Løkke i opsang til kommunerne: Folkeskolen har penge nok

Danmark har en af verdens dyreste folkeskoler, men mange lærer ikke at læse og regne ordentligt, siger Løkke.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fik sidste år en stor del af det kommunale Danmark på nakken ved at sige, at kommunerne "jamrer" over flygtningeudgifterne.

Så langt gik statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke, da han torsdag talte til kommunernes årlige kommunalpolitiske topmøde i Aalborg. Men han kom med en opsang.

Fokus var på folkeskolen. Og budskabet var, at kommunerne har penge nok til at løse opgaven. Det sker bare ikke for alle elever, mener Løkke:

Vær med i Skoleavisen

Er du aktør på skoleområdet - privat, fri, efter eller folkeskole - så kan du bidrage til Skoleavisen på to måder. Send indlæg direkte til redaktionen på skoleavisen@denoffentlige.dk eller blive redaktør for dit eget indhold som udgiver på DenOffentlige. 

Vi holder workshop jævnligt for nye aktører til Skoleavisen. Få en mail når næste dato er fastlagt. Skriv til os her

- Syv år efter eleverne har forladt folkeskolen, har hver femte ung hverken en studentereksamen eller et svendebrev - hver femte. På trods af alle gode viljer.

- Det er et kollektivt svigt. Et svigt, som har rod i det paradoks, at mange forlader en af verdens dyreste folkeskoler uden at kunne læse og regne ordentligt, siger Løkke.

KL-formand Martin Damm (V) har på sin side brugt topmødet til at anklage politikerne på Christiansborg for at skabe uro om folkeskolereformen. 

Senest ved at indføre et forsøg, hvor 50 skoler får mulighed for kortere skoledage. 

Ifølge Martin Damm forsøger politikerne på Christiansborg på den måde at "omgå" den reform, de selv har vedtaget.

Målet med folkeskolereformen er at gøre eleverne dygtigere, men den skal have tid til at virke, siger Løkke i sin tale.

- Jeg anerkender ikke det synspunkt, at det ikke er muligt at drive en kommunal folkeskole, hvor børn, som de er flest, lærer at læse og regne på et niveau, så de kan tage en erhvervsuddannelse.

- Jeg godtager ikke den forklaring, at fordi man er født ind i en forkert familie eller med en uheldig baggrund, så kan skolen bare give op. Tværtimod.

- Når der sidder to-tre elever i hver klasse, som ikke har lært det, de burde, så er det et svigt fra den folkeskole, som kommunerne har ansvaret for, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Og jeg accepterer heller ikke, at det er et spørgsmål om penge. 

- Når regeringen alligevel afsætter 500 millioner kroner over tre år til de folkeskoler, der har mange fagligt svage elever, og som rent faktisk formår at give dem et løft. Så er det ikke, fordi pengene i sig selv gør forskellen. 

- Og det er sådan set heller ikke for at slippe for at høre på mere brok om manglende ressourcer.

- Nej, det er for at tilskynde til at prøve nye metoder. For de findes. Det kan lade sig gøre.

I modsætning til Claus Hjorts jammertale anerkender statsministeren dog kommunerne:

- Jeg er glad for at høre, at I er helt klar til at tage det ansvar på jer, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Emneord: Skoleavisen, Folkeskolen, Folkeskolereformen, Lars Løkke Rasmussen, Statsministeren, KLTOP17, Undervisningseffekt, Claus Hjort Frederiksen, Fagligt udfordrede elever, Understøttende undervisning, 160317
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6188

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige