagens Spring Group er et fantastisk eksempel på, hvad det indre marked er og kan. Når der er fælles regler og gensidig anerkendelse, åbner det døren for, at danske virksomheder kan udvikle sig på et marked med 500 mio. mennesker. Det er ikke en politisk, abstrakt størrelse, men en ambitiøs og konkret, politisk indsats, der har fjernet tusindvis af nationale regler, der gjorde det dyrt og bøvlet at handle for virksomheder og forbrugere. Danmark eksporterede for 660 mia. kr. til landene i det indre marked i 2016, og hele 530.000 danske arbejdspladser er afhængige af efterspørgslen fra det indre marked.

Det indre marked er således en ubetinget fordel for Danmarks velstand. Derfor bør vi stille os selv spørgsmålet: Hvordan løfter Danmark sin del af ansvaret for at vedligeholde og styrke det indre marked?

Vi kan først og fremmest vise os som et godt eksempel. Vi skal som land gå forrest i kampen mod manglende håndhævelse og uens implementering af fælles regler. Vi skal turde tage principielt afstand fra nationale særregler og fortolkninger, der slår revner i det indre markeds fundament. Og arbejde langsigtet for at etablere fælles lovgivning på nye områder.

Det kræver en vedholdende indsats med et europæisk engagement og perspektiv som grundpille.

Den opfordring går bredt ud til politikere på Christiansborg og i Bruxelles. Men også til den enkelte embedsmand i ministerier, styrelser og kommuner.

Mange af dem har allerede det indre marked højt på deres dagsorden, men kan blive endnu bedre til at efterspørge mere af det, der virker. Og til at finde konstruktive løsninger på det, der ikke gør. Det opgave stiller Dansk Industri selvfølgelig også sig selv. For tiden gør vi derfor - i dialog med vores medlemsvirksomheder - en ekstra indsats for at finde de knaster, der skal fjernes for at gøre det indre marked endnu bedre.

Virksomheder som Hagens Spring Group minder os om grundtanken bag etableringen af det indre marked. Opbakningen og udviklingen er et fælles ansvar, der hænger uløseligt sammen med danske arbejdspladser i hele landet og finansieringen af vores velfærd.

Det er en bunden opgave for alle. Fra DI til Christiansborg til Rebild Kommune. Det er i Danmarks interesse.

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på Den Offentlige, hvor en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde bidrager til at styrke debatten om EU. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Mest Læste

Annonce