Kost- og Ernæringsforbundet

Kost- og Ernæringsforbundet

Holmbladsgade 70, 2300 København S

Telefon: 3163 6600 Website: kost.dk E-mail:

Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.
 
Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv og karriere, giver juridisk bistand og personlig rådgivning om løn og ansættelsesforhold. Forbundet varetager medlemmernes interesser på arbejdsmarkedet og i samfundet. Medlemmerne arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse, ledelse, behandling samt professionel mad- og måltidsforplejning i både den offentlige og den private sektor.
 
Medlemmerne spiller en afgørende rolle i velfærdssamfundet – både for den enkelte borgers sundhed, trivsel og livskvalitet og for folkesundheden. De forskellige uddannelser og arbejdsopgaver er bundet sammen af et stærkt professionsfagligt fællesskab, der bygger på fælles værdier, erfaringer og faglige normer. 
 
Læs mere om forbundet og medlemmerne på kost.dk og facebook.com/forbundet

Blogs

 • Drop de romantiske forestillinger om ældremad
  07.11.17 Velfærd

  Vi kan ikke overføre vores egne holdninger til god mad til ældres måltider. For svage ældres særlige udfordringer kræver faglig viden.

 • Kræftlæger tilsidesætter ernæringsindsats
  31.10.17 Velfærd

  Kræftpatienter må undvære en livsvigtig ernæringsindsats, fordi kræftlægerne ikke har tid og kompetencer til at sætte indsatsen i gang, siger de. Men de overser muligheden for at overlade ansvaret for ernæringen til de kliniske diætister.

 • Kampen mod overvægt: Brug de ernæringsfaglige
  24.10.17 Velfærd

  Folkesundhed: Jeg er enig. Ingen vælger at veje 140 kilo. Så inden overvægten når så vidt, skal der være hjælp at hente hos en ernæringsprofessionel i samarbejde med andre kvalificerede fagpersoner.

 • Skolemad skal være for alle
  11.09.17 Velfærd

  Mad kan mere end at mætte. Det gælder også skolemaden. Den skal være en del af skolen, et fælles projekt, og den skal give alle børn en chance for sunde madvaner, foreslår Ghita Parry.

 • Hvem er grænsevagt for det grænseløse arbejde?
  27.04.17 Ledelse

  Grænserne mellem arbejde og fritid bliver mere og mere flydende. Det er godt for nogle, men mere end skidt for andre. Tal om det på din arbejdsplads, skriver Ghita Parry på baggrund af ny analyse.

 • Den økologiske ambition: Tak for benspænd
  26.04.17 Bæredygtighed

  De offentlige køkkener er nået langt med 2020-planens mål om økologisk omstilling. Det er på tide, at politikerne sætter nye planer for økologi, så en økologisk tilbagerulning undgås.

 • Pulje skal styrke den kommunale madservice
  28.03.17 Velfærd

  25 mio. kr. på finansloven skal sætte gang i eksperimenter, der kan forbedre kvaliteten af maden til hjemmeboende borgere. Kommunerne skal have fokus på ernæring og drage omsorg for de ældre - det giver mere mad i maven.

 • Anbefalinger til løft i livskvalitet
  02.03.17 Velfærd

  Først var der fire. Så kom der seks. Og nu er der yderligere kommet otte anbefalinger. Som alle sammen kan bruges til at løfte livskvaliteten for de svageste borgere.

 • Robuste arbejdspladser, ja tak
  01.02.17 Ledelse

  I fagbladet Kost, Ernæring & Sundhed kan du i denne måned blive klogere på et ord, der bliver brugt i mange jobopslag: robust. Det er nemlig ved at være en særlig kvalifikation, at man kan tåle meget.

 • Mad kan mere end mætte
  21.12.16 Velfærd

  Den gode og sunde mad kan være med til at give svækkede mennesker kræfterne tilbage, modvirke ulighed i sundhed, bidrage til et godt helbred og god trivsel i en hverdag fyldt med udfordringer.

 • Ny regering: Jeg ser frem til samarbejdet om ernæring
  29.11.16 Politik

  Ny regering, nyt grundlag – og lidt mere fokus på ernæring. Det er glædeligt, men der er også grund til bekymring. For er innovation blot et pænt ord for en spareøvelse i den offentlige sektor?

 • Hurra - vi er klar til bedre ældremad
  21.11.16 Velfærd

  450 millioner kroner til bedre ældremad og yderligere penge til værdighed. Det er nogle af elementerne i den nye finanslov. Jeg er begejstret – og melder, at vores medlemmer er klar til opgaven.

 • Lav løn, ingen løn eller ledig - hvad mener du?
  27.10.16 Politik

  Stadig flere unge stilles over for det dilemma, at de skal vælge mellem at arbejde til lav eller ingen løn i en periode eller gå ledige.

 • Der mangler fokus på ernæring i demensplanen
  29.09.16 Velfærd

  Der er ikke fokus på ernæring i ministerens demenshandleplan – men det burde der være.

 • Forebyggelse: Vi skaber værdighed og værdi
  26.09.16 Velfærd

  Glæden var stor, da værdighedsmilliarden så dagens lys. Ud af fem punkter, som milliarden kunne gå til, var mad og ernæring ét af dem. Lidt friskt kunne det give 200 mio. kroner til mad og ernæring. Men sådan gik det ikke.

 • Kræftplan mangler ernæring
  30.08.16 Velfærd

  Regeringens forslag til Kræftplan IV indeholder mange fine initiativer, men savner noget helt grundlæggende: Mad og måltider. For jo bedre ernæringstilstand, des bedre udgangspunkt har patienterne for at komme igennem sygdom og genoptræning.

 • Uddannelse skal føre til job
  22.08.16 Velfærd

  Målet med justeringen af uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed har været klart: Uddannelsen skal føre til job.

 • Fælles måltider kan udligne ulighed i sundhed
  16.08.16 Velfærd

  Ingen børn skal starte skoledagen med at være bagud på point, fordi de møder på tom mave. Det må stat eller kommune sørge for.

Artikler

 • Nye udspil om hjertesygdom: Tid til at handle på overvægt
  14.02.18 Velfærd

  Hvert år diagnosticeres ca. 55.000 danskere med en hjertekarsygdom og hver fjerde dør af det - med rygning og overvægt som største risikofaktorer. Ingen overvægtige børn og unge i 2030 kunne derfor være en ambitiøs plan, mener Ghita Parry.

 • DM i Skills: Jeg har siddet på køkkenbordet og trillet frikadeller siden jeg var 3 år.
  25.01.18 Velfærd

  Det blev 22-årige Amalie fra Sønderjylland, der erobrede titlen som Danmarks bedste ernæringsassistent og dermed også modtog prisen på 10.000 kr. fra Kost & Ernæringsforbundet, da DM i Skills fandt sted.

 • Historisk opbakning til Sundhedskartellets krav om ligeløn
  12.12.17 Politik

  Ligeløn er højt på dagsordenen til OK18. Sundhedskartellets krav om en ligelønspulje er blevet et generelt krav, der møder opbakning blandt de øvrige offentligt ansatte.

 • Frivillige i velfærd: Alle skal holde balancen
  30.11.17 Velfærd

  Frivillige hænder er velkomne i velfærdsstaten, men det kræver både skarp koordinering, klare valg og mange overvejelser om grænsen mellem det professionelle arbejde og et personligt engagement.

 • Kommunalvalg 2017: Mød fem stærke øko-ambassadører
  16.11.17 Bæredygtighed

  Kost & Ernæringsforbundet har fem stærke ambassadører, som sætter økologi på den politiske dagsorden i deres kommune op til valget på tirsdag. Mød dem her og hør, hvordan de går til opgaven.

 • Satspuljepenge til kampen mod underernæring: Vi er blevet hørt
  15.11.17 Velfærd

  Kost & Ernæringsforbundet glæder sig over, at tværfaglige ernæringsindsatser for underernærede ældre og ældre med uplanlagt vægttab får 13,5 mio. kr. fra Satspuljen. Det er resultatet af et samarbejde om politisk bevågenhed, som har givet pote.

 • Forebyggelse: Tag dig sammen
  24.10.17 Velfærd

  Svært overvægtige er selv skyld i deres fedme, mener nogle. Andre, at fedme er et komplekst problem og hos nogle en behandlingskrævende sygdom. Uanset holdning er mulighederne for rådgivning dårlige, mener eksperter.

 • Fedmeoperation er en stor beslutning
  24.10.17 Velfærd

  En fedmeoperation betyder en varig kostomlægning med mange små måltider hver dag og kosttilskud resten af livet for at sikre tilstrækkelig næring. Det er en udfordring for mange, fortæller klinisk diætist.

 • Kommunalvalg: Stem på økologien
  25.09.17 Bæredygtighed

  De offentlige køkkener er nået langt med 2020-planens mål om økologisk omstilling, men politikerne skal sætte nye mål for at holde kursen, mener Kost & Ernæringsforbundets formand. Fem politiske kandidater fortæller, hvordan de vægter økologi.

 • Fagforbund: Folketinget skal skabe ligeløn på det offentlige arbejdsmarked
  13.09.17 Politik

  Organisationer bag kvindedominerede fag på det offentlige arbejdsmarked kræver en politisk indsats for at skabe ligeløn for arbejde af samme værdi. Lønforskellen mellem mænd og kvinder i samme fag og med samme uddannelsesniveau er for stor.

 • Ledere mødte kommissionen: Skab et frirum i den offentlige ledelse
  12.09.17 Ledelse

  I onsdags mødtes to af Ledelseskommissionens medlemmer med repræsentanter fra Kost & Ernæringsforbundet og en række andre sundhedsorganisationer til en snak om offentlig ledelse med særligt fokus på social- og sundhedsområdet.

 • Tjekliste: Er der styr på måltiderne på plejehjemmene?
  11.09.17 Velfærd

  Det skal være mere overskueligt at sikre bedre måltider til ældre på plejehjem. Derfor har Kost & Ernæringsforbundet sendt en tjekliste til politikerne centralt og i kommunerne. Anledningen er Thyra Franks køkkenpulje, som 69 kommuner er i gang med.

 • Fagforbund og økologer samarbejder om ’ØkoValg 2017’
  25.08.17 Bæredygtighed

  Kost & Ernæringsforbundet og Økologisk Landsforening efterlyser politiske ambitioner for økologi i de offentlige køkkener. Derfor er vi gået sammen om kampagnen ’ØkoValg2017’ som optakt til kommunal- og regionsvalget den 21. november.

 • Trainee: Pludselig stod jobbene i kø
  23.08.17 Velfærd

  Som nyuddannet kunne Christina Sørensen ikke åbne døren til arbejdsmarkedet. Men som trainee sparkede hun den op på vid gab.

 • Diskrimination kostede arbejdsgiver dyrt
  30.06.17 Ledelse

  Det er forbudt at afskedige en medarbejder på grund af alder. Da Kost & Ernæringsforbundet indbragte Inger Klausens sag for Ligebehandlingsnævnet, resulterede det derfor i en godtgørelse på 254.000 kr. for usaglig afskedigelse.

 • Ministeren siger ja til flere elever
  28.06.17 Politik

  402 i stedet for 0. Så mange kvoteuddannelsespladser blev der til ernæringsassistenterne. Det er en kæmpe sejr for forbundet, der har arbejdet intenst på at ændre resultatet af trepartsaftalen, som satte ernæringsassistentuddannelsen på en nulkvote.

 • Spareplan rammer svækkede patienter
  26.06.17 Velfærd

  Behandling: Anne Diemer Moisen kæmper for at få lov til at tilbyde sine stærkt svækkede patienter en fuldgyldig ernæringsdrik, som kan hindre underernæring og genindlæggelse. Region Syddanmark vil hellere høste en kortsigtet gevinst.

 • Leder: Sæt os fri og luk op for en modigere kultur
  18.05.17 Ledelse

  Hvad skal vi med ledelseskommissionen? Kost, ernæring & sundhed har spurgt tre kost-, ernærings- og sundhedsfaglige ledere, hvad de vil anbefale ledelseskommissionen at koncentrere sig om.

 • Ledelsesforsker: Giv nu lederne lov til at lede
  18.05.17 Ledelse

  Ledelseskommissionen: Kurt Klaudi Klausen, ekspert i offentlig ledelse, mener, at den helt store gevinst i fornyelsen af den offentlige sektor skal hentes hos medarbejderne og i samarbejdet på tværs af sektorer.

 • Driften går ikke ned, fordi jeg er væk i en uge
  27.04.17 Ledelse

  Dyrekøbte erfaringer med stress kombineret med en klar struktur på opgaver og hverdag har givet leder Dorthe Dybro opskriften på et arbejdsliv uden grænseløshed.

