Læger vil lægemanglen til livs med ny overenskomst

Overenskomstaftale skal tiltrække flere praktiserende læger til områder med lægemangel, håber praktiserende læger.

Den nye treårige overenskomstaftale, som de praktiserende læger har indgået med Danske Regioner, kan være et vendepunkt efter mange år, hvor det har været svært at se lyset for enden at tunnelen.

Det siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag.

Aftalen skal sørge for, at der kan lokkes flere læger til de områder af landet, som er ramt af lægemangel. Det skal blandt andet ske ved at tilbyde et ekstra honorar.


- Det er selvfølgelig ikke hele løsningen på det, men der er ingen tvivl om, at det er et meget stort skridt for at få skabt noget ro omkring vores del af sundhedssektoren, siger PLO-formanden.

Danske Regioner og PLO har ønsket at skabe mere attraktive vilkår for praktiserende læger i de lægedækningstruede områder. 

Det skal ske ved at give bedre adgang til delepraksis, mulighed for at ansætte læger, som er i den sidste del af deres uddannelse, og ved at tilbyde kompensation ved sygdom og barsel til ansatte i en almen praksis.

- Vi håber, at det kan forbedre vores rekrutteringssituation i de steder af landet, hvor det er svært at komme til læge – hvad enten det er i storbyerne eller langt væk fra storbyerne, siger Christian Freitag.

- At der er blevet skabt en fremtidsvision for de praktiserende lægers arbejde, vil forhåbentligt komme til at smitte af på patienterne, siger han.

Aftalen indeholder også, at de praktiserende læger på sigt skal stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.


Samtidig får de større ansvar for at følge op over for sårbare borgere, efter at de er blevet udskrevet fra hospitalet, mens sygebesøg i borgernes hjem opprioriteres.

Christian Freitag mener, at aftalen sender et signal om, at der skal være mindre kontrol og større tillid til lægernes arbejde.

- Generelt i sundhedsvæsenet har der været en tendens til at detaljekontrollere folks arbejde. Den her aftale gør, at myndighederne træder et lille skridt tilbage.

- Vi er jo blevet læger, fordi vi gerne vil være det og gøre vores arbejde rigtig godt.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at overenskomstaftalen "tegner udmærket". Hun havde dog håbet, at den del af aftalen, som skal styrke lægedækningen, havde været mere ambitiøs.

- Jeg må også sige, at vi fra regeringens side gerne havde set, at den model var endnu mere ambitiøs, udtaler sundhedsministeren i en pressemeddelelse.

Hvis aftalen bliver godkendt, løber den fra 1. januar 2018 til 31. december 2020.

 

FAKTA: Regioner og praktiserende læger indgår aftale
Læger i områder, som er truet af lægemanglen, får håndsrækning med ny overenskomstaftale.

Natten til torsdag indgik Danske Regioner og de praktiserende læger en aftale om en ny treårig overenskomst. 

Her er hovedelementerne i aftalen:

* Praktiserende læger skal på sigt stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.

* Kontroller af visse kræftsygdomme foretages i almen praksis, ligesom praktiserende læger skal styrke fokus på behovene hos det stigende antal kræftpatienter.

* Praktiserende læger får større ansvar for at følge op over for sårbare borgere efter udskrivelse fra hospitalet.

* Sygebesøg i borgernes hjem opprioriteres.

* Praktiserende læger med mange særligt behandlingskrævende patienter honoreres ekstra ud fra et såkaldt differentieret basishonorar.

* Lægedækningstruede områder får en håndsrækning ved, at praktiserende læger i de områder får bedre mulighed for at etablere delepraksis, ansætte læger, som fortsat er under uddannelse, og kompensation ved sygdom og barsel.

* Kvalitetsarbejdet i almen praksis styrkes. Ambitionen er, at alle praktiserende læger fremover skal være del af en kvalitetsklynge, som arbejder målrettet med kvaliteten i klinikkerne. 

Kilder: Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner. 

/ritzau/

 

Emneord: Praktiserende Lægers Organisation, Regionernes økonomi, Overenskomstaftale, Overenskomstforhandlinger, Overenskomster, Praktiserende læger, Det Nære Sundhedsvæsen, Nære Sundhedsvæsen, Sundhedsområdet, 140917
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6282

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

TILMELD NYHEDSBREV

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige udgives alle hverdage, når det væsentlige er indsamlet og tilbyder:

 • Overblik
 • Ingen betalingsmure
 • Videndeling
 • Nyheder, cases, blog og debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 05.03.18 Politik
  15.000 statsansatte er udtaget til konflikt

  De statslige fagforbund varslede fredag konflikt på op mod 150 statslige arbejdspladser. Det betyder at ca. 15.000 statsligt ansatte nedlægger arbejdet, hvis ikke det lykkes parterne at finde en løsning i Forligsinstitutionen

 • 19.12.17 Politik
  ”Løngab” og julemanden er ens

  Hvis du tror på julemanden, så er der også en chance for, at du tror på et ”løngab” på det statslige arbejdsmarked. Men de er begge illusioner og i denne artikel vil illusionen om et "løngab" briste for dig....

 • 12.12.17 Politik
  Ingen lønfest blandt de offentligt ansatte

  Det er ganske enkelt noget sludder, når Sophie Løhde påstår at lønudviklingen i det offentlige er løbet løbsk. Finansministeriet har nemlig selv været med til at lave en aftale der sikrer, at lønnen hhv. i det offentlige og private følger hinanden..

 • 08.11.17 Politik
  Sikring af reallønnen, rettigheder og mulighed for fritvalg

  Her er de krav, som OAO-Stats repræsentantskab har udtaget til de kommende overenskomstforhandlinger på statens område i 2018.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige