Flyt med eller bliv fyret: Ny regler for statsansatte skaber vrede

Ledelse

11/02/2016 14:37

Nick Allentoft

Det koster statsansatte dyrt at skrive under på forflyttelsespligt, som Moderniseringsstyrelsen dikterer. De statsansatte HK'eres fagforening raser.

Flyt med din arbejdsplads til Thy, Rønne eller København – eller vink farvel til opsigelsesvarsel, aftrædelsesgodtgørelse og dele af dine dagpenge.

Læs også: Styrelse trækker cirkulæret tilbage

Med kort varsel og uden at informere de faglige organisationer har statens personalekontor givet sig selv muligheden for at tvangsflytte alle nye medarbejdere, uden at de har krav på kompensation, skriver Politiken.

Udflytning af statslige arbejdspladser

Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.

Læs meget mere her

Det fremgår af et nyt cirkulære, som trådte i kraft i fredags, og som nu udløser skarpe protester fra flere fagforbund, der anklager den statslige arbejdsgiver for at liste ændringen igennem i skyggen af trepartsforhandlingerne.

»Jeg er simpelthen så vred over det her. De nye, som underskriver de her kontrakter, giver arbejdsgiveren carte blanche til, at de kan beordre dem rundt i landet, som det nu passer dem, uden at skulle betale kompensation eller hjælp til flytningen. Hvis du siger nej, har du selv sagt din stilling op«, siger Rita Bundgaard, formand for HK Stat, til Politiken. Hun fraråder medlemmerne at underskrive de nye kontrakter, som ellers er obligatoriske for nyansatte. 

Hun tror, at cirkulæret er blevet udformet, fordi man i fremtiden vil sikre sig mod den store regning, som regeringens nuværende plan for udflytning af statslige arbejdspladser tegner sig for.  I cirkulæret fremgår det, at nyansatte medarbejdere fremover skal skrive under på, at de har forflyttelsespligt, uanset hvor deres arbejdsplads måtte blive flyttet hen i landet.

- Jeg mener simpelthen ikke, det er rimeligt. Jeg mener ikke, man kan byde medarbejdere så usikre vilkår, når man skriver under på noget, siger HK/Stats formand, Rita Bundgaard, til Ritzau.

Ifølge hende frasiger medlemmerne sig de væsentlige vilkår, man normalt har, når det drejer sig om væsentlige stillingsændringer. Eksempelvis, at det hedder sig, at det er arbejdsgiveren, der har opsagt den ansatte, hvis man ikke kan flytte med, så man bibeholder retten til dagpenge. Samt at man får flyttegodtgørelse. Men de rettigheder frafalder altså, når medarbejdere sætter deres underskrift på de nye kontrakter. 

- Det betyder, at man egentlig skriver under på en blankocheck til, at man frasiger sig alle de vilkår, man egentlig har i dag, siger Rita Bundgaard. 

Fagforeningsformanden tror det er udflytningsplanerne, der har fået styrelsen til at haste de nye ansættelsesregler igennem.

- Det er gået op for dem, at det har de simpelthen ikke råd til at betale. Og så er det gået op for dem, at der er noget besværlighed i det der med, at man skal diskutere med de faglige organisationer om, hvorvidt det er en væsentlig ændring af folks stilling, eller det ikke er det, siger hun. 

I cirkulæret fra Moderniseringsstyrelsen er det dog understreget, at de ansatte skal orienteres "med et rimeligt varsel", hvis flytningen kræver, at man flytter bopæl eller får markant længere transporttid til og fra arbejdspladsen.

Moderniseringsstyrelsen afviser kritikken om at liste ændringen igennem: »Moderniseringsstyrelsen har i forbindelse med udsendelsen af cirkulæret orienteret de faglige organisationer herom«, skriver styrelsen i et mailsvar til Politiken.

Claus Hjort skal forklare flyttetvang Det er mangel på respekt over for de ansatte, mener SF, der kalder finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i samråd for at forklare sagen.   - Vi vil først og fremmest gerne have finansministeren til at komme med nogle nye meldinger. Som arbejdsgiver har man faktisk en interesse i at have et godt image. Så derfor er der mange gode grunde til, at man skal benytte andet end pisken. Nu om dage er de ansatte ikke bare kastebolde, fastslår beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF).   I forbindelse med regeringens plan om at flytte 3900 statsjob ud i provinsen, har det været diskuteret, hvorvidt flytningen er "en væsentlig stillingsændring". Vendingen er afgørende for, om det skal varsles som "afsked med tilbud om genansættelse".   Fremover er det udgangspunktet, at en flytning ikke er en væsentlig stillingsændring, lyder det i Moderniseringsstyrelsens cirkulære "ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten" fra 5. februar 2016. Efter Karsten Hønges mening er det respektløst, at Moderniseringsstyrelsen har skrevet cirkulæret uden at inddrage de faglige organisationer.   Camilla Gregersen, der er formand i Dansk Magisterforening, kalder det over for Magisterbladet.dk en "gift" for de igangværende processer omkring udflytningen. Hun henviser til, at regeringen har lovet, at udflytningen skal foregå ordentligt.   /ritzau/

 

Mest Læste

Annonce