 • Det er grænser for arbejdet − eller er der?
  27.04.17 Ledelse

  Arbejdsmiljø: Vi tjekker mails, skriver notater og læser faglitteratur, når vi kommer hjem. Det grænseløse arbejde giver frihed og fleksibilitet, men kan også blive et regulært arbejdsmiljøproblem, advarer FTF i en ny analyse.

 • Udlicitering forringer arbejdsforholdene
  28.03.17 Politik

  Det er ofte medarbejderne der betaler prisen for udlicitering i form af lavere løn og længere tid på offentlig forsørgelse. Det viser ny forskning, som KORA, Aarhus Universitet og RUC står bag.

 • Undersøgelse afslører: Vi er vores arbejde, når vi bliver spurgt "hvem er du?"
  20.03.17 Velfærd

  Værdi: Vi går ikke længere på arbejde alene for at udføre en funktion. Vi er vores job, tager det med hjem og knytter os til det følelsesmæssigt. Har vi ikke noget job, vakler vores selvtillid, viser en undersøgelse fra FTF-A.

 • Hastrup og Parry battler om bedre ældremad
  02.03.17 Velfærd

  Regeringen har sat 450 millioner kroner af på finansloven til bedre mad til ældre. Fagbladet har spurgt administrerende direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, og formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, hvordan pengene anvendes bedst.

 • Måltidet som en stjernestund
  20.02.17 Velfærd

  En festlig menu i Hedensted Kommune skabte et afbræk i hverdagen og var samtidig starten på et projekt, der skal skærpe appetitten hos de ældre.

 • Ghita Parry: Etablering af køkkener er et middel, viden og holdninger er det vigtige
  07.02.17 Velfærd

  Etablering af lokale køkkener på plejecentrene er et skridt i den rigtige retning for bedre ældremad. Men bygninger er ikke nok. Alle, som har med maden at gøre, skal engagere sig i den, mener Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.

 • Robusthed er ikke løsningen på et presset arbejdsliv
  01.02.17 Ledelse

  Arbejdsmiljø: Robust er det nye buzzword hos arbejdsgiverne. Alle skal være robuste. Ekspert advarer imod at bruge robusthed som svaret på et stadigt stigende krav om præstation og effektivitet. Det bliver man syg af.

 • Få nye medarbejdere godt ombord
  12.01.17 Ledelse

  Ledelse: Det tager seks måneder at få en ny medarbejder godt om bord i organisationen og arbejdet. Prioriterer man d

 • Ledere: En bevidst investering at tage godt imod nye medarbejdere
  11.01.17 Ledelse

  Susanne Nygaard Jensen og Pernille Hougaard Nørbak fra Kolding Kommune og Aalborg Universitetshospital introducerer sjældent nye medarbejdere, så rutinerne er lidt rustne, men viljen til at udvikle er stor.

 • Fra klinisk diætist til social diætist
  21.12.16 Velfærd

  Klinisk diætist Susanne Bakmann er blevet mere rummelig i de år, hun har arbejdet på Tangkær. I de tværfaglige drøftelser ved Sundhedstjekket giver alle lidt køb på deres faglighed − til de udsatte borgeres bedste.

 • Sund fornuft i sundhedstjek
  21.12.16 Velfærd

  Forebyggelse: Færre piller, lavere BMI, øget velvære og færre indlæggelsesdage. Metoden Sundhedstjekket på det socialpsykiatriske bosted Tangkær napper en bid af oversygeligheden og overdødeligheden hos psykisk syge.

 • Puljepenge kræver, at man tænker ud af boksen
  19.12.16 Ledelse

  Ideerne er mange, når det handler om at udvikle de offentlige kost-, ernærings- og sundhedstilbud gennem projekter, men kræver ressourcer - både i beskrivelsen, i projektperioden og i at forankre projekterne til drift.

 • Penge fra puljer skaber udvikling
  19.12.16 Ledelse

  Ledelse: Når budgetter og ressourcer er bundet i drift, skal pengene til udvikling og innovation på det kost, ernærings- og sundhedsfaglige område skaffes gennem puljemidler. Og det er næsten som at finde en nål i en høstak.

 • Ledere der lykkes har syv kompetencer til fælles
  05.12.16 Ledelse

  En offentlig leder skal kunne noget andet i dag for at lykkes end for ti år siden. Det viser undersøgelsen "Ledere der lykkes 2" fra Væksthus for Ledelse, som kortlægger syv kompetencer hos ekstraordinært dygtige offentlige ledere.

