Første nationalpark på Sjælland er ét skridt nærmere

Politik

22/08/2014 12:39

Suleman Haider

Miljøminister Kirsten Brosbøl er sammen med forligskredsen bag nationalparkloven enige om at sende forslag til Nationalpark Skjoldungernes Land i høring.

En lille tryksag vil snart lande i postkasserne hos en del beboere i Lejre, Roskilde og Frederikssunds kommuner. Det er en tryksag, der beskriver planerne om en ny nationalpark ved Skjoldungernes Land omkring Roskilde Fjord.

Forligskredsen bag nationalparkloven, alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten, er blevet enige om at sende forslaget til Nationalpark Skjoldungernes Land i offentlig høring. Dermed er Sjælland et stort skridt tættere på sin første nationalpark, og Danmark er på vej til at få sin fjerde.

- Med så bred politisk opbakning har en ny nationalpark ved Lejre og Roskilde Fjord lyse udsigter. Nu skal borgerne have lov at give deres meninger til kende, for opbakning fra lokalområdet er vigtigt i oprettelse af en nationalpark, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Lokale kræfter har arbejdet på nationalparken siden 2004-2005, før de første nationalparker blev udpeget.

Et dybt spadestik
Forligskredsen bag nationalparkloven glæder sig over, at en ny nationalpark nu kan sendes i høring.

Se flere billeder fra den kommende nationalpark her.

- Nationalparker kan gavne både naturen og turismen i lokalområderne, derfor er det positivt, at vi får taget et dybt spadestik til endnu en nationalpark. Fra de andre nationalparker kan vi se eksempler på, at de skaber en lokal identitet, som giver mulighed for at udvikle og markedsføre nye produkter og oplevelser. Det indbyder naturen også til i Skjoldungernes Land, siger Lone Loklindt (R).

- Nu ser vi frem til, at forslaget til nationalpark kommer i offentlig høring. Vi har oplevet et stort lokalt engagement og involvering, og det er de gode kræfter, der skal gøre nationalparken til en succes, siger Henrik Høegh (V).

- Naturen og kulturhistorien omkring Roskilde Fjord har en tyngde som fortjener en udnævnelse til nationalpark. Nu sender vi forslaget i høring. Jeg tror og håber på stor lokal opbakning, siger Pia Adelsteen (DF)

- Udnævnelsen som nationalpark giver øget synlighed til en flot og varierede natur uden mere regulering for lodsejere i området. Jeg glæder mig derfor til at se hvordan det kan skabe nye muligheder, siger Villum Christenen (LA)

- Der er i ti år lagt et stort lokalt arbejde i, at forberede Skjoldungernes Land som mulig nationalpark. Derfor er det også en god følelse at kunne spille bolden tilbage til lokalbefolkningen med bred politisk opbakning fra Folketinget, siger Trine Pertou Mach (SF)

- Skjoldungernes Land er ikke bare natur, det er også kulturhistorie med blandt andet de store, gamle godser. Så vi får i høj grad også indrammet kulturhistorien, hvis det ender med en nationalpark, siger Charlotte Dyremose (K).

- Ideen om at oprette nationalparker og derved styrke og udvikle den enestående danske natur, de storslåede landskaber og kulturhistoriske værdier er grundlæggende god.  For samtidigt får danskerne og andre besøgende bedre muligheder for oplevelser, siger Torben Hansen (S).

I dag har Danmark de tre nationalparker Thy, Vadehavet og Mols Bjerge.

Høring året ud
Den offentlige høring vil vare året ud, og i løbet af høringen vil Naturstyrelsen i samarbejde med kommunerne invitere til høringsarrangementer.

Høringsmaterialet vil blive udsendt til berørte lodsejere i Lejre, Roskilde og Frederikssunds kommuner indenfor to uger.

Læs høringsmaterialet til Nationalpark Skjoldungernes Land

Faktaark om Skjoldungernes Land

Kort Nationalpark Skjoldungernes Land

Mest Læste

Annonce