Forslag om statslån skaber uro i Venstre

Politik

28/06/2017 11:17

Nick Allentoft

Regeringen vil benytte statslån til almene boliger i stedet for realkreditlån. Flere V-politikere er imod.

I sidste uge udsendte transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) en pressemeddelelse.

Regeringen vil benytte statslån til almene boliger i stedet for realkreditlån, stod der.

Finansminister og næstformand i Venstre, Kristian Jensen, har talt for forslaget. 

Gruppeformand i Venstre, Søren Gade, er blandt de V-folk, som er lodret imod. Det har han skrevet i et debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer.

Hele sagen har skabt uro i Venstre. Det viser interne mails fra Venstre, som Ekstra Bladet og TV2 er kommet i besiddelse af.

Her er de afslørende mails, Ekstra Bladet har set. De er skrevet, efter at Gade 23. juni mailede sit debatindlæg rundt til Venstres folketingsgruppe:

* Fra Hans Christian Schmidt:

- Jeg er meget forundret over, hvordan det er muligt at fremsætte sådan et forslag, uden det har været drøftet i gruppen. 

- Så sent som i tirsdags var der gruppemøde, og det giver jo overhovedet ikke mening, at et sådant forslag kommer efter sidste gruppemøde, når vi nemt kunne have drøftet det på gruppemødet.

- Nu sidder vi tilbage uden at kende overvejelserne, uden at kende beslutningsgrundlaget, uden at kende konsekvenserne. 

- Jeg sidder i Transport-, Bygnings- og Boligudvalget og er ikke blevet orienteret og heller ikke indkaldt til møde. Jeg synes ellers, det havde egnet sig godt til et møde for regeringspartiernes medlemmer.

- Jeg har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt, men jeg er som sagt meget forundret.

* Fra Jan E. Jørgensen:

- Jeg er umiddelbart enig med Hans og Søren, og selv om det virker voldsomt med en offentlig afstandtagen på denne måde, så er det måske den slags, der skal til, før vi tages alvorligt som folketingsgruppe.

* Fra Kristian Pihl Lorentzen:

- Tak for orienteringen. Jeg er ligeledes forundret over såvel forslaget om processen.

* Fra Jakob Engel-Schmidt:

- Jeg er stadig ved at finde min underkæbe, for at sætte den på plads. 

- Gades indlæg er ikke kun passende, men afgørende nødvendig, da det præcist udtrykker det, jeg mener om det tåbelige og mørkerøde forslag, som med garanti udløser applaus i Enhedslistens gruppeværelse. 

- Forløbet - eller manglen på enhver form for samme - er grotesk i imponerende høj potens.

* Fra Jakob Ellemann-Jensen (politisk ordfører):

- Denne drøftelse egner sig ikke til denne kommunikationsform. Jeg vil henstille til, at vi tager drøftelsen næste gang, vi ses.

*Fra Peter Juel Jensen (uddrag):

- Jeg er også noget forundret - jeg har siden valget, som formand for Udvalget for Landdistrikter og Øer, stået på vagt for, at staten ikke skulle begive sig ind i finansiel virksomhed, senest på udvalgets besøg på Baagø og Barsø (i Lillebælt) (...)

* Fra Erling Bonnesen:

- Som flere andre undrer jeg mig også virkelig meget over dette forslag. Jeg er ikke venstremand for at føre socialistisk politik.

- Jeg har også ved adskillige lejligheder svaret i debatter, at vi ikke skal have statsbank osv ...

- Hvor er processen, og hvorfor kommer det netop nu.

- Men jeg tænker, at forslag, der ikke er blevet behandlet færdig inden sommerferien, de falder jo automatisk væk, så jeg regner ikke med at høre mere til dette forslag. 

* Fra Jakob Ellemann-Jensen:

- Jeg kan tage fejl, men jeg synes simpelthen ikke, at jeg var særligt tvetydig i min mail tidligere på dagen.

- Dette er ikke en debat, der er egnet til denne kommunikationsform.

TV2 er kommet i besiddelse af en intern mail fra Jacob Jensen sendt til Kristian Jensen og Venstres gruppebestyrelse 23. juni. 

Her kritiserer Venstres finansordfører det politiske indhold i forslaget. Og han langer også ud efter processen.

* I en mail skriver Jacob Jensen:

- Det er ikke længe siden, at vi havde en tilsvarende situation med blasfemiparagraffen, hvor en minister gik i medierne mod Venstres linje, hvorefter gruppen rettede ind af hensyn til regeringssamarbejdet.

- Personligt blev jeg tidligere i denne uge orienteret én dag i forvejen, at der ville blive indgået en aftale om tilbagetrækning/pension. Orienteringen kom fra DR … 

- Da boligskatteaftalen var blevet indgået tidligere i år, kunne jeg orientere mig på TV2 News og via de journalister, som nåede at ringe for at bede om kommentarer, inden jeg hørte om det fra anden side. 

- Og sådan kan mange fra gruppen nævne eksempler. Det kan jo i sagens natur ikke blive ved med at gå.

Over for Venstres gruppe kalder Kristian Jensen det "beklageligt", at regeringens boligordførere ikke blev inddraget, før Ole Birk Olesen 21. juni udsendte pressemeddelelsen med forslaget om statslån.

Finansministeren skriver ikke direkte, at den manglende orientering skyldes frygt for læk. Men noget tyder på, at det er sådan, Jacob Jensen tolker det.

* Jacob Jensen skriver nemlig således:

- Derfor føler mange (jeg selv inklusive) sig også ekstra provokeret, når argumentet i denne sag er, at informationen ikke forventes at kunne blive holdt fortroligt af ordføreren - og her i sidste omgang heller ikke af folketingsgruppen. 

- Vi er jo lige så meget folkevalgte som ministrene (i visse tilfælde endda mere..) og skal også stå til regnskab og forklare/forsvare beslutningerne.

- Og hvis det kom til en debat i folketingsgruppen, er det også min fornemmelse, at det ikke ville nyde fremme, hvilket jo blot forværrer sagen.

Kilder: Ekstra Bladet og TV2.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce