Høje udgifter presser plejehjemsbeboere

Velfærd

19/10/2014 20:51

Nick Allentoft

Faste udgifter æder for stor del af plejehjemsbeboeres indtægt, mener Ældresagen og Danske Seniorer. Sidstnævnte foreslår ændring af pensionssystemet.

Der er ikke mange penge til børnebørnenes fødselsdagsgaver, nyt tøj eller andre fornøjelser, når folkepensionister på landets plejehjem har betalt de faste udgifter til husleje og mad. Det mener Ældresagen og Danske Seniorer. 

Senest har en række af landets kommuner hævet den månedlige pris for maden på plejehjemmene, efter at VK-regeringen i 2009 indførte et månedligt loft på 3000 kroner, der skulle modvirke prisstigninger.

Fem år efter har tre ud af fire kommuner lagt sig på loftet eller tæt på. Loftet ligger i dag på 3374 kroner om måneden, da det siden er blevet reguleret. I 2010 var det kun lidt over hver fjerde kommune, som lå på loftet. Det skrev Jyllands-Posten lørdag. 

Ældresagen siger til avisen, at de ældre bliver "beskattet af deres svagelighed", men hos Danske Seniorer vil man ikke kritisere de pågældende kommuner, da prisen skal ses i sammenhæng med, hvad huslejen ligger på. 

Flere steder er prisen for en plejehjemsplads ifølge Danske Seniorer omkring 7000 kroner om måneden. Danske Seniorer mener, at det giver plejehjemsbeboerne et meget lavt beløb tilbage til sig selv. 

- Prisen for at bo på plejehjem er et problem for alle de ældre, der ikke fik del af friværdien i boligerne og arbejdsmarkedspensionerne. Den gruppe står tilbage med en elendig økonomi til deres alderdom, hvor der ikke er mange penge til fornøjelser. De sidder tilbage med sorteper, siger Arne Rolighed, der er næstformand i Danske Seniorer. 

I stedet for at pege fingre af kommunerne, skal man diskutere grundlæggende ændringer af pensionssystemet, mener Danske Seniorer. 

Organisationen foreslår, at de rigeste ældre giver afkald på folkepensionen, så de fattigste ældre kan få flere penge at gøre godt med. Det skal sikre, at folkepensionister mindst har 100 kroner om dagen til sig selv. 

Men det er en farlig sti at bevæge sig ud på, vurderer Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

- Forslaget vil være gift for pensionssystemet, da det grundlæggende vil gøre det mindre attraktivt at spare op til pension. Mange lønmodtagere vil stille sig det spørgsmål, om det kan betale sig selv at spare op, hvis man stort set kan få det samme uden at spare op, siger Mads Lundby Hansen.

Mads Lundby Hansen vurderer, at de ældre, som slet ikke har sparet op til alderdommen, i forvejen er fint dækket ind, da der ud over folkepensionen er mulighed for en række tilskud som blandt andet boligstøtte. 

Det bliver til dels bakket op af Kim Valentin, der er økonom og direktør i Finanshuset Fredensborg, der yder uafhængig finansiel rådgivning til danskere.

- Der er ældre, der bor på plejehjem, som ikke har særlig mange penge, fordi de fleste penge ryger til udgifter. Det vil ikke være meget tilbage for en enlig folkepensionist, siger Kim Valentin.

- Man kan så også sige, at ældre på plejehjem ikke har så store behov. Det er jo ikke sådan, at de rejser til udlandet på ferie, for så boede de typisk slet ikke på plejehjem, siger Kim Valentin, der desuden er borgmester i Gribskov Kommune for Venstre.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce