Forskningschef: Ministers udtalelse er et angreb på systemet

Politik

12/04/2017 13:27

Nick Allentoft

Det er problematisk, at Esben Lunde udtaler sig kritisk om brugen af aktindsigt, mener forskningschef. Det er tegn på en intern kamp mellem minister og embedsværk, mener kommentatorer.

Stærkt problematisk. 

Sådan omtaler forskningschefen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Vibeke Borberg, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) udtalelse om brugen af aktindsigt

På et møde med medarbejdere i Miljøstyrelsen i november udtalte Esben Lunde Larsen ifølge et lydklip, som Politiken har fået adgang til, blandt andet følgende. 

- Jeg mener, at det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord.

Det er problematisk, at miljø- og fødevareministeren sætter spørgsmålstegn ved det system, der understøtter det demokratiske samfund, mener Vibeke Borberg. 

- Problemet med ministerens udtalelser er, at han angriber systemet og det forhold, at aktindsigten giver borgere og medier en meget vid adgang til at følge med i den politiske proces. 

- Han kalder det en sygdom i samfundet, og det er stærkt problematisk, siger hun. 

Spørgsmål: Men kan der ikke være noget om, at ministerierne bruger meget tid på at behandle aktindsigter?

- Jo, det kan der bestemt. Det er ofte belastende for de offentlige myndigheder – især de medarbejdere, der behandler ansøgninger om aktindsigt – fordi det kan være meget tidskrævende. 

- Men det er jo et system, vi har valgt at have i Danmark. Derfor er det jo noget, vi har valgt at sætte ressourcer af til, siger Vibeke Borberg.

I et skriftligt svar fra Esben Lunde Larsen til Politiken forklarer ministeren, at "han forløb sig".

Udtalelsen fra Esben Lunde Larsen kommer i kølvandet på, at ministeren i begyndelsen af april fik en næse af Folketinget for manglende oplysninger i en sag om fiskekvoter. En næse er den alvorligste kritik, som en minister kan få.

På mødet i november i Miljøstyrelsen blev ministeren spurgt til, om han går ind for, at offentlighedsloven skal ændres og blive mere åben.

I en del af svaret kritiserer ministeren brugen af loven og siger, at han umiddelbart ikke mener, at der er behov for mere åbenhed. Der skal nemlig også være plads til en fortrolig arbejdsproces, fremgår det af lydklippet.

Ministeren omtaler også sit syn på lækager fra ministeriet. Her siger han, at han "nok selv skal offentliggøre det, der skal offentliggøres". 

Offentlighedsloven har været kritiseret for at skabe mere lukkethed, siden den senest blev ændret i 2013. 

Regeringen ventes at offentliggøre et udspil til en ny offentlighedslov inden Grundlovsdag.

 

Kommentatorer: Illoyale embedsmænd prøver at fælde Lunde

Det er ualmindeligt dumt af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at han på et møde i Miljøstyrelsen har kaldt det en sygdom i samfundet, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord.

Men det er endnu mere bekymrende, at Lundes eget embedsværk ikke er loyalt, men i stedet har lækket en lydoptagelse fra mødet til Politiken.   Sådan lyder vurderingen fra to politiske kommentatorer. En af dem er politisk analytiker på TV2 Thomas Funding:   - Esben Lunde Larsen sætter ret kluntet ord på noget, som rigtig mange politikere mener; at aktindsigter trækker for mange ressourcer ud af forvaltningerne og på den måde tager fokus væk fra det, som de synes, er vigtigt, nemlig lovgivningen, siger han til TV2.   Men sagen vil ikke få konsekvenser for Lunde, lyder vurderingen. Ministeren bør derimod bekymre sig om embedsværkets illoyalitet.   - Det er helt tydeligt, at der er folk, som af flere omgange - med først Eva Kjer Hansen og nu Esben Lunde - bevidst går efter at undergrave deres egen minister og modarbejde den politiske linje, som regeringen har på området, siger Thomas Funding til TV2.   Tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) måtte forlade ministerposten efter sagen om landbrugspakken.   Esben Lunde har været udsat for "et åbenlyst attentatforsøg fra sine egne medarbejdere", skriver politisk kommentator Hans Engell hos Ekstra Bladet:   - Målet synes helt tydeligt: På et tidspunkt, hvor Esben Lunde er på hælene på grund af blandt andet kvotekonge-sagen, skal han have det sidste dødsstød af sine egne embedsmænd.   Lunde fik 6. april en næse af Folketinget for manglende oplysninger i sagen om kvotekonger i fiskeriet.   Men selv om ministeren altså ikke har decideret medvind i Folketinget for tiden, skal han ifølge Hans Engell ikke frygte konsekvenser fra den front:   - Hvis der er noget, samtlige politikere på Christiansborg hader endnu mere end deres politiske modstandere, så er det illoyale, politiserende embedsmænd, skriver Engell hos Ekstra Bladet.   Esben Lunde Larsen forklarer onsdag i et skriftligt svar til Politiken, at han forløb sig med udtalelserne på mødet i november.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce