Forskere: Den offentlige sektor er ramt af historisk ledelseskrise

Ledelse

24/09/2015 08:11

Nick Allentoft

Offentlig ledelse fokuserer for meget på effektivitet, målinger og topstyring og for lidt på at udvikle velfærden i dialog med medarbejderne. Det mener to forfattere til en særdeles kritisk bog om konkurrencestaten. Det skriver Ugebrevet A4.

- Den offentlige sektor og Danmark står i den største ledelseskrise siden 1864, siger de to forfatterne til bogen ’Ledelseskrise i konkurrencestaten’, professor i statskundskab på Københavns Universitet Lars Bo Kaspersen og organisationsstrateg Jan Nørgaard.

Bogomtale

Vi anmelder jævnligt nye bøger eller får indlæg fra forfattere. Find alle tidligere boganmeldelser her.

Vil du selv være anmelder? Skriv til redaktionen (klik her)

Ledelseskrisen rammer alle, og konsekvensen er ifølge de to forfattere ringere serviceydelser, overbelægning på hospitaler, kostbare fejl i SKAT, stress, mistrivsel og sygefravær blandt de offentligt ansatte.

          Læs også: Cirkus Slotsholmen hudflettes i ansvaret, der forsvandt

- I dag lader vi staten, embedsapparatet og den politiske elite udstikke og definere løsningerne på alle problemer i velfærdsstaten. Top-down-modeller, kvalitetsmålinger og effektiviseringsværktøjer er løsningen på alle udfordringer, fordi det er konkurrencestaten, der får lov at diktere måden som den offentlige sektor skal styres på. Og det betyder, at velfærdsstaten er presset som aldrig før, siger Lars Bo Kaspersen.

Det koster kassen både menneskeligt og økonomisk, mener de to forfattere. I medierne ser man jævnligt de ansattes kritik mod ledelsen af den offentlige sektor. Men også vælgerne er måske på vej til at reagere, mener Lars Bo Kaspersen. Han peger på den nylige valg-succes for Alternativet, Liberal Alliance og Danske Folkeparti som et muligt udtryk for, at vælgerne har øget tillid til partier, der ikke har siddet i regering og derfor ikke er en del af the establishment.

           Læs også: Nyt moralkodeks skal opdrage embedsmænd

- Liberal Alliance, Alternativet og Dansk Folkeparti kan være afspejlinger på, at der er noget i gang i befolkningen. Der er brug for nogle, der tør sige, at uddelegeringen og decentralisering af forvaltningen er en god ting i respekt for retsstaten, siger Lars Bo Kaspersen.

 

Mest Læste

Annonce