Lektor i EU-ret: Danmarks udflytning af De Økonomiske Råd er beklagelig

Ledelse

23/02/2018 07:15

Freja Eriksen

Lektor i EU-ret mener, at udflytningen af vismændene kan skabe problemer i forhold til EUs finanspagt.

Udflytningen af De Økonomiske Råd fra København til Horsens giver panderynker uden for Danmarks grænser.

Det skriver Politiken fredag.

De Økonomiske Råd (DØR) består af Det Økonomiske Råd - populært kendt som "vismændene" - og Det Miljøøkonomiske Råd. 

Udflytning af statslige arbejdspladser

Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.

Læs meget mere her

Danmark tilsluttede sig i 2012 EU's finanspagt. Den stiller krav om at sikre en uafhængig finanspolitisk vagthund. Instansen skal holde regeringen i ørerne og rådgive om blandt andet den finanspolitiske holdbarhed, udviklingen i den offentlige saldo, gæld og udgiftslofter. 

- Udflytningens konsekvens er beklagelig, fordi den danske vagthund har et stærkt ry og ikke før har været konfronteret med vanskeligheder i forholdet til den danske regering.

- Det bliver formentlig sværere og mere ressourcekrævende for DØR at opretholde sit høje ekspertiseniveau og dets relationer til andre administrationer.

- Denne høje grad af ekspertise er selve nøglen til at opretholde et højt niveau af uafhængighed, siger Diane Fromage, lektor i EU-ret ved Maastricht Universitet og med ekspertise i finanspagten, til Politiken.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Hun tilføjer, at der ikke tidligere er set eksempler på, at en national finansvagthund er blevet forflyttet og dermed svækket kortvarigt eller permanent.

Til gengæld er institutionerne i Ungarn og Spanien blevet modarbejdet på anden vis.

I de EU-principper om vagthunden, som Danmark har tilsluttet sig, lyder det, at "uafhængighed og funktionel selvstændighed er afgørende, idet det giver institutionen råderum til effektivt at spille sin rolle i det nationale finanspolitiske landskab". 

Det specificeres ifølge Politiken, at medlemslande skal sikre selvstændigheden gennem "fritagelse for indblanding, det vil sige, organet modtager ikke ordrer".

Men De Økonomiske Råd har nu fået ordre om at flytte til Horsens. 

Sekretariatets direktør, John Smidt, oplyser til Politiken, at kun 3 af i alt 37 ansatte seriøst overvejer at flytte med.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce