Kommunalreform har udfordret det lokale demokrati

Politik

18/09/2013 13:09

Afstanden mellem borgere og lokalpolitikere er vokset med kommunesammenlægningerne, vurderes det i ny rapport.

Større og færre kommuner har gjort det sværere at udøve demokrati lokalt og sikre dialog mellem borgerne og lokalpolitikerne i Danmark.

Det konkluderer en rapport udarbejdet af Demokratiprojektet, som er en arbejdsgruppe nedsat af økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) tilbage i januar for at få taget temperaturen på det lokale demokrati.

- Kommunalreformen har været en oplagt mulighed for de nye storkommuner til at sætte en lokaldemokratisk dagsorden.

- Omvendt kan reformen have fjernet fokus fra dialogen med borgerne og skabt større afstand mellem borgerne og deres lokalpolitikere, står der i rapportens hovedkonklusion.

Demokratiprojektet kom på benene, fordi valgdeltagelsen til kommunalvalget i 2009 var den laveste i 35 år på kun 66 procent.

Efter at have besøgt 17 kommuner og nærstuderet en spørgeskemaundersøgelse, som forsknings- og evalueringsinstituttet KORA har gennemført for ministeriet, er Demokratiprojektet kommet frem til 18 anbefalinger til at styrke det lokale demokrati.

Kommunalbestyrelserne skal blandt andet blive bedre til at betragte borgerne som aktive medborgere ved at investere i foreningslivet og skabe gode rammer for det frivillige arbejde.

- Kommunerne er blevet større og opleves som længere væk, og borgerne har ofte en stærkere tilknytning til deres nære lokalsamfund end til deres kommune.

- En styrkelse af det kommunale fællesskab vil gavne demokratiet. Borgere, der har en stærk tilknytning til deres kommune, og som betragter kommunen som en "demokratisk institution" og ikke kun "serviceleverandør", deltager mere i demokratiet, vurderes det.

Derudover anbefales det, at der afsættes mere tid til at diskutere politik med borgerne.

- Borgerne efterspørger mere mod hos politikerne. Mod til dialog. Mod til ærligt at lægge tal og fakta på bordet. Mod til at inddrage borgerne tidligt i politikudviklingen og dermed være klar til at justere politikken undervejs.

- De kommunale politikere skal bruge mindre tid på papirbunkerne på rådhuset og prioritere tid til at udvikle politik sammen med borgerne, anbefaler Demokratiprojektet.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce