Weekendens energidage afholdes blandt andet i Gjerlev Forsamlingshus, hvor det årlige julemarked også finder sted. Pressefoto.

Landsbyer vil være klimavenlige

Bæredygtighed

21/11/2013 09:52

Randers Kommune og Energitjenesten sætter sammen med to landsbyer fokus på klima og energibesparelser. I weekenden den 23. – 24. november får en række udvalgte huse i Mellerup og Gjerlev et energitjek. Deltagerne ved arrangementet får samtidig gode råd til, hvordan de kan give deres egen bolig et grønt energi-løft.

I landsbyerne Mellerup og Gjerlev vil man udlede mindre CO2 og spare på energien.

Til weekenden bliver begge byer værter for projektet ”For enden af vejen”. Projektet er et tilbud fra Energitjenesten og landets kommuner om at afholde en lokal energidag, hvor der sættes fokus på energiforbruget i private boliger. To lokale huse fra hver landsby bliver gennemgået af en energirådgiver, samtidig med at der gives gode råd til alle, der deltager i gennemgangen. Derudover energitjekkes 6 – 8 boliger individuelt. Sidst men ikke mindst er der en lille minimesse, hvor lokale håndværkere og Energitjenestens uvildige rådgivere giver gode energiråd.

Bylauget i Mellerup og lokalrådet i Gjerlev har tidligere på året ansøgt Randers Kommune om at være værter for arrangementet.

”Da vi blev opmærksomme på muligheden, var vi ikke i tvivl. Vi ønsker at være en grøn landsby. Varmeværket i Mellerup begynder fra næste år at fyre med halm. I den forbindelse er det helt naturligt at vi også ser på, hvilke miljø- og energirigtige løsninger, der kan laves i de enkelte boliger,” siger Thorkild Schnell fra Mellerup Bylaug.

For den enkelte husejer kan der være mange penge at spare ved at komme af med hjemmets energislugende el-apparater, tænke i forbedring af isoleringen, eller ved at anvende en energikilde, der er baseret på ren energi. Det kan til gengæld for den enkelte være svært at få overblikket - hvor skal man begynde, og hvor skal man slutte? Det skal ”For enden af vejen” være med til at gøre noget ved”.

”På landsplan har vi det sidste år lavet over 100 af denne type arrangementer i forskellige boligområder. Vi ser hvordan naboerne går sammen og bager kager og griller pølser. Efterfølgende oplever vi, at beboerne i boligområderne nemmere kan komme i gang med at energirenovere boligerne. Naboerne inspirerer og henter gode råd hos hinanden. Det kan med andre ord være en sjov og fælles opgave at spare penge og gør noget godt for miljøet,” fortæller lederen af Energitjenesten i Region Midtjylland, Søren Dürr Grue.

I Gjerlev er husene enten opført før år 1900 eller også er de 1970érne. Hos lokalrådet er man derfor opmærksomme på, at boligerne kan gøres langt mere energirigtige.

”I mange af 1970ér-husense er der ved at være udskiftning af beboerne. Nye unge børnefamilier er på vej. For at vil bosætte sig i byen er det helt naturligt, at der også bliver kigget på energiregningen. Vi vil gerne gøre det så billigt som muligt at bo i byen, og derfor synes vi at det vil være attraktiv med en sådan energidag,” fortæller Per Bang fra lokalrådet i Gjerlev.

Han tilføjer, at Gjerlev i øvrigt er et attraktivt sted at bo for børnefamilier.

”Vi har en rigtig velfungerende skole, daginstitution og skolefritidsordning. Gode indkøbs muligheder af dagligvarer i den lokale brugs, pengeinstitutter og et rigt foreningsliv,” siger Per bang.

 

Mest Læste

Annonce