Kongernes Nordsjælland: Nationalparken vokser sig større

Antallet af lodsejere, der gerne vil være med i den kommende Nationalpark Kongernes Nordsjælland, er vokset markant i de seneste par måneder. 200 lodsejere er blevet til 300, og for de interesserede, er sidste chance for at melde sig den 30. januar.

I december og januar har kommunernes borgmestre og miljøfolk haft travlt. De tager imod indmeldelser og besvarer spørgsmål fra lodsejere, som gerne vil med i nationalparken. Og nu er tiden knap. Den 1. februar 2017 lukker muligheden for at tilmelde sig, når de fem kommuner afleverer en samlet afgrænsning over nationalparkområdet til Miljøministeriet. Derfor opfordrer de fem borgmestre nu alle interesserede lodsejere til at kontakte deres kommune i denne uge, hvis de vil være med i nationalparken.

Selvom interessen for at være med i nationalparken er stor, er det dog ikke alle lodsejere, som kommunerne kan sige velkommen til med det samme. Det afhænger af, hvorvidt deres jord allerede grænser op til det planlagte nationalparkområde, eller om de ligger som ”øer”, der er isolerede fra resten af parken.
Vi har flere lodsejere, der meget gerne vil med, men hvor der er et stykke land mellem dem og parkens yderkant. Her kan jeg opfordre til, at naboer får en god snak med hinanden om parkens fordele. Blandt lodsejere har der været rygter om, hvorvidt f.eks. råderetten til egen jord blev indskrænket, når man gik ind i en nationalpark, men her kan jeg melde klart ud: Du bestemmer over din egen jord, og lovgivningen er den samme inden for nationalparkens område som uden for, siger Benedikte Kiær.
De fem borgmestre i kommunerne Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Hillerød og Helsingør kommuner glæder sig dog allerede nu over den store interesse.
Det er meget positivt, at flere og flere lodsejere kan se fordelene ved at være med i nationalparken. Nogle af dem vil måske være med til at genoprette naturområder, andre kan se muligheder for vækst i deres produktion af fødevarer, serviceoplevelser eller andet erhverv – og så er der dem, der holder af tanken om at være en del af Danmarks 2. største nationalpark, hvor unik natur og kulturhistorie ligger side om side i landskabet, siger borgmester i Helsingør Kommune Benedikte Kiær.
 
Fakta om Nationalpark Kongernes Nordsjælland
Med foreløbig 246 km2 (24.595 hektar) bliver Kongernes Nordsjælland Danmarks næststørste nationalpark efter Vadehavet.
 
Nationalparken er endeligt på plads, når Miljø- og fødevareministeren udpeger bestyrelse og udsteder bekendtgørelsen – formentlig i 2018.
 
Nationalparken vil gå på tværs af de nordsjællandske jorder og fem kommuner og rumme store statslige områder som for eksempel Gribskov, Esrum Sø, Arresø, Tisvilde Hegn og Store Dyrehave. Derudover vil nationalparken bestå af små bysamfund, slotte (Kronborg Slot, Fredensborg Slot og Frederiksborg Slot), sommerhusområder, samt kommunale og private naturområder.
 
Som nationalpark kan man bedre bevare og udvikle områdets righoldige natur og de enestående kulturhistoriske værdier – f.eks. det Nordsjællandske parforcejagt-landskab. En nationalpark betyder nemlig, at der afsættes særlige midler på finansloven til området.
 
77 % af arealet i forslaget til Nationalpark Kongernes Nordsjælland er udpeget som Natura 2000 områder.
 
Mange naturtyper er repræsenteret: 
Ud over kerneområderne omkring Arresø, Esrum Sø og Gribskov findes der alt fra større klitarealer ved Tisvilde Hegn, over de tørre, næringsfattige, lysåbne naturtyper på Melby Overdrev og Rusland-området til småskalalandskabet vest for Esrum Sø med mange små skovbiotoper og søer.
 
Skidendam i Teglstrup Hegn er Sjællands eneste aktive højmose. Holløse Bredning og andre områder omkring Arresø er hjemsted for en række sjældne yngle- og rastefugle, ligesom der er en bæverbestand i området.
 
Emneord: Kongernes Nordsjælland, Nationalparker, Helsingør Kommune, Benedikte Kiær, Fredensborg Kommune, Thomas Lykke Pedersen, Gribskov Kommune, Kim Valentin, Halsnæs Kommune, Steen Hasselriis, Hillerød Kommune, Dorte Meldgaard, 250117
Helsingør Kommune på DenOffentlige.dk Helsingør Kommune
Aktivitet: Artikler: 26 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

TILMELD NYHEDSBREV

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige udgives alle hverdage, når det væsentlige er indsamlet og tilbyder:

 • Overblik
 • Ingen betalingsmure
 • Videndeling
 • Nyheder, cases, blog og debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Modtag også nyhedsbrev fra:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.18 Velfærd
  Ni borgmestre viser Løhde en vej frem: En borger - en plan

  Ni frikommune-borgmestre står sammen om et opråb til innovationsminister Sophie Løhde: Vi skal af med det nuværende kludetæppe af lovgivning, der spænder ben for kommunernes arbejde og komplicerer borgernes hverdag.

 • 15.12.17 Infrastruktur
  Danmarks femte nationalpark er nu en realitet

  Nationalpark Kongernes Nordsjælland er efter 12 års arbejde en realitet. Miljø-og fødevareministeren og forligskredsen glæder sig over det lokale engagement bag Danmarks næststørste nationalpark.

 • 16.11.17 Ledelse
  Innovationsminister iværksætter kulegravning af bureaukrati

  I 12 kommuner er der nu igangsat kulegravninger af bl.a. regler og dokumentationskrav på dagtilbuds- og ældreområdet. Kulegravningerne skal være med til at give medarbejderne mere tid til kerneopgaverne, siger ministre. Hent kommissorier her.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.