Kommunale tilkøbsydelser er ingen succes

Velfærd

09/06/2016 08:30

Chefkonsulent

Kun få ældre borgere har købt ekstra rengøring eller bad af den kommunale leverandør. Kommunerne bør fokusere på deres kerneopgaver og ikke agere virksomhed, mener DI.

En ny evaluering fra KORA viser, at 2 pct. af de ældre borgere, der får hjælp af den kommunale leverandør, i løbet af et år har købt ekstra hjemmehjælp af kommunen. Det er væsentligt færre end kommunerne forventede.

DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

- Evalueringen viser, at kommunerne spilder deres tid, når de prøver at bygge en forretning op på salg af ekstra rengøring og vinduespudsning til ældre, siger Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI.

Seks kommuner har i regi af frikommuneforsøgene fået særtilladelse til at sælge tilkøbsydelser på hjemmehjælpsområdet. Det drejer sig om praktiske opgaver, som rengøring, havearbejde og hundeluftning samt personlig pleje som manicure, wellness og fodbad. Ifølge evalueringen fra KORA har det krævet betydelige organisatoriske og formidlingsmæssige ressourcer at etablere og drive de kommunale tilkøbsvirksomheder.

- Rent principielt skal kommunerne holde sig til deres kerneopgave og ikke lege privat virksomhed. Offentlige myndigheder skal ikke bruge tid og ressourcer på at konkurrere med private virksomheder. Mange virksomheder tilbyder allerede i dag, at ældre kan købe rengøring eller hjemmepleje, siger Mette Rose Skaksen.

Blandt årsagerne til en begrænset brug af det kommunale tilbud er ifølge KORA, at priserne – som fastsættes på baggrund af kommunens langsigtede omkostninger - er meget høje.

-  Kommunerne kan ødelægge forretningsgrundlaget for virksomhederne i pleje- og omsorgssektoren, hvis de ikke overholder spillereglerne, når de opgør deres priser. Overtræder kommunerne spillerreglerne, er det konkurrenceforvridning.  Hvis overholdelsen af reglerne fører til meget høje kommunale priser, kan det jo så tyde på, at kommunerne ikke er konkurrencedygtige.

Indenrigsministeriet har i lovbemærkningerne til frikommuneloven slået fast, at prisen på de kommunale tilkøbsydelserne skal indeholde alle langsigtede omkostninger forbundet med leveringen af den ekstra hjemmehjælp. Det vil sige omkostninger til løn, bygninger, bil, IT-systemer mv.  Hvis kommunerne ikke overholder ministeriets regler, vil kommunerne bruge skattekroner til at lave ulovlig konkurrenceforvridning i strid med EU’s regler om statsstøtte.

Mest Læste

Annonce