 • Mød Mona og Kirsten - to ledere der lykkes
  05.12.16 Ledelse

  Mona Carøe Jensen er cheføkonoma på Regionshospital Randers, som netop har fået det økologiske spisemærke i guld. Og Kirsten Holst har i 35 år stået i spidsen for ældremaden i Hjørring Kommune – med succes. Hør, hvordan og hvorfor.

 • Jeg kobler faglig viden med humanitær indsats
  09.11.16 Velfærd

  Profil: ADL-træning med uledsagede flygtningebørn og -unge på et asylcenter er et drømmejob for Karina Mulvad Jensen, der brænder for at hjælpe sine medmennesker.

 • Forskning: Selskabet til maden er ikke det vigtigste
  31.10.16 Velfærd

  Ny forskning viser, at selskab til maden er ikke det vigtigste. Men det er vigtigt at have indflydelse på måltidet, viser et projekt fra Aarhus universitet, der har undersøgt de ældres ønsker.

 • Europæisk arbejdsmiljøuge: Sikre og sunde arbejdspladser for alle
  27.10.16 Ledelse

  I denne uge er det Europæisk Arbejdsmiljøuge og en af talrige anledninger til at tage temperaturen på arbejdsmiljøet. Så tag en snak med din kollega, tillidsrepræsentant og leder om det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

 • Flere jobber fra projekt til projekt
  27.10.16 Politik

  Unge og nyuddannede går i stadig højere grad fra projekt til projekt, nogle frivilligt, andre fordi der ikke er fast job at få, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Læs, hvordan tre kostfaglige har fundet vej ind på arbejdsmarkedet.

 • En mentor styrker lederen
  28.09.16 Ledelse

  I et mentorprogram for yngre ledere får både mentor og mentee udbytte. Den erfarne får genopfrisket og spejlet sin ledelsesviden, mens den nytiltrådte tvinges til at formulere sine udfordringer og får adgang til coaching, siger ekspert.

 • Forebyggelse: Værdig ældrepleje sikres gennem mad og ernæring
  26.09.16 Velfærd

  Kommunerne har fået en milliard kroner til at sikre en værdig alderdom, hvor underernæring ikke begrænser livskvaliteten. Det kræver øget fokus på screening og ernæringsvejledning, men der ser ikke ud til at blive ansat mere kostfagligt personale.

 • Nudging: Et puf til et bedre arbejdsmiljø
  22.08.16 Ledelse

  Nudging kan bruges til at rydde forhindringer af vejen i det daglige arbejde og dermed få medarbejderne til at gøre mere af det rigtige. Det mindsker kompleksiteten, nedbringer stress og fremmer trivslen.

 • Skolemad er en del af skolen
  17.08.16 Velfærd

  Skolen kan give eleverne et medansvar for deres egen sundhed ved at lade dem få fingrene i bolledejen. Kost- og ernærings- faglige kan bidrage til maddannelsen ved at involvere børnene i skolens mad og måltider.

Navne

Pressemeddelelser

 • Øko-valg 2017: Over 1.000 kandidater har sat konkrete øko-mål
  25.10.17 Bæredygtighed

  I kampagnen 'ØkoValg 2017' har over 1.000 kandidater allerede tilkendegivet konkrete ambitioner for økologien i Danmark - på tværs af kommuner og partifarver. Interaktivt Danmarkskort guider vælgerne, og meningsmåling bekræfter vælgernes fokus.

 • Event: Maddag med de mindste
  12.09.17 Velfærd

  Skræl, smag, sæt ord på og nyd maden - sammen. Det er essensen i Maddagen, hvor næsten 24.000 vuggestue- og børnehavebørn sætter sig til frokostbordet og fejrer det fælles måltid.

 • Maddag for 18.000 børn: Mad kan meget mere end at mætte
  13.09.16 Velfærd

  Stor maddag samler 18.000 vuggestue- og børnehavebørn om det samme frokostmåltid. Fordi ”mad kan meget mere end at mætte”. Det er budskabet for Maddag 2016, som Kost & Ernæringsforbund står bag sammen med FOA og seks andre organisationer.

Kontaktpersoner

 • Mette Jensen,