KVUC: Et rummeligt og kærligt miljø

Velfærd

30/08/2017 12:30

KVUC

De første nyuddannede erhvervsassistenter fra KVUC bliver færdige til jul. Lærer Niels Bryld mener, at der på den nye ungdomsuddannelse er skabt et helt specielt fællesskab og dermed et nyt og vigtigt fast holdepunkt i de unges liv.

Rummeligt og kærligt - og med masser af humor.

Sådan beskriver lærer på KVUC’s Kombineret Ungdoms Uddannelse (KUU), Niels Bryld, den stemning, han møder op til hver dag, når han træder ind ad døren på KVUC. Det er den stemning, der gør, at både han, hans kollegaer og eleverne på KVUC føler sig som en del af et særligt fællesskab, der udvikler og rummer både elever og lærere. Vejen dertil har været sjov, lærerig og til tider svær, men med KVUC som ramme har Niels og KUU-teamet fundet et sted, hvor lovtekster og paragraffer bliver omsat til en hverdag med masser af mening.

Faste rammer med øje for den enkelte

Da KVUC i januar 2016 åbnede dørene for uddannelsen KUU, var det et spændt lærerteam, der stod klar. Niels Bryld var en af dem. Uddannelsen, som giver titlen erhvervsassistent, er designet til elever, der har haft det svært på andre ungdomsuddannelser.

VUC - Rigtig uddannelse til dem, der kan og vil – springbræt til fremtiden

Danske VUC’er inviterer til dialog om, hvordan vi i Danmark bedst kan sikre opkvalificeringen af de meget forskellige målgrupper, som VUC uddanner.

Læs mere her

For Niels er det derfor essentielt at give eleverne et fast holdepunkt og nogle trygge rammer som udgangspunkt for at kunne lære og udvikle sig.

“De her unge mennesker har i folkeskolen oplevet en enorm objektivisering, forstået på den måde, at de er blevet gjort til genstand for undervisningen. Det burde være omvendt; at undervisningen bliver gjort til genstand for dem. Det prøver vi at gøre her”, fortæller Niels.

Rammerne skal være så fleksible som det er muligt, så den enkelte elev mødes, der hvor vedkommende er. For det, siger Niels, er noget, som mange af hans elever ikke har oplevet i skolesystemet:

“Mange af vores elever har udfordringer med i rygsækken og har oplevet enormt mange nederlag - især i folkeskolen. Så her sætter vi os ned og siger “jeg kan godt forstå det er svært og hårdt, men nu er du voksen og her har vi nogle rammer vi skal forholde os til, og nogle ting vi skal lære. Sådan er det”. Og så skaber vi et rum for at kunne tale om tingene og lave noget fis og sige tingene som de er”, fortæller Niels.

Skæld-ud dur ikke – vi fejler alle sammen

For Niels er humor og ærlighed en stor del af grundlaget for at skabe et rart miljø. Og når Niels’ elever - som alle andre mennesker - synes noget er svært, fejler eller bliver frustrerede, prøver han at sætte et spejl op for dem, så de kan blive klar over, hvordan de reagerer og give dem værktøjerne til at komme videre. Hvis mobiltelefonerne klør lidt for meget i lommen i timerne og kræver elevernes opmærksomhed, kan Niels finde på at bruge sig selv som eksempel på, at vi alle sammen fejler, og at det er ok:

“F.eks. finder jeg på at fortælle dem historien om, hvordan jeg forleden sad og læste sportsnyheder på min telefon, mens min 8-årige søn sad ved siden af og prøvede at komme i kontakt med mig, fordi han ville lege. Og jeg var så optaget af sportsnyhederne, at jeg affejede ham. Men helt ærlig - det var jo bare sportsnyheder! Det er da ikke vigtigere end at snakke med min søn? Der var jeg en mega idiotfar!”, fortæller Niels, og fortsætter:

- “Når jeg så fortæller en historie som den, hvor det er MIG der har fejlet og MIG, der var en idiot, så har jeg skabt et trygt rum at fejle i og et rum, hvor vi kan tale om det på en god måde, der har et konstruktivt sigte”.

Den gode proces er alfa og omega

Netop det konstruktive sigte er meget væsentligt for Niels i hans tilgang til arbejdet på KVUC, uanset om forløbet ender med en KUU-hue og fejring af en veloverstået uddannelse eller om der må afbrydes undervejs.

“Det afgørende for mig, er, at mine kursister har haft en god proces og finder ud af, at det faktisk ikke er så slemt at gå i skole. Og de skal lære, at selvom de måske ikke består, så går verden ikke under af den grund. Tænk hvad de har lært! De er kommet til tiden, de har været der. Det sætter jeg virkelig stor pris på. Det gør mig glad! Og jeg prøver at fortælle dem, at de skal være glade for at vide, at der er noget, de kan lære af processen, noget de kan vokse af. Også selvom det måske ikke gik, som de havde troet. Man tager jo noget med sig alligevel”, forklarer han.

Fra arkitekt til lærer

Niels startede selv sin karriere som lærer med en svær proces. Han havde uddannet sig til arkitekt, men var med egne ord “virkelig ikke særlig god til det”. Og da han snusede til livet som lærer for tosprogede på en skole i Taastrup, opdagede han et drive hos eleverne, han ikke kunne stå for. Niels faldt for lærergerningen og sadlede sit liv og sin karriere om ved at uddannede sig til lærer sideløbende med arbejdet på skolen. Og efter en årrække i folkeskolen, hvor han oplevede, at rammerne blev mere og mere rigide, fandt han sig til rette på KVUC under en ledelse, der støtter op om KUU-lærerteamet:

“Her på KVUC er der en enorm opbakning og en hel generel erkendelse af, at vi må omsætte de luftige lovparagraffer til noget brugbart for os og vores elever. Vi får mulighed for at sætte rammerne om eleverne. Ledelsen er med i det daglige og de bakker utroligt godt op om os - også i de svære situationer”, fortæller han.

Den lille første årgang på KUU-forløbet på KVUC har lagt grundstenene til det miljø, som Niels i dag er så glad for at arbejde i:

“De unge elever er så kærlige, åbne og søde og det er smittet af på det nye hold og dermed blevet hele grundlaget for at være her. Den her meget rummelig og venlige måde at omgås med hinanden, den var jo ikke kommet, hvis ikke vi lærere havde fået lov til at gøre det, som vi mente var bedst, forklarer han.

“Jeg tror vi bliver det faste holdepunkt i folks liv i de år, de er herinde. Nogle gange kommer der elever luskende fra andre hold og snuser lidt til vores gode stemning og vil f.eks. spise frokost med os. Det er så sødt og rart og for mig et bevis på, at vi virkelig har fat i noget utroligt rummeligt og meget, meget fint her”, siger Niels smilende og afslutter:

“Det er da det, der gør det hele værd at stå op til om morgenen.”

 

Mest Læste

Annonce