Grænsebommene går hurtigere op med ny WTO-aftale

Omkostningerne falder med 10 til 15 procent for globalt orienterede virksomheder som følge af den globale aftale, som verdenshandelsorganisationen WTO fik landet på Bali i Indonesien, vurderer DI.

Takket være forhåndsgodkendelser, klarere regler og mindre bureaukrati kan virksomheder spare på omkostningerne, når de sender varer på tværs af landegrænser. Samtidig vil mere frihandel kunne give større global handel. Alt sammen resultater af den nye aftale, som verdenshandelsorganisationen WTO fik i stand i sidste uge, og som medlemslandene begynder at implementere i 2014. 
 
- Vi forventer også mere varetransport, som vil være en god forretning for en transportvirksomhed som vores, siger CEO Jens Bjørn Andersen, DSV. Han vil dog nødigt sætte tal på, hvor meget virksomhedens omsætning kan forventes at stige, som en konsekvens af WTO-aftalen: 
 
- Så langt er vi slet ikke endnu, og vi skal nok også regne med, at der kan blive stor forskel på, hvordan de enkelte lande tænker sig at leve op til aftalen, siger Jens Bjørn Andersen. 
 
Store globale gevinster
 
I DI vurderer chefkonsulent i afsætningspolitik Peter Bay Kirkegaard dog, at handelsomkostningerne på global basis vil falde mellem 10 og 15 procent. 
 
- Med den her aftale vil det være muligt at reducere handelsomkostningerne med helt op til 15 procent i udviklingslandene og 10 procent i de udviklede lande, så de potentielle globale gevinster er rigtig store, når aftalen er fuldt gennemført, siger chefkonsulenten. 
 
Forhandlinger har stået på i 12 år, og man har måttet indgå mange kompromisser. Så DI kunne godt have ønsket, at aftalen havde været mere ambitiøs og forpligtende for medlemslandene. 
 
- Men nu er der en aftale, som er afsættet for at skære en masse administrativt bøvl ved toldbehandlingen væk. Jeg tror man skal se det som det muliges kunst, siger Peter Bay Kirkegaard. 
 
Mere aktuel end nogensinde
 
Selv om det nu har taget 12 år at nå frem til denne aftale, så er WTO ifølge ham mere aktuel end nogensinde. For udover at skabe nye regler for international handel, så er WTO også opsynsmand for de eksisterende regler for verdenshandlen. Dermed kan WTO’s medlemslande ikke uhindret indføre ensidige protektionistiske tiltag, der skader samhandlen. 
 
- På trods af de seneste års hårde økonomiske krise, er verdensøkonomien ikke er bukket under for den protektionisme, som vi har set under tidligere økonomiske kriser - eksempelvis i 1930’erne. Det kan vi i høj grad takke WTO for, siger DI’s chefkonsulent i afsætningspolitik. 

 

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Modtag også nyhedsbrev fra:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.04.18 Infrastruktur
  Sjællandske politikere besøger Femern-byggepladsen

  Den 18 kilometer lange tunnel mellem Rødbyhavn på Lolland og den tyske ø Fehmarn er verdens længste sænketunnel og verdens længste tunnel under vand med både vej- og togbaner.

 • 12.04.18 Infrastruktur
  Assens bliver en hovedby på forkant

  Assens Kommune har netop fået tilsagn om, at Assens er med i Realdanias ”Hovedbyer på forkant”. Med godt 2 millioner til projektet ”Fremtidens Assens” skal der laves en udviklings- og helhedsplan for hele byen og skabes nyt liv i Assens’ bymidte gennem strategisk planlægning og nye tværgående samarbejder.

 • 11.04.18 Infrastruktur
  Aabenraa Kommune skifter leverandør: Næste års lønsedler kommer fra EG Silkeborg Data

  Fra årsskiftet 2019 vil medarbejderne i Aabenraa Kommune få deres lønsedler fra en ny leverandør. Kom-munen har nemlig valgt at skifte leverandør efter en EU-udbudsrunde, hvor EG Silkeborg Data vandt Delaf-tale 2: Løn- og vagtplansystem. EG Silkeborg Data er dermed kommunens kommende leverandør mindst otte år frem i tiden.

 • 03.04.18 Infrastruktur
  Markant flere sætter boligen til salg

  Optimismen blomstrer fortsat på boligmarkedet, og flere får troen på, at de sagtens kan sælge deres hus eller lejlighed. Derfor sætter flere nu deres bolig til salg. Fremgangen er den største, siden vi senest oplevede et fald i renten for tre år side

 • 21.03.18 Infrastruktur
  Boligsalg: Købesummen falder i store dele af landet

  I en tredjedel af landets kommuner er det beløb, der bliver handlet huse for, faldet på blot et år. Samtidig stiger den samlede købesum på landsplan. Stigningen er dermed skævt fordelt i landets kommuner, viser nye tal fra Boligsiden.dk.