Læger vil lægemanglen til livs med ny overenskomst

Infrastruktur

14/09/2017 08:35

Nick Allentoft

Overenskomstaftale skal tiltrække flere praktiserende læger til områder med lægemangel, håber praktiserende læger.

Den nye treårige overenskomstaftale, som de praktiserende læger har indgået med Danske Regioner, kan være et vendepunkt efter mange år, hvor det har været svært at se lyset for enden at tunnelen.

Det siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag.

Aftalen skal sørge for, at der kan lokkes flere læger til de områder af landet, som er ramt af lægemangel. Det skal blandt andet ske ved at tilbyde et ekstra honorar.

- Det er selvfølgelig ikke hele løsningen på det, men der er ingen tvivl om, at det er et meget stort skridt for at få skabt noget ro omkring vores del af sundhedssektoren, siger PLO-formanden.

Danske Regioner og PLO har ønsket at skabe mere attraktive vilkår for praktiserende læger i de lægedækningstruede områder. 

Det skal ske ved at give bedre adgang til delepraksis, mulighed for at ansætte læger, som er i den sidste del af deres uddannelse, og ved at tilbyde kompensation ved sygdom og barsel til ansatte i en almen praksis.

- Vi håber, at det kan forbedre vores rekrutteringssituation i de steder af landet, hvor det er svært at komme til læge – hvad enten det er i storbyerne eller langt væk fra storbyerne, siger Christian Freitag.

- At der er blevet skabt en fremtidsvision for de praktiserende lægers arbejde, vil forhåbentligt komme til at smitte af på patienterne, siger han.

Aftalen indeholder også, at de praktiserende læger på sigt skal stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.

Samtidig får de større ansvar for at følge op over for sårbare borgere, efter at de er blevet udskrevet fra hospitalet, mens sygebesøg i borgernes hjem opprioriteres.

Christian Freitag mener, at aftalen sender et signal om, at der skal være mindre kontrol og større tillid til lægernes arbejde.

- Generelt i sundhedsvæsenet har der været en tendens til at detaljekontrollere folks arbejde. Den her aftale gør, at myndighederne træder et lille skridt tilbage.

- Vi er jo blevet læger, fordi vi gerne vil være det og gøre vores arbejde rigtig godt.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at overenskomstaftalen "tegner udmærket". Hun havde dog håbet, at den del af aftalen, som skal styrke lægedækningen, havde været mere ambitiøs.

- Jeg må også sige, at vi fra regeringens side gerne havde set, at den model var endnu mere ambitiøs, udtaler sundhedsministeren i en pressemeddelelse.

Hvis aftalen bliver godkendt, løber den fra 1. januar 2018 til 31. december 2020.

 

FAKTA: Regioner og praktiserende læger indgår aftale Læger i områder, som er truet af lægemanglen, får håndsrækning med ny overenskomstaftale.

Natten til torsdag indgik Danske Regioner og de praktiserende læger en aftale om en ny treårig overenskomst. 

Her er hovedelementerne i aftalen:

* Praktiserende læger skal på sigt stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.

* Kontroller af visse kræftsygdomme foretages i almen praksis, ligesom praktiserende læger skal styrke fokus på behovene hos det stigende antal kræftpatienter.

* Praktiserende læger får større ansvar for at følge op over for sårbare borgere efter udskrivelse fra hospitalet.

* Sygebesøg i borgernes hjem opprioriteres.

* Praktiserende læger med mange særligt behandlingskrævende patienter honoreres ekstra ud fra et såkaldt differentieret basishonorar.

* Lægedækningstruede områder får en håndsrækning ved, at praktiserende læger i de områder får bedre mulighed for at etablere delepraksis, ansætte læger, som fortsat er under uddannelse, og kompensation ved sygdom og barsel.

* Kvalitetsarbejdet i almen praksis styrkes. Ambitionen er, at alle praktiserende læger fremover skal være del af en kvalitetsklynge, som arbejder målrettet med kvaliteten i klinikkerne. 

Kilder: Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner. 

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce