FTF: Folkevalgte skal have ansvar for regioner

12/08/2011 15:00

Venstres forslag til en ny struktur for regionerne risikerer at ødelægge et sundhedsvæsen, der gør det rigtig godt. Stram økonomi kræver netop folkevalgte, der kan prioritere, påpeger FTF.

Venstres forslag om en ny model for regionerne ser ud til at være udarbejdet med skyklapper på i forhold til rækken af analyser og ekspertvurderinger, som dokumenterer, at det danske sundhedsvæsen faktisk gør det godt.

Det pointerer Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF.

Forslaget, der ventes offentliggjort i eftermiddag, rummer bl.a. en ny struktur hvor de folkevalgte politikere i regionernes bestyrelser erstattes med professionelle embedsmænd og eksperter udpeget fra centralt hold af en minister.

"I sundhedsvæsenet vil der altid være behov for svære prioriteringer. Og i en tid med mange flere ældre og stærkt øget pres på ressourcerne skal der foretages endnu mere upopulære og benhårde prioriteringer for at ikke at få udgifterne til at løbe løbsk. Derfor er det mere nødvendigt end nogensinde have folkevalgte politikere, der står på mål for de prioriteringer", siger Bente Sorgenfrey.

Hun peger på de dårlige erfaringer fra Norge, hvor et statsligt ejerskab i 2002 afløste en amtskommunal model. Den nye model med bestyrelser udpeget af sundhedsministeren, har vist sig at give store problemer med budgetstyring, omkostninger og positive effekter for patienterne.

Venstres forslag om at barbere antallet af regioner ned fra fem til tre er desuden en ukonstruktiv diskussion om struktur, mener Bente Sorgenfrey.

Hun pointerer, at det danske sundhedsvæsen faktisk får gode karakterer af eksperter og i analyser.

"Alt peger på, at regionerne løfter opgaven godt. Hvorfor begynde at bygge om på noget, der faktisk fungerer, relativt kort tid efter at den nye struktur er faldet på plads efter strukturreformen? Regionerne har taget tævene for store fyringsrunder for at få økonomien til at hænge sammen, og alligevel har de opretholdt en patienttilfredshed på 90 procent. De har rationaliseret og øget produktiviteten. Ikke at der er grund til at hvile på laurbærrene af dén grund - det er stadig meget relevant at diskutere, hvordan man styrker sundhedsvæsenet. Men det allermindst konstruktive at komme med nu er at begynde at diskutere struktur", siger Bente Sorgenfrey.

Mest Læste

Annonce