Lokalpolitikere på en stigning i det årlige vederlag på op mod 30 procent for at indhente et efterslæb på tyve år.

Lønstigning på 52 mio til lokalpolitikere

Politik

28/03/2014 14:53

Nick Allentoft

Lokalpolitikere stiger samlet med over 52 millioner i årligt vederlag. Det er Regeringen og Venstre, SF og Konservative blevet enige om. Samtidig nedsættes en kommission, der skal gennemgå aflønning og vederlag til politikere fra byråd til folketing. Det sker efter DenOffentlige.dk’s omtale af rod i lønforholdene for lokalpolitikere.

Landets lokalpolitikere kan se frem til en stigning i deres vederlag allerede til sommer. Således stiger landets lokalpolitikere mellem 19.385 og 23.340 kroner i årligt vederlag. Det meddeler Økonomi- og Indenrigsministeriet efter Margrethe Vestagers tale på KL Topmødet i Aalborg i sidste uge.

Alt om tabt arbejdsfortjeneste

DenOffentlige har tidligere afsløret, hvordan mindst 150 politikere fra regioner og kommuner i hele landet brugte reglerne om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for at øge lønnen. Det førte til en lønreform for lokalpolitikere i sommeren 2014.

Se alle artikler i sagen her.

 

 

”Vi har lyttet til den kritik og debat, der har været af politikeres løn og pensionsforhold. Derfor har vi valgt at nedsætte en kommission, der skal sikre, at vi får et mere enkelt og gennemsigtigt system,” siger Vestager i en pressemeddelelse.

Det er således afsløringerne her på DenOffentlige.dk der har sat fart i forandringerne. I dagene op til KL Topmødet i sidste uge blev det her på DenOffentlige.dk afsløret, at en række lokalpolitikere hæver betydelige summer i tabt arbejdsfortjeneste uden egentlig kontrol eller dokumentation for reelt tabt arbejdsfortjeneste. Et af de opsigtsvækkende eksempler handlede om en politiker, der har hævet over 200.000 årligt i flere år. Det fik blandt andre medlemmer af Den Lokalpolitiske Tænketank til at efterlyse en lønreform.

 

Nyheden på KL Topmødet

“Som det er nu, med det nuværende tidsforbrug og den afledte negative effekt på egen indtjening, ville jeg med økonomisk fordel selv kunne anvende ordningen. Jeg gør det ikke grundet administrationen af ordningen samt ønsket om, at mine dispositioner ikke må kunne anfægtes,” fortalte det nyvalgte konservative byrådsmedlem fra Rudersdal, Kenneth Birkholm, her på DenOffentlige.

Politikere fra Venstre, SF og Socialdemokratiet bakkede op, og der da også klappet og nikket i salen, da først daværende KL formand Erik Nielsen og efterfølgende Vestager adresserede balladen om tabt arbejdsfortjeneste og mange års debat om mere i løn til lokalpolitikerne.

Siden strukturreformen i 2006 har lokalpolitikerne jævnligt efterlyst en justering af vederlaget, men er gang på gang afvist af Folketingets medlemmer. Men pludselig havde Vestager fundet en begrundelse.

“Lokalpolitikernes vederlag her reelt ikke justeret siden halvfemserne, så der er god grund til at kigge på det nu. Samtidig skal vi huske på, at der med kommunalreformen faktisk blev sparet 400 millioner på vederlag til lokalpolitikerne, fordi antallet faldt markant. Så jeg mener, at der er rum for en justering,” sagde Vestager til DenOffentlige.

Sammen med en stigning i vederlagene på godt 30 procent får lokalpolitikerne iøvrigt fremover automatisk reguleret vederlagene med den generelle lønudvikling i det offentlige. Dermed er det slut med efterslæb, hvor vederlaget står stille mens andre lønninger stiger med inflation og prisudvikling.

 

Nedstætter kommission

Lokalpolitikernes lønstigning træder i kraft allerede til sommer, men der er udsigt til at der kan komme flere justeringer inden næste valg. Således er Regeringen og Venstre, SF og Konservative også blevet enige om at nedsætte en “kommission vedrørende den samlede vederlæggelse af borgmestre, regionsformænd, folketingspolitikere og ministre.

Kommissionen skal aflevere resultaterne af sit arbejde i 2015.

Læs kommissoriet for kommissionen her

Læs den politiske aftale om lønstigninger og kommission her

 

Mest Læste

Annonce