Fagbevægelsen erkender: Vandt kun en halv sejr over Ryanair

- Fagbevægelsen sejrede ikke over Ryanair i 2015. Det var en delsejr, siger næstformand i Flyvebranchens Personale Union, Anders Mark Jensen, til Ugebrevet A4 og uddyber:

Et halvt år efter fagbevægelsens sejr over Ryanair i Arbejdsretten i København, går det ganske godt for selskabet i Danmark. Det vurderer Jacob Pedersen, som er aktieanalysechef i Sydbank med stor indsigt i luftfart.

- Mit indtryk er, at Ryanair flyver med godt fyldte fly til og fra København. De er så at sige fornuftigt flyvende i Danmark. Hvis det ikke gik godt, ville de hurtigt have lukket ruter eller fundet nye destinationer, siger Jacob Pedersen til Ugebrevet A4.

Fagbevægelsen må i dag konstatere, at Ryanair flyver på livet løs til og fra København.


Ryanair oplyste i november, at det forventer at fordoble antallet af passagerer, som man flyver fra og til København. I en pressemeddelelse skrev Ryanair, at aktiviteterne i København vil ?'vokse med over 100 procent (altså mere end en fordobling, red.) til 2,5 millioner kunder årligt.?'

Antallet af Ryanair-ruter fra København er vokset markant, siden etableringen af den første rute i marts 2015. Nu flyver selskabet ifølge sin hjemmeside på 16 forskellige destinationer fra København.

- Jeg tror, at vi kun lige har set starten på Ryanairs indtog i Danmark. Jeg er ikke spor i tvivl om, at vil komme flere destinationer fra København, siger Jacob Pedersen.

Solen skinnede ellers ved Arbejdsretten 1. juli 2015. Der blev uddelt kram, og der var røde faner. Sådan var situationen i I fagbevægelsen var man stolt og jublede over, at man nu lovligt kunne føre konflikt mod Ryanair.

Ryanairs stigende trafik i Danmark gennemføres med personale, der har base i andre lande.

I fagbevægelsen ser man et halvt år efter sejren i Arbejdsretten med blandede følelser på Ryanairs indtog i Danmark. Det forklarer Henrik Bay-Clausen, som var en af nøglefigurerne i fagbevægelsens kamp for bedre løn- og arbejdvilkår i flyselskabet.

- Medlemmerne er meget stolte af, at de så at sige fik Ryanair slået tilbage fra de danske kyster. Men det piner dem samtidig, at kabinepersonalet på Ryanairs fly fortsat skal leve under selskabets dårlige vilkår, siger Henrik Bay-Clausen, der er formand for 3F Kastrup, som har cirka 4.000 tusind medlemmer i Københavns Lufthavn.

Lige meget hvordan det går kommercielt for Ryanair i Danmark, var det ikke en endelig sejr for fagbevægelsen i Arbejdsretten for et halvt år siden. Det erkender næstformand i Flyvebranchens Personale Union under Serviceforbundet, Anders Mark Jensen. Han var en af nøglepersonerne under fagbevægelsens opgør.

- Fagbevægelsen sejrede ikke over Ryanair i 2015. Det var en delsejr, siger Anders Mark Jensen til Ugebrevet A4 og uddyber:

- Delsejren skal forstås på den på den måde, at de danske ansatte inden for luftfart, dansk fagbevægelse og den danske model blev angrebet, og det lykkedes os at slå angrebet tilbage. Så langt havde vi succes, siger han.

Det kan dog meget vel være, at Europas største flyselskab bliver mere imødekommende over for fagbevægelsen, vurderer Anders Mark Jensen.

- Jeg tror, at inden for fem år ender det med, at Ryanair tegner en overenskomst i Europa. Der er ikke nogen vej udenom, siger han og henviser blandt andet til kunder og politikeres forventning til store virksomheder har en acceptable social profil.

Ryanair har ikke ønsket at kommentere historien i Ugebrevet A4.

Emneord: Fagbevægelse, Fagbevægelsen, Ryanair, Arbejdsretten
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1385 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.12.17 Infrastruktur
  Transportminister: Folketinget har skabt fagforeningsmonopol

  Et flertal af Folketingets partier har netop besluttet at skabe et fagforeningsmonopol, som vil gøre det svært at drive taxivirksomhed i store dele af landet, mener transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

 • 21.08.17 Politik
  Socialkrise-reformerne: Fagforbund går sammen om konkrete forslag

  Fleksjob- og førtidspensionsreformen står foran evaluering, og efter markant kritik hen over sommeren er 41 fagforbund nu gået sammen om seks konkrete forslag.

 • 25.11.13 Politik
  Afbureaukratisering kræver samarbejde mellem myndigheder og fagfolk

  Det er glædeligt, at politikerne i forbindelse med det netop overståede valg har vist forståelse for nødvendigheden af at nedbringe det vildtvoksende bureaukrati i den offentlige sektor. Men det konkrete arbejde med at genskabe fornuften kan ikke udføres fra ministerens skrivebord.

 • 03.10.13 Politik
  EU vil sætte 5 sociale mål

  Efter langvarigt pres fra den europæiske fagbevægelse har Kommissionen i dag lanceret sit bud på en såkaldt "social dimension" i EU. Tanken er at indføre sociale fem nye indikatorer, som skal måle de sociale problemer i de enkelte medlemslande og bruges til at forebygge sociale problemer.

 • 05.03.13 Ledelse
  OK13: Opbakning til lærerne

  De øvrige faglige organisationer sender stærkt signal om opbakning til lærerne. Helt usædvanligt valgte KTO’s repræsentantskab at udskyde deres stillingtagen til KTO-forliget indtil der optages reelle forhandlinger på undervisningsområdet. Arbejdsgiverne kritiseres for ikke at have ført reelle forhandlinger.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige