Forskere: Great Barrier Reef dør hurtigere end først antaget

Verdens største koralrev lider under de stigende havtemperaturer. Store dele af revet er allerede dødt.

Blegningen af verdens største koralrev, Great Barrier Reef, er værre, end eksperter tidligere har anslået. Den vil samtidig accelerere, medmindre udledningen af drivhusgasser bliver reduceret. 

Sådan lyder advarslen fra en gruppe havbiologer mandag.

Revet, der strækker sig over 2300 kilometer ud for den australske østkyst, led de hidtil største blegningsskader sidste år på grund af stigende havtemperaturer i april og maj. 

De første undersøgelser tydede på, at 22 procent af korallerne tæt på overfladen blev ødelagt i 2016. 

Nye undersøgelser viser, at det i stedet er tilfældet for 29 procent af korallerne. 

- Vi er meget bekymrede over, hvad det betyder for Great Barrier Reef, og hvad det kommer til at betyde for de samfund og brancher, der er afhængige af revet, siger Russell Reichelt, formand for Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA). 

- Antallet af koraller, der døde af blegning i 2016, er blevet opjusteret i forhold til vores tidligere estimater, og vi forventer, at udviklingen vil fortsætte i 2017. 

Værst ramt er korallerne tæt på overfladen, men blegningen går også hårdt ud over de dybereliggende koraller. 

Det er dog fortsat ikke muligt for forskerne at vurdere omfanget af blegningen på disse koraller. 

De største skader på revet er sket i området lidt nord for den populære turistdestination Port Douglas. Her er omkring 70 procent af korallerne tæt på vandoverfladen døde. 

Også korallerne omkring Cairns og Townsville er blevet hårdt ramt, mens den sydlige del af revet foreløbigt er intakt. 

Koraller kan blive genoplivet, hvis havtemperaturerne falder. Den proces kan dog tage adskillige år. 

I sidste uge var GBRMPA vært for et klimamøde, hvor revets overlevelse var på dagsordenen. 

- Mødets deltagere udtrykte deres dybe bekymring over behovet for global handling for at reducere udledningen af drivhusgasser, siger Russell Reichelt. 

 

Emneord: Great Barrier Reef, Australien, Klimaforandringer
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6180

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.01.18 Bæredygtighed
  Realdania og Kolding Kommune sætter fokus på radon

  De seneste to vintre har en række husstande i Kolding Kommune fået målt niveauet af den sundhedsskadelige luftart radon i deres boliger via radonfrithjem.dk. 56,2 pct. af de målte boliger havde et højere niveau, end det anbefalede.

 • 17.12.14 Politik
  Danmarks varmeste år

  Klimaændringerne er en realitet: 2014 bliver uden sammenligning Danmarks varmeste år nogensinde. Temperaturen bryder igennem den magiske grænse på 10 grader i gennemsnit.

 • 08.10.14 Bæredygtighed
  Ny rapport om fremtidens klimaforandringer i Danmark

  Ny rapport løfter sløret for fremtidens klimaforandringer i Danmark. Kraftigere storme, flere hedebølger og øget vandstand er blandt de fænomener, rapporten varsler om. Det er et fælles ansvar at undgå, at de voldsomste klimaændringer i rapporten bliver virkelighed, lyder det fra Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen

 • 03.09.13 Bæredygtighed
  Favrskov Forsyning klimasikrer Hammel By

  Favrskov Forsyning har nu igangsat et større renoveringsarbejde af kloaknet og regnvandsbassiner i Hammel. Arbejdet sker som led i forsyningens kloakfornyelsesplan for Hammel By. Renoveringen skal blandt andet forbedre vandløbsforholdene samt sikre, at kloaksystem og regnvandsbassiner er klar til de klimaforandringer vi står overfor.

 • 14.08.13 Bæredygtighed
  Danmark skal føre en aktiv klimapolitik

  Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for, og der er brug for handling. Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard har i dag præsenteret regeringens klimaplan.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige