Forældres kontanthjælp hæmmer børns uddannelse

Uddannelse

09/05/2018 09:44

Freja Eriksen

Det er især de veluddannede kontanthjælpsmodtageres børn, der taber terræn i forhold til at få en ungdomsuddannelse, viser ny analyse

Jo længere tid far eller mor er på kontanthjælp, desto større er risikoen for, at børnene ikke kommer i gang med en ungdomsuddannelse. Og det er især børn af veluddannede forældre, der taber terræn rent uddannelsesmæssigt, når familien er på offentlig forsørgelse. 

Det er en af konklusionerne i en stor registerundersøgelse blandt godt 300.000 unge under 21 år født mellem 1984 og 1996. Undersøgelsen er udført af Rockwool Fondens Forskningsenhed i samarbejde med forskere fra Stockholms Universitet og European University Institute i Italien.

”Vi kan se, at varigheden af forældrenes kontanthjælp ingen indflydelse har på børns afgangskarakterer i folkeskolen, når vi har kontrolleret for familieforhold. Men der sker noget med ambitionsniveauet og uddannelsesaktiviteten, når de skal tage en ungdomsuddannelse, og det rammer især børn, hvis forældre har en videregående uddannelse,” fortæller seniorforsker Peter Fallesen fra Rockwool Fondens Forskningshed, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til Kristeligt Dagblad. 

Undersøgelsen viser, at knap halvdelen af de børn, der vokser op i familier, hvor forældre har folkeskolen som højeste uddannelse, optages på en ungdomsuddannelse. Hvis de lavtuddannede forældre har været på kontanthjælp i to eller fire år hver, så falder andelen af børn, der kommer i gang med en ungdomsuddannelse nogle få procentpoint. Blandt børn, hvis forældre har en videregående uddannelse, optages knap 90 procent i gymnasiet eller på teknisk skole. Er begge forældre på kontanthjælp i to år, falder andelen til 78 procent og yderligere til 68 procent, hvis begge forældre har været på kontanthjælp i fire år.

Peter Bæk, der talsmand for borgergruppen ”Behandl os ordentligt”, som taler kontanthjælpsmodtageres sag, peger på, at familier på kontanthjælp ofte falder ned i et hul rent psykisk.

”Det rammer børnene og deres lyst til at tage en uddannelse. At modtage kontanthjælp kan føles særligt hårdt, hvis man er veluddannet og har haft andre forventninger til livet,” siger Peter Bæk til Kristeligt Dagblad.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der i december 2017 var 148.526 kontanthjælpsmodtagere i Danmark.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

 

Mest Læste

Annonce